Skocz do zawartości
Tesserakt

Prośba O Ocenę Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim, jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałem przywitać się z Wami, jego użytkownikami ;) Forum PurePC przeglądam już od jakiegoś czasu, gdyż jest to zwykle źródło cennych informacji. Zauważyłem też, że forumowicze są dosyć przyjaźni i pomagają każdemu kto się o taką pomoc zwróci. A więc do rzeczy: zaplanowałem sobie następujący zestaw za cenę do ok. 2,5 tys. złotych:

Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 535 zł

Płyta główna: Asus P5Q-E /intel P45/ 425 zł

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 EE 235 zł

Dysk twardy: Samsung 320GB 16MB cache SATA-II F1 150 zł

Karta graficzna: PowerColor Radeon HD4850 512MB 469 zł

Nagrywarka DVD: Pioneer DVR-215 SATA (black) 85 zł

Obudowa: Antec NewSolution NSK6580B 360 zł

Suma: 2333 zł

Do tego chcę dołożyć wydajne chłodzenie, np. TRUE z jakimś rozsądnym wentylatorem lub Scythe Mugen.

Teraz mój głowny problem, czy jeżeli będę chciał wykręcić tego Quada na przynajmniej jakieś 3,3 GHz to wystarczy mi zasilacz dołączony do obudowy, czyli Antec EarthWatts 430W? Bo sama obudowa całkiem mi się podoba, a pewnie nie da się jej zakupić bez zasilacza.

Zaznaczam z góry, że w gry gram sporadycznie i że bardziej jest mi potrzebna spora moc obliczeniowa Quada, zestaw działający stabilnie często 24h na dobę. Poza tym raczej odpada skupowanie części z różnych sklepów, bo większość muszę mieć na jednej fakturze, a że esc.pl mam 15 minut drogi z domu, więc tam tam najprawdopodbniej będę zamawiał części.

BTW. Jakie wentylatory polecacie? Nie zależy mi na idealnej ciszy i nie chcę wydawać też majątku na śmigiełka ;) Oprócz tego na radiatorze, potrzebne są jeszcze 2x92mm na przód budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw jak najbardziej ok. moze niepotrzebnie dokladac do wersji P5Q- E, wystarczajaca jest wersja PRO ale miescisz sie w budzecie wiec jak najbardziej mozesz ja wziac :wink: co do chlodzenia to na procka wystarczy pentagram karakorum a do budy wentylatory ACUTAKE , a zasilacz hmm... zazwyczaj te dolaczone do budy sa dosc marnej jakosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź. Co do tego chłodzenia, to po przygodach z obecnym kompterem dmucham na zimne i chciałem zakupić najwydajniejsze możliwe chłodzenie powietrzne. Jak pisałem, zależny mi na stabilności, a że będę jeszcze kręcił proca, to i się obawiam wysokich temperatur ;). Jeżeli zaś chodzi o zasilacz, to czytałem o nim całkiem niezłe opinie, no i nie jest to jakiś no-name, tylko Antec. Ale postaram się coś jeszcze z tym wykombinować, może ktoś inny coś ciekawego poradzi, bo nie jestem w dziedzinie zasilaczy ekspertem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci quad? Jeżeli komputer ma służyć do normalnego użytkowania (tj. gry + office), to lepszym rozwiązaniem będzie E8400.

Zasilacze w Antecach są bardzo dobre, w przeciwieństwie do jakichś Codeszitów. Ten EarthWatts, dołączony do obudowy, kosztuje 249 zł, co mówi chyba samo za siebie: http://zenfist.pl/antec-earth-watts-430w-p-1305.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie napisałem, że akurat mniej gram, więcej wykorzystuję procka ;) Już na starcie mam 200 godzin filmu do obrobienia. Czekam jeszcze na dodatkowy zastrzyk gotówki, to dokupię drugiego twardego do RAID-a. Poza tym bedę sporo programów kompilował, a gcc zdaje się całkiem nieźle obsługuje wiele wątków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci quad? Jeżeli komputer ma służyć do normalnego użytkowania (tj. gry + office), to lepszym rozwiązaniem będzie E8400.

ktos tu nie czyta calego postu??? :razz: :razz: a co do zasilki to nie wiem bo sie nie znam jak jest dobra to zestaw mozna zamawiac bo jest ok :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli pewnie w przeciągu tygodnia zamówię ten zestaw w ESC, do tego czasu pomyślę jeszcze nad tym chłodzeniem i zasilaczem. Właśnie przeczytałem jego recenzję na SilentPCReview i mowią, że jest całkiem niezły ;) Mam nadzieję, że uda mi się spokojnie tego Quada podkręcić :P

EDIT: Widzę, że kolejna osoba poleca Karakorum. Ja jakoś nie mam przekonania do Pentagramu, ale najwyraźniej trzeba pozbyć się uprzedzeń ;)

Edytowane przez Tesserakt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez moge go polecic bo posiadam :razz:

Mam pytanie - jak jest z głośnością wentylatora z zestawu na niższych obrotach? Bo ostatnio w sklepie sprzedawca puścił mi go bez regulatora i.. suszarka.. Jak na ciche chłodzenie, które wszędzie polecają, trochę się zdziwiłem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że co? Jedno z wydajniejszych i cichszych chłodzeń.

Nie przeczę, ale opieram się na tym, co widziałem i słyszałem, a nie czyichś opiniach. Zresztą przy obrotach ok. 2000 (a podejrzewam, że tyle miał) to trudno, żeby nie generował hałasu. Pytanie tylko czy po użyciu regulatora jest nadal wydajnie i cicho. Zależy mi, żeby było bardzo cicho..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech... Bez regulatora to się nie dziwie chłopie :) Zajdź tam jeszcze raz i sprawdź z regulatorem ;)

Wystarczy mi jak jakiś użytkownik potwierdzi na słowo, że przy ograniczeniu obrotów (nawet na minimum) jest cicho i dalej wydajnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja Ci potwierdze ;) Brat ma i chyba odłoże trochę i sobie dokupie bo na BOXowym mam duże temperaturki :<

No to z nieba mi spadasz ;)  E2180 to co prawda nie E8400, ale podejrzewam, że boxowe chłodzenie podobne, więc jeśli masz porównanie jego z Karakorum, to powiedz, czy jest wyraźnie głośniejsze? (od skręconego Karakorum)  Cały czas się upewniam, czy warto kupić, bo trudno jest dostać E8400 oem, więc kupując boxa chcę mieć pewność, że opłaca się dopłacać do alternatywnego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOX jest średnio głośny, w porównaniu do Krakoruma to odkurzacz :) Brat ma podobnego kompa do mojego (8800GT i e2160) i temperaturka spadła mu o 11 stopni jak zaczął używać Krakoruma z BOXowego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOX jest średnio głośny, w porównaniu do Krakoruma to odkurzacz :) Brat ma podobnego kompa do mojego (8800GT i e2160) i temperaturka spadła mu o 11 stopni jak zaczął używać Krakoruma z BOXowego ;)

Czyli nie ma o czym mówić :)

Teraz tylko pozostaje znaleźć jakąś dobrą ofertę E8400 oem. Tylko nigdzie tego cholera nie ma.. (na Allegro dwie są, ale 15 złotych tańsze od boxa..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bierz te :D

Wiesz.. za 15 złotych to już wolę wziąć Box-a i mieć niepotrzebne pudełko i wentylator ;)

A serio to kiedyś box-y mialy 3 letnią gwarancję (w porównaniu do rocznej oem-ów). Za to 15 złotych można dać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy mi jak jakiś użytkownik potwierdzi na słowo, że przy ograniczeniu obrotów (nawet na minimum) jest cicho i dalej wydajnie :)

moge ci to potwierzdzic, ja jade caly czas na minimum i jest wydajnie, a temperatura po godzinnym meczeniu procka na min obrotach jest tylko 2 stopnie wyższa niz na max obrotach.

na min nieslyszalny na max suszarka, wiec nie ma co sie meczyc dla tych 2 stopni :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi