przemo3642 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 (edytowane) Dfi Lanparty Dk P45-t2rs - mogę mieć za 400zł Asus p5q Pro - mogę mieć za 330zł Procek to sklepowy e8400 i jedziemy ile Bozia dała... Jeśli chodzi o layout itp., to jak dla mnie obie płytki są ideałami. Dźwięk nie ma znaczenia bo używam X-Fi. Za Asusem przemawia CENA (70 zł mniej!), już w miarę dopracowany BIOS, "ficzery" w stylu niby-8-fazowe zasilanie, internet w 5s po wciśnięciu "Power". Nie jest to może specjalnie istotne, ale Asus daje również rok dłuższą gwarę. Ma za to dosyć kijowe chłodzenie (mobo ponoć nieźle się grzeje). Za DFI przemawia marka, renoma na którą zapracowały starsze modele, hmm... marka, no i jeszcze chłodzenie wyglądające na wydajne. Poza tym BIOS to kpina po prostu, to jest jakaś beta no i drożesze to poza tym. Decyzję muszę podsjąć w przeciągu 2-3 dni. Edytowane 8 Lipca 2008 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Z tego co widzę to masz hr05sli więc na p5q pro możesz wpakować :wink: Z dk będzie gorzej bo mogą kondensatory zawadzać. imho p5q pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Tak, tylko, że hr05sli mogę sprzedać (pomimo tego co można wyczytać w sigu chłodzenie jest nowe i jeszcze go nie założyłem, więc jest szansa na jakieś 30-40zł). IMO do DFI nie będzie wymagane nic lepszego niż to, co jest fabrycznie założone. Szkoda, że nie ma jeszcze żadnego testu DFI, nawet na XS się obijają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Ciężka sprawa jak narazie z tym DFI bo bios jest niedopracowany, mam nadzieje że po wyjściu odpowiedniego biosu mobo pokaże pazurki. Skoro możesz wydać 400zł to zastanów się nad P5Q-E. Ogólnie seria P5Q jest fajna i robi wysokie FSB niestety kosztem wysokiego PL (Performance level) być może kolejne biosy będą to poprawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 dokladnie ja bym wzial P5Q-E bo masz fajny bios, a jest chlodniejsza od wersji pro, bo ma lepsze chlodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) Wiecie co, wziąłem kalkulator w łapę, wszystko sobie przeliczyłem i mi wyszło, że warto przeczekać z tym co mam do Nahalema. Planowałem wymianę całej konfiguracji, ale poprzestanę jedynie na HDD i chłodzeniu procka. W związku z tym drodzy forumowicze mam dla Was niezłą gratkę: Nowiutką Dfi Lanparty Dk P45-t2rs (jeszcze czeka sobie na odbiór w sklepie we Wrocku) oddam za tyle za ile kupiłem (a kupiłem duuużo taniej niż w sklepach) + 4-pak Żywca :). Szczegóły na PM. Przyznam się, że był to mój faworyt, zwłaszcza, że wyczytałem, że na starcie większość płyt z serii Lanparty miała takie problemy w przeszłości (z BIOSem), a jak było później to wszyscty wiemy... W jeśli chodzi o p5q-e nie podoba mi się layout: po pierwsze płyta jest najzwyczajniej brzydka, po drugie nie wiem kto wymyślił patent z tym trzecim PCI-e, ani to ładne, ani przydatne, niszczy świetny rozkład elementów, a poza tym nie lubie płacić za bajerki, których nie będę używał. Ok, Asus prawie zawsze robił w tej klasie cenowej solidną robotę, ale jednak nie wybijał się specjalnie ponad przeciętność. EDIT: sprawa już nieaktualna. Edytowane 11 Lipca 2008 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...