Gość memel Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Nie bedą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Niestety nie będą - na 4 GHz po odpaleniu Orthosa restart po 8 minutach - co mnie bardziej dziwi - na 4 jajkach na 3.8 GHz Orthos chodzi bez problemu ponad 2 godziny , ale zauważyłem , że włączenie czegokolwiek , czy to przeglądarki , czy nawet otwarcie dodatkowej karty w foxie powoduje wystąpienie warninga na 3 jajku : "WARNING: Affinity Mask: Process: 0xC Sys: 0xF" .... Próba odpalenia czy gry czy AOD kończy się niepowodzeniem .... Ale za to na chwilę obecną mam full stable 3.8 GHz na dwóch jajkach , temp w stresie nie przekracza 37-38 stopni , w idle waha się pomiędzy 27-29 ( validacja w sigu ) , więc nie jest najgorzej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 (edytowane) Boisz sie dac 1,50-1,525V ? Co to jest AOD? jestem niedoinformowany. Edytowane 18 Czerwca 2009 przez memel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Dałem 1.520 V i to samo ... AOD - AMD Overdrive :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 A na 3Ghz smiga normalnie?? pytam,bo w sumie jak bedziesz potrzebowal 4 rdzeni,to i te 3 wystracza :wink: a jezeli chodzi o 2,to fajnie sie kreci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 W sumie na 3 GHz nie próbowałem 4 jajek - może jeszcze potestuję :) Pytanie - ile maks papu można dać na Phenoma ?? Jechałem już na 1.525V ( cpuz pokazywał 1.520V ) , ale może spróbować na 1.55 lub 1.575 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Rozsądne max max to 1,6v. Ale powiedz czym to chłodzisz że masz tak niskie temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 (edytowane) Na procu siedzi AKASA dedykowana na AM2 plus pasta również AKASA plus wentylacja budy - front wiatrak 22 cm , bok - wiatrak 36 cm ... Za komputerem w rogu pokoju na półce stoi kwiatek , który cały czas porusza się na wietrze - tak mi wieje z obudowy :) http://www.scan.co.uk/Products/Xclio-A380P...ans-Screwless-w Właśnie taką budę mam :) Edytowane 18 Czerwca 2009 przez ArtKTK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 I pewnie jest taaaki szuuum :razz: Powiedz na jakim napięciu robi stabilne 4ghz x2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Szumu strasznego nie ma - wiatraki mają regulację ręczną i jadą na pół gwizdka , jedyne w sumie co najbardziej szumi na chwilę obecną , to zasilacz , ale strasznie nie jest . Na x2 4 GHz Orthos wysypuje się po 10 - 12 minutach - właśnie próbowałem na 1.55 V i to samo - natomiast 3.8 GHz na 1.44 V jest full stable i na razie na takich taktach jadę . Jak będę miał czas , to w weekend potestuję jeszcze z 4 jajcami na 3 GHz i zwiększonym napięciu - bo na takich taktach jeszcze x4 nie próbowałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 pomału pojawiają sie Athlony II 400, 405 X3 (Rana) ponizej przedstawiam Validy z magiczną barierą 3,6-3,7ghz na Asrocku icon_wink2.gif http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=541589 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=541591 Ciekawostką jest tez to, ze rdzen Rana bedzie w Athlonach II X4 wiec modele X3 rowniez są podatne na unlocking. http://my.ocworkbench.com/bbs/showthread.php?p=446957 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Witam. Mam mały problemik z Phenomem II 940. Procesor pracuje na płycie głównej Gigabyte GA-MA790GP-DS4H. Wszystko działa cacy poza niepokojąco wysoką temperaturą CPU. W idle 40-45 stC, w maksymalnym stresie (obciążenie programem BurnInTest profil maximum heat) 80 stCna chłodzeniu boxowym. Wcześniej miałem Phenoma 9950 i takich temperatur to on nigdy nie osiągał. Do tego zauważyłem, że cooler "starego" Phenoma wykonany jest z lepszej jakości materiałów, więc założyłem go. Nic nie pomogło. Napięcia są takie jak powinny być 1.4V przy 3 GHz. C&Q działa. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 1.4V to domyślne? Daj na 1.35V lub 1.3V i zobacz jakie będą temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Czyli miałeś założonego tego Boxa z 940? Pasty nie za dużo? Edytowane 20 Czerwca 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Najpierw założyłem oryginalny cooler 940. Następnie zdjąłem radiator i zdrapałem fabryczną pastę. Nałożyłem swoją "shitową", która jednak dla Phenoma 9950 wystarczała. Widząc, że dalej nie ma pożądanego rezultatu założyłem cooler właśnie od Phenoma 9950. Zero efektu. Pasty nałożyłem odpowiednio małą ilość. Nie jestem laikiem w tych sprawach. Normalne napięcie tego CPU to właśnie 1.4V. Denerwuje mnie fakt, że poprzedni Phenom (niby gorący) zachowywał się o niebo lepiej. Nigdy nie osiągał tak wysokich temperatur. Ten nowocześniejszy - wszyscy chwalą za chłód, a tu taki zonk. Edytowane 20 Czerwca 2009 przez slawex1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Czym mierzysz temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Radiator jest gorący? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Właśnie wyłączyłem wentylator, żeby dobrze sprawdzić temp. radiatora. Odczyt Everest. Później dam screena. edit. Jest gorący nawet z włączonym wentylatorem. Edytowane 20 Czerwca 2009 przez slawex1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zobacz w biosie temp i np. coretemp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 skoro macał i jest gorący to tak jest - dziwne te tempy, moj box jest ledwo ciepławy, a dostaje po du.pie 1.45 V na 4 rdzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Nicolass masz tego Phenoma na boxie? Jak u niego z temperaturami oraz jakie masz defualtowe napięcie? OK. Sprawa jest coraz dziwniejsza. Mianowicie obniżyłem nieco napięcie i temperatury na czujniku core są OK. Na czujniku procesor już nie. I to dość dziwnie, bo w idle oba pomiary mniej więcej się zgadzają, a gdy włącze BurnInTest, to na czujniku procesor temp nagle rośnie o 30stC, podczas, gdy na core jest tak jak powinno być. Bios odczytuje temp. z czujnika procesor. Co o tym sądzicie? Poniżej screen zrobiony podczas maksymalnego obciążenia procesora. W oknie speedfan widać nagłe wahania temperatury podczas włączania i wyłączania stresu. Nicolass mam dla Ciebie niespodziankę (dla innych posiadaczy phenomów również). Zainstaluj BurnInTest http://www.passmark.com/products/bit.htm ustaw profil na Maximum CPU temp. i obserwuj temperaturę procka np. everestem. Pewnie się zdziwisz :) Edytowane 20 Czerwca 2009 przez slawex1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 pomału pojawiają sie Athlony II 400, 405 X3 (Rana) ponizej przedstawiam Validy z magiczną barierą 3,6-3,7ghz na Asrocku icon_wink2.gif http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=541589 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=541591 Ciekawostką jest tez to, ze rdzen Rana bedzie w Athlonach II X4 wiec modele X3 rowniez są podatne na unlocking. http://my.ocworkbench.com/bbs/showthread.php?p=446957 Rana to jest od tego miasta w Norwegii? :unsure: Co do dyskusji o temperaturze: ja nigdy nie patrzę na temp procesora tylko "core temp" i w sumie źle na tym (do tej pory) nie wyszedłem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Co do dyskusji o temperaturze: ja nigdy nie patrzę na temp procesora tylko "core temp" i w sumie źle na tym (do tej pory) nie wyszedłem :P Gdyby ten CoreTemp jeszcze chciał działać pod Phenomami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Przecież działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Co tam działa? Ogólna temperatura procka, a rdzenie gdzie? Na x3 sprawdzałem 4 wersje, żadna dobrze nie działa. Everest tylko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Phenomy nie mają osobnych czujników w każdym rdzeniu. CoreTemp temperaturę pokazuje tak samo jak każdy inny program (Everest, Speedfan). Nie ma znaczenia jakim programem odczytuje się wartości czujników, gdyż wszystkie z tych popularnych korzystają z tych samych procedur. Czasami ludzie piszą, że Speedfan źle pokazuje. Bzdura. Wystarczy się przyjrzeć wartością i odpowiednio podpisać liczniki. PS. Zauważyłem, że AOD na Phenomach II mierzy temperaturę z dokładnością do 0.1 stC. Edytowane 21 Czerwca 2009 przez slawex1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 że AOD na Phenomach II mieży temperaturę z dokładnością do 0.1 V. To co właściwie mierzy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Mierzy oczywiście temperaturę. stC. Co do mojego problemu, to już do wszystkiego doszedłem. Problemy były dwa: 1) Moja płyta główna na ustawieniach domyślnych podbija napięcie o 0.1V. Tu ciekawa sprawa - gdy w biosie ustawie vcore na +0.25, to ostatecznie będzie i tak niższe, niż na trybie auto. 2) Czujnika Procesor w evereście nie należy brać pod uwagę. Właściwe wskazania to core. Pozdrawiam. Edytowane 20 Czerwca 2009 przez slawex1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 temperatury strasznie wysokie, ja w stresie mam 47stopni na rdzeniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Mierzy oczywiście temperaturę. stC. Co do mojego problemu, to już do wszystkiego doszedłem. Problemy były dwa: 1) Moja płyta główna na ustawieniach domyślnych podbija napięcie o 0.1V. Tu ciekawa sprawa - gdy w biosie ustawie vcore na +0.25, to ostatecznie będzie i tak niższe, niż na trybie auto Ale miernikiem mierzyłeś napięcie? Edytowane 20 Czerwca 2009 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...