Skocz do zawartości
sorest

K.muzyczna(supremefx2)+amplituner_kd+monitorki

Rekomendowane odpowiedzi

/trochę podczytałem wcześniej, ale czas goni a pewności dalej nie mam. tak więc po to ten topic.

/zresztą jest on w miarę uniwersalny. nie dotyczy przecież wyłącznie tej mojej karty

tak więc: ostatnio stwierdziłem, że należy definitywnie zakończyć circa 10letni epizod z pierdziawkami do PC 2.1 (Encore Xp-200+P-703).......

jestem w sferze audio kompletnie zielony.... myśl przewodnia topicu: "bo się nie znam" ;)

CZĘŚĆ I)

-karta muzyczna - dołączana do Asus P5E -> Supreme FX2

-amplituner - Yamaha RX-V496

z tego co wyczytałem w wątkach tu i nie tylko tu, to tego typu amplituner jest cyfrowy więc mogę sobie połączyć go cyfrowo z PC i "będzie lepiej" (cokolwiek to znaczy "bo się nie znam")

takie jest właśnie pytanie główne: JAK TO (najlepiej) PODŁACZYĆ DO PC?

1. na karcie muzycznej zestaw 'jack'ów' - line in oraz 5innych bzdurek.

2. na płycie głównej - Coaxial S/PDIF...

3. ...oraz Optical S/PDIF

dołączę fotkę tyłu amplitunera (narazie z allegro, bo jeszcze nie mam w domu. fotka z aukcji na której kupiłem więc może Pan Cezary się nie obrazi...):

http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal.../79/380717957_1

tak więc: czy kupić jakiś coaxial RCA/RCA z poniższych (i który jest sens):

-16zł - 'prolink' /za dł. 1-1,5m

-28zł - 'Cabletech' /dł.1,8m

-30-47zł - 'INTERKONEKT' 0,8m-1,5m

i będzie wszystko cacy, czy może nie koniecznie...? //a może coś pomieszałem z tymi kablami "bo się nie znam"

ps. krytykę wyboru amplitunera można pominąć (są powody dlaczego nie ma typowego wzmacniacza. choć myślałem prze chwilę np.o Denon 525+oddzielny tuner. mniejsza o to). tym bardziej, że "się nie nie znam" i absolutnie nie dostrzegłbym różnicy w subtelnościach między 'dynamicznie' grającą yamahą a 'subtelnym' cembridge audio. czy inne tego typu... a z tego co wyczytałem ten model nie jest zły i powinno być ok z tymi kolumnami co kupiłem.

CZĘŚĆ II:

amplituner będzie grać z Wharfedale 9.1. -- to ukłon w stronę opini @Kyle o tych kolumnach ("bo sam się nie znam"). i ogólnie rozsądnej cenie za nie (485+wysyłka)

zresztą: w porównaniu do tych Encore (nie będących w sumie aż takimi strasznymi syfami w swoich czasach...) wszystko będzie grało lepiej.

z tego co wyczytałem do tej pory to "głośnikowy miedziany OFC" cięty z metra będzie ok.

odległość kolumn od amplitunera to ok.1-2m.

-jaki w takiej odległości będzie odpowiednia grubość kabla dla kolumn 6ohm. 20-100W (w/w wafle 9.1) podpiętych zapewne pod 'main' 4ohm we wzmacniaczu /o ile nie popełniam tu jakiegoś błędu "bo się nie znam" przecież....

ps.kolumny w kolorze rosewood są przeepiękne ;)

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-jaki w takiej odległości będzie odpowiednia grubość kabla dla kolumn 6ohm. 20-100W (w/w wafle 9.1) podpiętych zapewne pod 'main' 4ohm we wzmacniaczu /o ile nie popełniam tu jakiegoś błędu "bo się nie znam" przecież....

Co do kabli głośnikowych - jak najkrótsze (ale bez przesady - aby nie było tak że kolumn swobodnie nie rozstawisz) i z miedzi ... przekrój standardowy ~2 mm kw (często spotykane są 2,5)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może trochę zamieszałem tym ogólnym opisem na górze i trudno wychwycić stricte pytania mnie nurtujące. staram się zawsze dokłądnie opisać "kontekst

1. z kablami głośnikowymi dzisiaj właśnie natrafiłem w dziale elektronika na kilka postów właśnie o grubości względem odległości i jako tako miałem to rozjaśnione. + jeszcze kontaktowałem się z wujem który kiedyś zajmował się analog-nagłośnieniem.

generalnie właśnie taki 2,5mm planowałem kupić.

ale dobrze, że mi to doprecyzowałeś. w szczególności, że sam masz "9.1-nki".

btw: ze swobodnym rozstawieniem to wielkiego manewru nie mam: stół sz.:150xgł.:100.

wywalę drukarkęi stare 2.1 i będą narazie po obu stronach monitora. "rozstaw" między bokami ok 80cm. docelowo zamówię u stolarza półeczki na ścianę - wtedy zwiększę na rozp. 150cm (ograniczy mnie narożnikowe umiejscowienie stołu - nie do zmiany...) i dam spód na wys. ok.40cm nad poziom głowy. bardziej idealnej wersji rozmieszczenia nie mam opcji.

2. @Marcin_gps: "procab ls15/25" to też głośnikowy widzę. jak w sklepie będę szukał to zapytam o to.

z tymi głośnikowymi to mniejszy problem bo tu nie ma filozofi aż takiej. (poza tym spróbuję kupować bez wysyłania z allegro te kable, tylko na miejscu gdzieś u mnie)

3.problem (moje wątpliwości) tyczy się łączenia PC z amplitunerem K.D.

-pytanie:czy połączenie coaxial S/PDIF RCA/RCA PC<-->amplituner to najlepszy wybór? z tego co już zdążyłem się rozejrzeć to niby tak.

4. pytanie tylko: czy tamte wymienione to są dobre w stosunku jakość/cena? a może to już zbędne przepłacanie się zaczyna? gdy jest sens jakościowy to kupując bez wysyłki za ~30zł (np. w/w cabletech 1,8m) to nie jest przecież wielki wydatek.

5.pytanie: nigdy nie podłączałem nic takiego do PC.

coaxial S/PDIF mam na płycie głównej, nie na karcie wpinanej w slot - czy to robi różnicę? opis portu mówi jasno "this port connects an external audio output device via a coaxial S/PDIF cable"

-miał ktoś do czynienia z takim łączeniem płyt ASUS'a i amplituner K.D. via coaxial?

-a może już zbytnią histerią wprowadzam, że "coś-nie-będzie-ok"? a w rzeczywiśtości to jest tzw. piece-of-cake? i zero możliwości problemów?

6. z opini w testach ogólnych (nie hifi-pc-audiofil-test :lol2: ) ogólnie dołączana 'Supreme-FX2' nie jest jakąś straaasznie krytykowaną kartą. oczywiście, że to nie Audiotrak, itp......

-pytanie: czy np.we wrześniu po napływie $$$ jest sens, z moim niedoświadczonym-w-dobrych-dziękach-uchem, wymieniać tą kartę na coś innego z przedziału 200-300? czy różnice prawie marginalne? (nie obrabiam muzyki, ani nic takiego. ot typowe użytkowanie pecetowych głośniczków)

/głównie liczę na odp. na 3, 4 i 5. chcę mieć wszystko przygotowane na poniedziałek na test tego amplitunera.

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi