Sid Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Witam! Od razu mówie - składam coś ze szrotu można rzec i trafił mi się Codegen bodajże 350W(z tych starych ofcoz, rok około 99). Zasilacz jest w nietypowej obudowie(własnoręcznie struganej) i pojawił się problem chłodzenia. Świadomy jestem tego że ten Codegen jak sama nazwa mówi może paść "od tak" bez ostrzeżenia. Ale z ciekawości mam takie pytanie, może ktoś będzie wiedział (obciążenie: mobo, riva tnt2, karta sieciowa, hdd, celeron 400mhz): -jaka może być maksymalna temperatura radiatorów? Z noty katalogowej układu S30d40c by wynikało że 125*C, ale tego drugiego stabilizatora nie moge odczytać, chociaż stabilizatory większą chyba mają, może nie wszystkie... I ważniejsze pytanie: moge liczyć na jakieś termiczne zabezpieczenie Codegena że się wyłączy? Czy nawet tego nie ma w takim zasilaczu? Docelowo planowałem chłodzenie 2x35mm na 7V... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 "Od razu mówie - składam coś ze szrotu można rzec i trafił mi się Codegen bodajże 350W(z tych starych ofcoz, rok około 99). Zasilacz jest w nietypowej obudowie(własnoręcznie struganej) i pojawił się problem chłodzenia. Świadomy jestem tego że ten Codegen jak sama nazwa mówi może paść "od tak" bez ostrzeżenia. Ale z ciekawości mam takie pytanie, może ktoś będzie wiedział (obciążenie: mobo, riva tnt2, karta sieciowa, hdd, celeron 400mhz)" U siostry Codegen 350w chodzi od 6lat przeszedł już 3 platformy :wink: Problemów nie widzę U sąsiada Codegen 300w 4 latka To chyba szczęście? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo14 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 "Od razu mówie - składam coś ze szrotu można rzec i trafił mi się Codegen bodajże 350W(z tych starych ofcoz, rok około 99). Zasilacz jest w nietypowej obudowie(własnoręcznie struganej) i pojawił się problem chłodzenia. Świadomy jestem tego że ten Codegen jak sama nazwa mówi może paść "od tak" bez ostrzeżenia. Ale z ciekawości mam takie pytanie, może ktoś będzie wiedział (obciążenie: mobo, riva tnt2, karta sieciowa, hdd, celeron 400mhz)" U siostry Codegen 350w chodzi od 6lat przeszedł już 3 platformy :wink: Problemów nie widzę U sąsiada Codegen 300w 4 latka To chyba szczęście? :lol2: Tak do czasu wszystko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Sid Mi padł taki codegen przy bardzo podobnym sprzęcie (tylko, że z duronem 650mhz) Z temperaturami Ci nie pomogę, ale powiem tylko, że przetrwały chyba tylko ramy i riva.. Resztę pociągnął ze sobą a na obudowie ciekawa czarna sadza osiadła :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Kurde nie straszcie mnie... Mam jeszcze "ColorsIt" EN60950 Może dam go siostrze zamiast tego Codegena 350? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol4rlag Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Używałem ColorsIT 480W do Athlona 2000+@troche więcej, giga ramu, dysk, 6600gt agp. Absolutnie bez problemu przez 3 lata ciężkiej pracy. Of kors można powiedzieć, że to przypadek, bądź ta konkretna sztuka, aczkolwiek wg sensorów napięcia na Epoxie 8RDAE wahania były minimalne. Co do codegenów, to mają złą opinię, natomiast ja nie miałem problemów, ani nikt z moich znajomych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 (edytowane) Sid, nie wyglupiaj się, zamwiaj taki zasilator w cenie wentylatora :) Edytowane 11 Lipca 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Ojtam wygłupiaj. To co składam to robie dla zabawy, nie musze mieć zasilacza w cenie wentylatora ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Sid mowisz ze 125 stopni celcjusza....to jest granicza temperatura złacza Pamietaj im wyzsza temperatura pracy tym nizsze z zasilacza moga byc brane moce. Przykład : P tot tranzystora X 125W przy 25C ( temperatura radiatora ) Przy 60C to juz tylko okolo 60 -70W max. Pamietaj ze kondesatory filtrujace w zasilaczu Codegenozłomos sa czesto na 85C.. ale przy tym konfigu co podałem zastosowanie niewielkiego nawiewu spokojnie starczy. Ja mojego chiefteca 360W kiedys pusciłem z zatrzymanymi wiatrakami i radiator od prostowników miał prawie 95C ( konfig z poborem około 100-120W ) Dobrze by było zwiekszyc powierzchnie radiatorów lub dosztukowac kompletnie inny.. ( klucze tak mocno sie nie grzeja jak prostowniki ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateno Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Ja mam w drugim kompie codegena bodajże 250w ;], przeżył już pare configów, chodzi 6lat, teraz ciągnie p3 800@900 :lol: + 3x 128mb ramu + gf2 64mb + 20gb dysk, teraz chodzi prawie 24/7 (ściągam z torrentów ;)), ja bym na twoim miejscu kupił to co meeron radzi, a czemu ja nie zmieniam? odpowiedz jest prosta - komputer złożony zerowymi kosztami, wszystko ze starych części i jeżeli padnie nie będzie mi żal ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekak Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 ja tam mam coedegena i chodzi jak diabeł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 ja tam mam coedegena i chodzi jak diabeł Może powiesz co zasila ten diabeł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elviso26 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 mnie też chodizł taki jak diabeł.. tzn PIEKIELNIE DOBRZE... ciągnał p4 2.8Ghz northwood 7600GS 1 GB ramu 333Mhz SB live 5 wiatraków 2 nagrywarki 3 dyski.... karta grafiki była po vmodzie .. płyta MSI 845PE MAX.... chodził dobrze i trzymał napięcia.. ale pewnego dnia sie zesmrodził na szczescie nic sie nie zepsuło z reszty... wymieniłem na chieftec 450W GPS ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 A mi Codi się spalił - przy Durniu 1200, 256MB i GF2 MX400. Uszkodził mobo - Epoxa, którego kupowałem za 400 zł... Całe szczęście, że nic więcej. I to po (chyba) 3 latach pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkiZly Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) Mój coDEGENERAT chodził rok z radeonem 9200 , 256mb ramu , bartonikiem 2500 i postanowił sobie paść. Na szczęście nie pociągnął niczego .... ahh to były czasy :D Edytowane 13 Lipca 2008 przez wielkiZly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Jak już mówiłem u mojej siostry CODEGEN 350 chodzi 6sty rok! I powiem że jest cichy...Semp 3200@2.4ghz.Asrock.1gb,x1600pro.hdd 80gb i dvd. Ale lepiej Odpukać. Puk..Puk O ile pamiętam to w Media Markt te Codogeny ładowali Masowo tak było w moim przypadku Edytowane 14 Lipca 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 a czemu ja nie zmieniam? odpowiedz jest prosta - komputer złożony zerowymi kosztami, wszystko ze starych części i jeżeli padnie nie będzie mi żal ;).U mnie identycznie jest ;) Cóż, zacząłem robić obudowe na zasiłke... Zresztą co się tam bedę chwalił - jak zrobie to moze pokaze, ale na to juz inny temat będzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Ja posiadam Codegena 250W i zasila mi Athlona 1333MHz, 384SDRAMu, 80GB dysk, Rive TNT2, CD-RW i narazie radzi sobie dobrze, napiecia w normie(mierzone miernikiem) i do tego chodzi w miare cicho...ale ostatnio mnie sumienie zaczelo gryzc i chyba zakupie jakas Delte lub Fortrona dla swietego spokoju :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafi15 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 to ja jestem najlepszy bo moj nie pochodzil 24godzin przy durniu 1.8Ghz 512mb ramu i GF6600 :) naszczescie reszta sprzetu zostala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...