Skocz do zawartości
Charon

Komputer Do Słuchania Muzyki (1000-1500)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w temacie. Proszę o dobór komponentów. Komputer powinien być jak najcichszy, choć nie jestem ekstremalnym maniakiem ciszy. Ma służyć jako źródło muzyki oraz być "do codziennego użytku" (internet, Office, czasami jakiś film). Ma być jednocześnie jak najbardziej ekonomiczny cenowo. Wolę słabszy procesor i kartę grafiki niż nowości, których możliwości nie wykorzystam a będę wyciszał i chłodził mnóstwem bajerów. Znalazłem mniej więcej takie coś na forum audiostereo, ma to sens?

1. Obudowa Chieftec SH-01B-B-B BEZ ZASILACZA

2. ZASILACZ Be Quiet! Straight Power 400W

3. Płyta główna GA-MA78GM-S2H

4. Procek Athlon X2 64 4050E BOX 2100MHZ AM2 45W

5. Cooler: Cooler Master HYPER TX2 775/AM2/754/939

6. DDR2 2048MB KINGSTON CL5

7. Karta dźwiękowa najprawdopodobniej E-MU 1212m

8. Dysk Twardy? Samsung F1 320G czy może jakiś Hitachi?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do muzyki to może x-fi xtreme gamer albo ASUS Xonar dx

co do creativa to tańszej xfi nie ma sensu brać bo to oszukane xfi

a asus za granicą cieszy się dobrymi opiniami

amd może taniej wyjdzie ale wydajniej będzie na intelu

zasiłka może być napewno będzie cicho a natym ci zależy a chłodzenie na procka to może mugen albo ninja na pasywnie do tego proca napewno wystarczy

co do budy to raczej bym był za Aplus CS-Blockbuster a tu jest recka tej obudowy tylko jest jedno ale w jej przybadku można zapomnieć o super chłodzeni bo jest tam 8cm miejsca chyba że shuriken od scythe

Edytowane przez scoobydoo19911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ma byc do muzyki i filmow to moze ATOM ??? tanio, chlodno, cicho jakas mini obudowa i moze nawet smigac 24/7 jako komp do sciagania piosenek... moze niezbyt wydajnie ale to moze wydawac sie dosc sensowny wybor...

może zamiast atoma coś na via nano wyczaić będzie sporo wydajniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi, zaraz poczytam o modelach, które polecacie. Zasilacz może rzeczywiście 350W będzie lepszy. Do kompa oczywiście będzie jeszcze jakieś DVD-R, klawiatura, mysz. Z chłodzenia słyszałem też dobre oipnie o Arctic Cooling. Karta dźwiękowa będzie kupiona osobno i nie wliczona w koszta tych 1000-1500zł. Za xifi xtreme gamer podziękuję, jak na razie jedyna inna możliwość dotycząca k. dźwiękowej to używana RME HDSP9632.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na cenę i możliwości rozbudowy układu audio podanego przez autora (RME HDSP9632) to:

a) X-Fi to śmiech na sali

b) mała buda niekoniecznie pożądana

Atom nie byłby zły - małe, ciche - aczkolwiek podejrzewam, że nawet w codziennym użytkowaniu mógłby okazać się za słaby...

Owszem - komputer nie będzie wykorzystywany w bardzo wymagający sposób... ale i zapewne też będzie musiał jakiś czas posłużyć.

Więc podążania w stronę 45W dual-core od AMD wydają mi się słuszne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigt bird, tą kartę też rozważałem, ale e-mu 1212m wydaje się być od niej lepsza (opinie na forach). Kolejnym skokiem w jakości byłaby RME, jak upoluję jakąś "tańszą" używaną. Nie sądzę by była ona rozbudowywana, ma służyć jedynie do otwarzania muzyki.

serwal4, dzięki za opowiedź, komputer nie będzie dedykowowany jedynie do audio, i tak jak napisałeś, ma posłużyć mi przez najbliższe parę lat i być uniwersalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chciałem to samo pisać że Atom za słaby jest. Ewentualnie mozna by wziąć jakiegoś jednordzeniowca. Taki sempron czy athlon będą sporo wydajniejsze od Atoma i wcale się tak bardzo nie grzeją, po obniżeniu taktów to i box daje radę w pasywie.

Edit: trochę się spóźniłem, jak komputer ma być na dłużej to rzeczywiście lepiej od razu jakiegoś X2.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zatem zostaję przy AMD. Od razu jednak pytanie, duża będzie różnica w grzaniu się procesora przy odrobinę szybszych też 45W? Coollera wymieniam na Karakurum i zasilacz dam 350W, obudowa też odrobinę inna. Dysk Samsung F1 320GB, pewnie niedługo dokupię drugi taki sam i jakąś nagrywarkę DVD. Możecie zerknąć ostatni raz? Dzięki.

Procesor [AM2] Procesor AMD Athlon 64 X2 4050e 45W 1 172.00

Chłodzenie procesora Cooler na procesor Pentagram HP-120 AlCu KARAKORUM P7015 1 80.00

Płyta główna [AMD][AM2] Płyta GigaByte GA-MA78GM-S2H 1 195.00

Pamięć Pamięć DDR2 2GB PC6400 800MHz Kingston KVR800D2N5/2G 1 110.00

Dysk twardy [sATA2] Dysk Samsung 320GB F1 7200 16MB HD322HJ 1 141.00

Obudowa [ATX] Obudowa Chieftec CH-05B-B-OP b/z 1 191.00

Zasilacz be quiet! Straight Power E5-350W BN032 1 169.00

Wartość sprzętu brutto 1058.00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi