Pietruch Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) Na początku wypadało by się przywitać, tak więc witam wszystkich :) W niedalekiej przyszłości planuję zakup nowego sprzętu, w dużej mierze ma być on zbudowany pod kątem studiów (budownictwo). Ze względu na potrzebę jak największego zaoszczędzenia miejsca moją uwagę przykuły obudowy SFF, szczególnie Lian Li V350 (ten wygląd...). Może źle szukałem, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi- idzie w takiego 'szkrabika' wsadzić sprzęt dzięki któremu praca w takim Robocie, CADzie czy innym ustrojostwie przydatnym na moim kierunku będzie miała ręce i nogi a jednocześnie wewnątrz nie będzie jakiegoś grilla? Nie są i przez jeszcze spory okres czasu nie będą to programy z którymi będę mieć styczność po kilka godzin każdego dnia, więc nie musi być to super torpeda a jedynie coś przy czym da się w miarę sprawnie zrobić jakiś projekt na zajęcia (mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi, bo odnoszę wrażenie, że nie do końca przekazuję moje intencje). Od dobrych kilku lat nie używam kompa do grania i nie zapowiada się by przy nowym sprzęcie miało się to zmienić ( no może kiedyś mnie najdzie ochota na 5 minut rozrywki, ale generalnie wolę konsole). Nie mam zbytniego zamiaru również bawić się w jakieś podkręcanie czy rozbudowę. Zależy mi za to na jak najmniejszym hałasie, ponieważ zdarza się, że komp chodzi bez przerwy po kilka dni. Taka mała obudowa była by w stanie pomieścić sprzęt, który by sprostał tym 'wymaganiom'? Zaznaczam, że jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o te sprawy, tak więc miejcie to na względzie i nie linczujcie za niewiedzę ;) Edytowane 27 Czerwca 2008 przez Pietruch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Da radę zrobic, ale ona nie jest o wiele mniejsza niz zwykla obudowa. Cena też nie kusi, ale jak masz chęc (podoba sie design) to bierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Obudowa spokojnie wystarczy na Twoje potrzeby. Osobiście jestem zwolennikiem dobrze zaprojektowanych obudów SFF, a ta do takich należy. Svende jednak słusznie zwrócił uwagę, że nie jest to wcale nic szczególnie małego jak na SFF. Za to, jak na obudowę w tym formacie, jest bardzo dobrze wentylowana i nadal jest to obudowa znacznie mniejsza od klasycznych pudeł ATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruch Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Nie no, nie dążę przesadnie do miniaturyzacji :) Jak już pisałem- nie znam się, więc moje pytania mogą się wydać głupie- przestrzeni w środku jest na tyle żeby wsadzić tam chłodzenie pasywne + dodatkowo jakąś dźwiękówke na PCI? Może mogli byście zaproponować jakąś konfigurację za ok 1400zł(+ ew 100zł) za samą budę? Dodam tyko, że korzystam z Linuksa a programy Windowsowskie odpalam przy pomocy Wine + ew w przyszłosći skorzystam z wirtualnej maszyny. W związku z tym zdecydowanie wolę grafy od Nvidii, bo sterownikom ATI jeszcze sporo brakuje. Tak teraz mnie naszło, bo nie natknąłem się na to- jak mocno rozmiar takiego V350 ogranicza budowę dobre kompa pod zadania inżynierskie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Może pozbądź się myśli o pasywnym chłodzeniu podzespołów. Marzenia o bezgłośności można ziścić kupując dobrej jakości wentylatory, które będą pracować odpowiednio wolno. Chłodzenie dzięki temu będzie znacznie lepsze niż przy pasywnym układzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruch Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 To pasywne jest aż tak złe? Nie ukrywam, że totalna cisza była by po prostu ideałem- zostawiając laptopa na noc nieco denerwuje szum jaki się z niego wydobywa. Jest delikatny, ale mimo wszystko ;) Z drugiej jednak strony, jak się nie mylę, skorzystanie z bardziej 'tradycyjnych' metod sprawiło by, że w samej obudowie było by więcej miejsca, oraz, lepsze chłodzenie oznaczało by automatycznie możliwość wpakowania mocniejszych bebechów niż w przypadku użycia pasywnej metody wentylacji przy zachowaniu tej samej temperatury wewnątrz, tak? Ponowię prośbę- mógł by ktoś zaproponować konfigurację kompa za ~1400zł? Z racji napisania ostatniego egzaminu w czerwcu mam możliwość poświęcenia większej ilości czasu na obmyślanie zakupu komputera :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 jak chcesz totalną ciszę to bierzesz dużą obudowę do której wkładasz pianke i maty bitumiczne, budujesz skrzynkę na dyski, wstawiasz wentylatory chodzace na 600obr, to tak w telegraficznym skrócie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 (edytowane) Co do bezgłośności, to tak jak svende napisał. Pasywnie chłodzone podzespoły? Obieg powietrza musisz mieć, bo opierając się o samą fizykę nic nie zdziałasz :wink: W dziale "Co kupić?" jest temat o zestawach i jest tam np. taki zestaw: Procesor : Intel Pentium Dual Core E2180 - 185 zł Płyta Główna : Gigabyte P31-DS3L - 179 zł RAM : Aeneon 2x1GB 800MHZ X-Tune - 130 zł Karta Graficzna : jakiś pasyw np. to za 65zł Zasilacz: Chieftec 350W [GPS-350EB-101A] - 110 zł HDD : Samsung 250GB 16MB Cache F1 - 130 zł Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 110 zł To jest w miarę sensowny zestaw i cena 909zł do tego możesz zaopatrzyć się w jaką budę. I tutaj pojawia się dość poważny problem, bo chcesz budę cichą, wydajną i małą. Te pierwsze zwykle przypominają zamknięte puszki, te drugie ser szwajcarski a te trzecie bardzo małe zamknięte puszki :wink: Na domiar złego budżet jakim dysponujesz nie pozwala na jakieś zabawy i wymyślanie. Od siebie mogę zaproponować taką budę http://www.cooling.pl/chieftec-lbx01bbb-be...odukt,1091.html jest to kompromis pomiędzy ciszą a wydajnością chociaż jak się z nią zapoznasz powali Cię wagą i rozmiarami. Jak to mówią nie ma róży bez kolców. Pamiętaj, że musisz kupić jakieś chłodzenie na procka, chociaż na początek możesz wypróbować box'a :wink: Doczytałem, że Ci laptop hałasował... Jeżeli był to jakiś nowoczesny laptop, a nie jakiś dinozaur, to zapnij o bardziej cichym pc. Ciche pc istnieją, ale nadają się tylko do internetu i oglądania filmów, a tego co czytałem będziesz coś tam projektował, a w tym wypadku procek musi być wydajny. Jak wydajny procek to może cztery rdzenie? Ale lepiej nie, bo tu już wszystko pójdzie do góry :sad: Możesz wziąć dodatkowe 2GB ramu, na pewno nie będzie leżał odłogiem w takich aplikacjach :) pzdr Edytowane 1 Lipca 2008 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Aeneony xtune to grzałki straszne nawet na 1,8V, jak chcesz zimno to weź 2GB kingstony na elpidach chłodne i dobrze sie krecą ale nie róbmy offtopu, z takimi kwestiami to w 'co kupić?' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruch Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Ech, tak jak się domyślałem- pogodzenie ciszy, wydajności i małych rozmiarów będzie ciężkie. Szum przeboleję :D Proc nie musi być jakiś z kosmosu, bo przecież nie będę na kompie pracować po 8 godzin na dzień :) Raczej raz na jakiś czas kilka godzin, więc nie wymagam zawrotnych preðkości, ale chodzi mi o to, żeby dało się na tym w miarę względnie pracować. Taki kompromis. Pytałem się tu o zestaw, bo stwierdziłem, że nie ma sensu zakładać kolejnego tematu skoro na razie było by to raczej orientacyjnie, żeby wiedzieć co mogę wsadzić w tą budę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 (edytowane) Od siebie mogę zaproponować taką budę 3036057[/snapback] Doczytałem, że Ci laptop hałasował... Jeżeli był to jakiś nowoczesny laptop, a nie jakiś dinozaur, to zapnij o bardziej cichym pc. Ciche pc istnieją, ale nadają się tylko do internetu i oglądania filmów, a tego co czytałem będziesz coś tam projektował, a w tym wypadku procek musi być wydajny. Ojoj... no to chyba trochę za daleko poszedłeś. PeCety mogą być ZNACZNIE cichsze od współczesnych notebooków i to wcale bez większych wysiłków. Cisza natomiast wcale nie wyklucza wydajności... wystarczy odpowiednia ilość wentylatorów i odpowiednie chłodzenie podzespołów. Wszystko się da... pytanie tylko za ile. Podstawowe ograniczenie hałasu komputera to w dobie tak energooszczędnych CPU, jak są teraz, to betka i to w bardzo rozsądnej cenie.Ech, tak jak się domyślałem- pogodzenie ciszy, wydajności i małych rozmiarów będzie ciężkie. Szum przeboleję :DTo prawda, ale nie niemożliwe. Postaram się coś zaproponować. Proc nie musi być jakiś z kosmosu, bo przecież nie będę na kompie pracować po 8 godzin na dzień :) Raczej raz na jakiś czas kilka godzin, więc nie wymagam zawrotnych preðkości, ale chodzi mi o to, żeby dało się na tym w miarę względnie pracować. Taki kompromis. Pytałem się tu o zestaw, bo stwierdziłem, że nie ma sensu zakładać kolejnego tematu skoro na razie było by to raczej orientacyjnie, żeby wiedzieć co mogę wsadzić w tą budę ;) Ja bym złożył coś na taki kształt: procesor: Intel C2D E7200 2.53 GHz za 337zł płyta główna: Abit I-N73HD za 166zł. pamięć RAM: Goodram DDR2 Dual Channel 2x2048MB 800MHz CL5.0 za 205zł dyski: 2x Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 320GB, 16MB za 2x 150zł - do spięcia w RAID 0. nagrywadka DVD: Pioneer DVR-215D za 80zł obudowa: Tacens Theca za 229zł zasilacz: Antec EarthWatts 380W za 189złRAZEM: 1506zł Ponieważ to wykracza o 100zł ponad Twoją kwotę maksymalną to możesz sobie oszczędzić na kilku rzeczach: Kupić tańszego Intel Pentium E2180 2.00 GHz dzięki czemu oszczędzisz 160zł. Jeśli nie musiałbyś się na to decydować teraz to chyba lepiej byłoby jednak poczekać na nową serię E5xx - następców rzeczonych Pentiumów w nowym 45nm procesie. Powinny kosztować ok. 200-250zł i ukazać się w przeciągu kilku tygodni. Istotne jest to, że E7200 i nadchodzące E5xx będą bardzo zimne... a więc i wentylator będzie chodził znacznie wolniej na procesorze. Pentium E2180 to model najsłabszy ze wszystkich i nieco cieplejszy. Zmniejszyć ilość pamięci RAM z 4GB do 2GB. Oszczędzisz 100zł. Zrezygnować z jednego dysku, a więc i z macierzy RAID. Oszczędność 150zł. Akurat tego bym nie polecał, bo w przypadku tej inwestycji przyrost wydajności jest najbardziej odczuwalny w zadaniach, o których myślisz. Reszta powinna być chyba taka, jak sobie życzyłeś. Grafika zintegrowana, bo nie grywasz, i nVidia wedle prośby. Tacens Theca to oczywiście nie LianLi, ale układ obudowy jest taki, jak chciałeś, a przy okazji w środku jest pełne wyposażenie wentylacyjne o dość dobrej jakości. Niestety front jest plastikowy. Pozdrawiam :) P.S. Warto byłoby może jeszcze pomyśleć o wymianie coolera. Co prawda BOX sterowany PWM jest na niskich obrotach stosunkowo cichy to... pewnie cichszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie np. Pentagrama HP-100AlCu z wentylatorem Tacens Aura. Przy tym mógłbyś sobie pewnie jeszcze nieco taktowanie podnieść bez obawy o skok temperatury, co przy BOXowym coolerze na aluminiowym rdzeniu jest bardziej prawdopodobne. Ale niestety z nieznanych mi przyczyn niemal zupełnie wywiało te Pentagramy ze sklepów :unsure: Edytowane 1 Lipca 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Może mamy inne pojęcie ciszy :wink: Dla mnie głośny się zrobił mój komputer :sad: I może dlatego piszę, że zbudować wydajny cichy komputer jest niemal rzeczą niemożliwą :wink: U mnie najgłośniejszym wentylem jest Fander (ogólnie straszna lipa te wentyle :sad: ) na 800~900rpm i komputer już nie jest niesłyszalny :? O to może tutaj zapytam, jaką poleciłbyś cichą i wydajną budę (TT Armour Junior nie jest cicha i wydajna :D )? :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 (edytowane) Tak sobie czytajac te wasze wypowiedz tak mi przyszlo kilka mysli do glowy: -Czemu nie wsadzic dobrego procka chlodzonego niezle w dzien a na noc jakis regulator obrotow i cisza jak makiem zasial a przypuszczam ze w nocy jakos specjalnie mocno ten komp nie bedzie zylowany to moze i takiego mocnego chlodzenia nie bedzie potrzeba - Obudowa ktora zaproponowal autor w 1 poscie no moze i fajna. Nie widzialem wprawdzie takiej obudowy na zywo ale wydaje mi sie ze latwiej gdzies wpasowac tradycyjna (nazwe ja prostokatna) obudowe niz taka kostke szescienna ;] bo wydaje mi sie ze autor mysli tu o jakims akademiku czy cos to wydaje mi sie ze latwiej jednak wcisnie kompa w tradycyjnej obudowie ;] - Ja na uczelni rysowalem na AutoCADzie 2005 i to juz niestety stara wersja ale na kompie duron 1200 i 512 MB Ramu smigalo to az milo. Inventor 2005 tez niezle dzialal. Nie wiem jak w najnowszych wersjach ale mysle ze az tak super maszyny to nie trzeba, tym bardziej ze znam ludzi z budownictwa i architektury i oni az tak skomplikowanych projektow nie tworza ktore wymagaja super maszyn. No ale co uczelnia to moze inaczej podchodzi do pewnych rzeczy wiec zaznaczam to sa moje przemyslenia byc moze bledne. Każdy oczywiście ma swoje zdanie, ale jak na mój gust Chieftec to dość wątpliwy kompromis między wydajnością, a ciszą. Ma co prawda grubą blachę, ale ilość otworów, która jest większa niż w innych, lepiej wentylowanych (SIC!) obudowach, niezbyt ogranicza hałas. Chiefteci mają swój styl, ale wobec poszukiwania przez Pietrucha obudowy w stylu LianLi, to chyba zbyt daleka estetyczna wycieczka Ja mam chiefteca 350W no nie bede szukał teraz dokladnie jaki to model ale powiem w skrocie dziala juz rok i jest najcichszym elementem mojego komputera po prostu go nie slychac jak pracuje samotnie ;]i to przystawiajac doslownie ucho do zasilacza. no wiaze sie to tez z gorszym odprowadzaniem ciepla ;] wiec wentylator odsysajacy na bank musi byc ;] Procesor : Intel Core 2 Duo E7200 2,53 GHz 3MB cache s. 775 Box - 339 zł Płyta Główna : Gigabyte GA-N650SLI-DS4L NF650SLI s775 - 219 zł RAM : Kingston 2GB DDR2-800 Dual Chanel Kit Non-ECC - 125 zł Karta Graficzna : Galaxy GF 9600GT 512MB DDR3 256Bit PCI-E - 339 zł Zasilacz: Chieftec 350W [GPS-350EB-101A] - 110 zł HDD : Seagate ST3500320AS 500GB sATA II 32MB - 215 Napęd : LG DVD Recorder GSA-H55L Black Oem - 85 zł Razem: 1432 zł No niestety bez obudowy ;/ Edytowane 1 Lipca 2008 przez Bull_Byk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruch Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Ponieważ to wykracza o 100zł ponad Twoją kwotę maksymalną to możesz sobie oszczędzić na kilku rzeczach:Aj, ale kwota jest oczywiście dynamiczna :) Tych parenaście zł dało by się wykombinować, jednak lepiej podać kwotę niższą i potem, w miarę możliwości, ją zwiększyć, niż za wysoką i potem zgrzytać zębami, że nastawiło się na coś lepszego a trzeba wybrać rozwiązanie tańsze i, często, 'uboższe'. Nie ma co się pod tym względem porywać z motyką na słońce. Zrezygnować z jednego dysku, a więc i z macierzy RAID. Oszczędność 150zł. Akurat tego bym nie polecał, bo w przypadku tej inwestycji przyrost wydajności jest najbardziej odczuwalny w zadaniach, o których myślisz.Z przytoczonych możliwości 'oszczędzania' na danym zestawie ta mnie zaciekawiła- jak rozumię macierz RAID daje dużo na wydajności, tak? Jeden taki dysk w zupełności zaspokaja moje zapotrzebowania na przestrzeń do magazynowania danych. przypuszczam ze w nocy jakos specjalnie mocno ten komp nie bedzie zylowanyOtóż to, otóż to :) Najczęściej na noc zostawiam gdy coś ściągam/wysyłam, np torrentem, robiąc porządniejszy upgrade systemu (jakieś większe aktualki + doinstalowanie objętościowo dużych pakietów) itp, itd. wydaje mi sie ze latwiej gdzies wpasowac tradycyjna (nazwe ja prostokatna) obudowe niz taka kostke szescienna ;] bo wydaje mi sie ze autor mysli tu o jakims akademiku czy cos to wydaje mi sie ze latwiej jednak wcisnie kompa w tradycyjnej obudowie ;]No nie zawsze, ale generalnie masz racje- można to w większości przypadków gdzieś upchnąć, zresztą o to, żeby był większy syf na biurku niż miałem teraz- laptop z popodłączanymi peryferiami wbrew pozorom wprowadza niemały chaos ;) Przykładowo tam gdzie mieszkałem ostatnich kilka miesięcy zmieszczenie czegoś większego w moim przypadku wiązało by się albo z urządzeniem małego przemeblowania w pokoju, albo z wydatkiem kasy na dłuższe kabelki. Zresztą te malutkie komputerki po prostu mi się podobają :) Oj mieszam, mieszam. . Nie wiem jak w najnowszych wersjach ale mysle ze az tak super maszyny to nie trzeba, tym bardziej ze znam ludzi z budownictwa i architektury i oni az tak skomplikowanych projektow nie tworza ktore wymagaja super maszyn. No ale co uczelnia to moze inaczej podchodzi do pewnych rzeczy wiec zaznaczam to sa moje przemyslenia byc moze bledne.Tak, tak, do tego po części nawiązywałem- nie musi być toto aż tak wydajne, bo stopień zaawansowania nieco ustępuje temu co jest w pracy a i czasowo nie będę przy tym spędzał dziennie po kilka godzin, toteż nie musi to być jakaś jednostka obliczeniowa, ale wiadomo, chciało by się coś lepszego, żeby korzystanie z owych aplikacji było bardziej komfortowe ;] (znowu wprowadzam zamęt) Generalnie dzięki za cierpliwość i rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 (edytowane) Tak, tak, do tego po części nawiązywałem- nie musi być toto aż tak wydajne, bo stopień zaawansowania nieco ustępuje temu co jest w pracy a i czasowo nie będę przy tym spędzał dziennie po kilka godzin, toteż nie musi to być jakaś jednostka obliczeniowa, ale wiadomo, chciało by się coś lepszego, żeby korzystanie z owych aplikacji było bardziej komfortowe ;] (znowu wprowadzam zamęt) Mysle ze na kazdym zaproponowanym tu zestawie komfortowo bys popracowal, jednak ja jestem zwolennikiem komputerow bez zintegrowanej karty graficznej, glownie z powodu wydajnosci. Nie wiem czy tak jak kiedys procesor zużywa czesc swojej mocy obliczeniowej na grafike, bo jak takto traci sie na wydajnosci i to znacznie. A poza tym znajac zycie studenckie raz sie czlowiek zajmuje projektami, a raz odstresowuje sie przy grach ;] wiec warto miec jakas osobna karte grafiki ;] A tak w ogole na marginesie do tej ceny chyba musisz jeszcze dolozyc koszt monitora ;] Edytowane 3 Lipca 2008 przez Bull_Byk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruch Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 A poza tym znajac zycie studenckie raz sie czlowiek zajmuje projektami, a raz odstresowuje sie przy grach ;] wiec warto miec jakas osobna karte grafiki ;]Dlatego kupuję (znowu) konsole :D W coś tam może na kompie od czasu do czasu pogram, ale nie kupuję pod to sprzętu. A tak w ogole na marginesie do tej ceny chyba musisz jeszcze dolozyc koszt monitora ;]Wiem :) O to nie musisz się martwić :D Posiada ktoś jakieś linki do stronek w których są poruszone podstawowe zagadnienia co do dobierania komponentów kompa? Nie wiem po prostu za co się złapać, a gdybym się czegoś tam nauczył przy tym to przecież nic złego by się nie stało :) Na necie jest masa różnych poradników i testów sprzętu, ale raz, że poradnik poradnikowi nie równy i nie wiem na których można bardziej polegać, poza tym szukam raczej czegoś co by wyjaśniło np wady i zalety rozwiązania x w porównaniu do y, oraz co mi narzuca owo rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 w "co kupić" jesk kilka niezłych poradników, do tego są FAQ i przyklejone w poszczególnych działach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszek Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Może mamy inne pojęcie ciszy :wink: Dla mnie głośny się zrobił mój komputer :sad: I może dlatego piszę, że zbudować wydajny cichy komputer jest niemal rzeczą niemożliwą :wink: U mnie najgłośniejszym wentylem jest Fander (ogólnie straszna lipa te wentyle :sad: ) na 800~900rpm i komputer już nie jest niesłyszalny ) pzdr A który laptop jest cichszy od Fandera 800RPM z 0,5 metra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 A który laptop jest cichszy od Fandera 800RPM z 0,5 metra?Jak nic tam nie dłubiesz w laptopie i wicher na procku nie chodzi to laptopy są dość ciche, na pewno cichsze niż fandery które słyszałem :lol: Mam dwa fandery które przy 800obrotów zagłuszą cały komputer, więc raczej te wentylatory nie należą do jakiejś ścisłej czołówki pod względem ciszy :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Zależy mi za to na jak najmniejszym hałasie, ponieważ zdarza się, że komp chodzi bez przerwy po kilka dni. Taka mała obudowa była by w stanie pomieścić sprzęt, który by sprostał tym 'wymaganiom'? Zaznaczam, że jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o te sprawy, tak więc miejcie to na względzie i nie linczujcie za niewiedzę ;) Pierwszym kryterium wyboru do cichego komputerka jest dobranie energooszczędnych podzespołów. Poziom hałasu to rezultat kompromisu pomiędzy wydajnością i wydzielaniem ciepła oraz ceną chłodzenia i rozmiarami. Do tego celu obecnie najlepiej nadaje się zestaw typu: płyta oparta o GF8200 i 45W X2 4850E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 niekoniecznie - kazdy element przetrwa 100 stopni wiec luz o ile reszte przebolejesz bez stresu to powiem ci ze PWM na intelu to [ciach!]o przez duze G zawyża niepotrzebnie obroty przez co jest głośne druga sprawa to zasilacz - tam nie mamy regulacji obrotów a witraki jednak szumią nawet te duże..... trzeba recznie ingerować no i buda w środku w gabce a zjedziesz z głośnościa o połowę - jesli jeszcze do tego wazy 3 razy tyle niz standardowe to plus bo zniweluje wibracje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...