Black_war Posted February 2, 2009 Report post Posted February 2, 2009 a robił ktoś w zwykłym piekarniku :P ? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MaciekCi Posted February 2, 2009 Report post Posted February 2, 2009 a robił ktoś w zwykłym piekarniku :P ? Upiecze się, ale bodajże w 30minut. Ja robiłem w zupełnie innych proporcjach i po 45 minutach było zjadliwe. Jednak to z mikrofali rządzi. :) Do tego polewa czekoladowa i mamy mega ciasto. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest rafi15 Posted February 2, 2009 Report post Posted February 2, 2009 mi jakos to ciasto brzydko pachni i jest bez smaku chyba trzeba wiecej cukru dac:P ale ogolnie zjadliwe ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MaciekCi Posted February 2, 2009 Report post Posted February 2, 2009 daj 1,5 łyżki kakao i 4,5 łyżki cukru, jeśli nadal jest bez smaku to dodaj 0,5 łyżki kakao i 1 łyżkę cukru. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ReaspowN Posted February 3, 2009 Report post Posted February 3, 2009 To ja też pochwale się co mi wyszło. Już od kilku dniu wsuwam to ciastko na śniadanie popijając kawą. Zdecydowanie lepiej jest je robić w miseczce niż w kubku. Poniżej zdjęcia przedstawiające co mi wyszło. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
grzesiu Posted February 5, 2009 Report post Posted February 5, 2009 Wyszło mi dokładnie tak samo :D Mam identyczną miseczkę :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Garfield^ Posted March 14, 2009 Report post Posted March 14, 2009 (edited) wlasnie zajadam ;] super pomysł juz mi sie do sklepu po cos do kawy chyba nigdy nie bedzie chcialo isc ;p Edited March 14, 2009 by Garfield^ Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
grzesiu Posted March 24, 2009 Report post Posted March 24, 2009 Kolejne ciacho w 5min! :) klyk! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Garfield^ Posted March 25, 2009 Report post Posted March 25, 2009 wy macie takie wielkie kubki czy moje ciastka coś tak rosna bardzo? Bo z mojego to przeważnie dwie takie babeczki powstają a nie jedna (przelewam do 2 kubków co by zawartość nie wypłynęła w mikrofalówce) aha i w przepisie jest napisane żeby nie używać zwykłego kakao, czy ja wiem moim zdaniem np z nesquikiem smakuje lepiej albo prawie tak samo jak z gorzkim (oczywiście przy słodzonym kakao dodaje mniej cukru) więc jeśli sie nie ma gorzkiego to śmiało można robić :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Ombre Posted March 25, 2009 Report post Posted March 25, 2009 Panowie... potrzebuję porady! Zrobiłem sobie takie ciasteczko tylko problem jest tego typu, że trochę twarde to wyszło (mur, beton :lol2: ) Co zrobiłem źle? Czego za dużo, czego za mało? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MaciekCi Posted March 25, 2009 Report post Posted March 25, 2009 Panowie... potrzebuję porady! Zrobiłem sobie takie ciasteczko tylko problem jest tego typu, że trochę twarde to wyszło (mur, beton :lol2: ) Co zrobiłem źle? Czego za dużo, czego za mało? Za długo piekłeś. :) Mikrofala wysusza a to ciastko jest idealnym przykładem. :D Ile czasu piekłeś i na ilu Watach ? :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Ombre Posted March 25, 2009 Report post Posted March 25, 2009 No tak, a mówiłem rodzicielce, że mikrofalówka, a piec to dwie różne rzeczy :lol2:. Nie wiem ile było wat (trzeci, najwyższy "poziom" ustawiony) no i z 6-9 minut. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MaciekCi Posted March 25, 2009 Report post Posted March 25, 2009 (edited) No tak, a mówiłem rodzicielce, że mikrofalówka, a piec to dwie różne rzeczy :lol2: . Nie wiem ile było wat (trzeci, najwyższy "poziom" ustawiony) no i z 6-9 minut. No to nie ma szans. :) Piecz to max 3 minuty. W piecu, tzn piekarniku piecze się potrójna porcja 40 minut i powiem Wam, że ciasto jest delikatniejsze i znacznie smaczniejsze (zwłaszcza z polewą czekoladową) Edited March 25, 2009 by MaciekCi Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Garfield^ Posted March 26, 2009 Report post Posted March 26, 2009 ja pieke 4 minuty 700W i jest dobrze, w przepisie jest 3 minuty przy 800W, próbuj najlepiej najpierw 3 minuty (u mnie to ciut za krótko) i zwiększ lekko i sprawdzaj jak ciasto w środku Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
JohnySiwus Posted March 26, 2009 Report post Posted March 26, 2009 Polecam zamiast 4,5 łyżki cukru, dać 4, a pół łyżki jakiegoś cukru waniliowego/cynamonowego jak kto lubi :) ja robiłem z cynamonowym i bajka! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
yuucOm Posted April 29, 2009 Report post Posted April 29, 2009 Panowie też wam ten murzynek wychodził trochę gąbczasty w konsystencji ? Jak robię w piekarniku wychodzi puszysty a tutaj trochę jak gąbka :P Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Kaaban Posted May 1, 2009 Report post Posted May 1, 2009 Panowie też wam ten murzynek wychodził trochę gąbczasty w konsystencji ? Jak robię w piekarniku wychodzi puszysty a tutaj trochę jak gąbka :Pdokładnie, chociaż gąbkowatość nie psuje smaku (na szczęście). Chociaż widziałem tam wyżej zdjęcia bardziej "kruche" więc zdziwiłem się, że mi wyszła taka gąbka :unsure: Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Garfield^ Posted September 23, 2009 Report post Posted September 23, 2009 (edited) dawno nie robiłem murzynka i dziś siedząc sobie w domku ucząc się na jutro postawiłem se upiec i niestety coś poszło nie tak, zrobiłem praktycznie tak samo jak wczesniej, a robiłem chyba z 10x i za każdym razem wychodził no więc: - 4 łyżki mąki tortowej - 4 łyżki kakao typu nesqik - 3 łyżeczki cukru - niepełna łyżeczka proszku do pieczenia - mieszanie - jajko - 3,5 łyżki mleka - 3 łyżki oleju - mieszanie LEGENDA: łyżeczka - mała łyżka, łyżka - duża stołowa : Proszę się nie czepiać proporcji kakao - cukier robiłem tak wcześniej i było ok ;] więc to chyba nie to? No ale ciasto strasznie słabo rośnie dałem na 4 minuty, jak wcześniej lekko wystawało poza kubek to teraz doszło do połowy, dałem jeszcze 3 minuty i potem znowu 3 minuty na 700W all (max u mnie) no i ciastko surowe w środku i niedopieczone w zasadzie tylko góra tak na 1cm w dół jadalna :/ Wcześniej robiłem tak samo i wychodziło to teraz już sam nie wiem o co kaman :/ Edited September 23, 2009 by Garfield^ Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted September 23, 2009 Report post Posted September 23, 2009 moze któryś ze składników był nieświeży ? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Kaaban Posted October 2, 2009 Report post Posted October 2, 2009 kakao zwykłe a nie nesquick Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Garfield^ Posted October 28, 2009 Report post Posted October 28, 2009 kolego czytaj posta całego, te samo kakao używałem wcześniej i było bez problemów, a robiłem to ciastko z 10x Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
RybaToJa Posted November 11, 2009 Report post Posted November 11, 2009 mmmm.... pyszne :wink: najlepsze z mleczkiem :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...