Skocz do zawartości
Zulik

jak to jest z tymi przewodami do dyskow

Rekomendowane odpowiedzi

sorki - moze to bylo ale nawet nie wiedzial bym jak wyszukac :)

cos mi sie kiedys obilo o uszy ze jak mam na jednej tasmie podlaczony dysk ATA100 i CD-ROM ATA 33 to ten dysk spadnie ze swoją wydajnoscia do ATA 33

jednym zdaniem - czy szybcze urzadzenie dostosowuje sie do wolniejszego jak sa na tej samej tasmie ?!!?

plis help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie nie powinno się tak dziać, ale różne zonki się zdarzają.

Ale takie rozwiązanie jest niekorzystne- jak kopiujesz z CD na HD, to konroler najpierw czyta CD, później pisze na HD- read i write na jednym kanale z dwóch urządzeń nie mogą odbywać się jednocześnie.

Najlepiej podłądz CD do drugiego kanału taśmą 40 żyłową. Podobnie jak masz wypalarę i CD na jednym kanale IDE i przegrywasz "on the fly", a nagrywara nie ma "burn proof", to przy większych prędkościach masz z tego powodu dużą szansę na "buffer underrun"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAK - Kontroler będzie pracował jako ATA33 - Najlepirj dysków nie łączyć z napędami CD

No u mnei testowałem i żadnych różnic nie zauważyłem czy cdrw był na osobnej taśmie czy też razem z dyskiem :?:

MOgę jeszcze raz przetestować, napiszcie czy mto jutr wrzucę wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasir, też kiedyś testowałem z nagrywarą podpiętą do IDE 0 i dysk na tym samym ide chodził ATA 100. Być może jeżeli na CD romie podpiętym do tego samego kanału co dysk trwa odczyt, to w tym czasie dysk ma tylko ATA 33, ale nie mam pomysłu, jak to sprawdzić.

ZULIK, po prostu powiedz kumplowi, żeby ten napęd, którego używa najczęściej NIE BYŁ razem z HD. Obstawiam, że kumpel ma CD, CD-RW i DVD- to niech podepnie HD+DVD oraz CD+CD-RW i kopiując "on the fly" jako źródła używa DVD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...