Yamnick Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Witam! Pytanie jest krotkie i proste: Kto zna sposob na zmuszenie zestawu z tematu do pracy @ 1066 MHz ma u mnie dobrego Guiness'a... Mnie sie to jak do tej pory nie udalo... Podpowiedz - na forum OCZ bylem, pamieci maja SPD Table po flashu wg. tego co znalazlem na ich stronie, BIOS na plycie V 1.5 (najnowszy jak mniemam) - i nic, dalej wielkie "G" !!! Probowalem juz wszystkich mozliwych trickow z timingami, pobijania napiecia NB, HT, procka i pamieci az do granic mozliwosci - to wszytko daje tylko trzy okreslone efekty: - brak POST-a - POST bez ladowania windy - POST, pasek ladowania Windy i bluescreen Pamieci Memtesta na ponizszych ustawieniach przechodza bezblednie: Bede wdzieczny za wszelka pomoc, bo dostaje juz szalu od resetowania BIOS-a :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radclife Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) To ciekawostka ja mam OCZ Reaper 800 MHz i po przetaktowaniu dobija mi do tysiąca. Żyby tego dokonąć musiałem podnieść napięcie o 0,05 V i jest git. Sprawdzałeś na innym ramie o taktowaniu 1066 MHz? Edytowane 22 Lipca 2008 przez Radclife Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 To ciekawostka ja mam OCZ Reaper 800 MHz i po przetaktowaniu dobija mi do tysiąca. Żyby tego dokonąć musiałem podnieść napięcie o 0,05 V i jest git. Sprawdzałeś na innym ramie o taktowaniu 1066 MHz?Tak-znany problem Phenom VS. 4 badz 8 GB RAM... Te procki maja kontroler pamieci jaki maja... No nic, chyba bedzie trzeba pozegnac sie z kompem na 2 tyg przynajmniej i wrocic na lapka, a pamieci odeslac na RMA... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Nie wiem, czy to pomoże, ale próbowałeś zluzować TRFC do 127ns lub nawet 195ns dla wszystkich banków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Tak-znany problem Phenom VS. 4 badz 8 GB RAM... Te procki maja kontroler pamieci jaki maja... No nic, chyba bedzie trzeba pozegnac sie z kompem na 2 tyg przynajmniej i wrocic na lapka, a pamieci odeslac na RMA... Może chodzi o kontroler może bardziej o płytę trudno zgadnąć. Tu jest opisane ograniczenie dotyczące RAM @1066 na tej płycie http://www.ec.kingston.com/ecom/configurat...;submit1=Search Przy innej płycie jest to inaczej opisane: http://www.ec.kingston.com/ecom/configurat...;submit1=Search Przy jeszcze innej płycie nic nie wspomnieli o ograniczeniu na @1066 http://www.ec.kingston.com/ecom/configurat...;submit1=Search Według mnie nie ma co się dziwić że nie chce działać (efekt w postaci POST, pasek ladowania Windy i bluescreen to i tak chyba sukces nie mówiąc o wejściu do windy) Do testowanie RAM lepiej używać tego z płyty http://www.goldmemory.cz/ bo jest dużo skuteczniejszy od memtest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Może chodzi o kontroler może bardziej o płytę trudno zgadnąć. Tu jest opisane ograniczenie dotyczące RAM @1066 na tej płycie 3055220[/snapback] Nie wiem, czy to pomoże, ale próbowałeś zluzować TRFC do 127ns lub nawet 195ns dla wszystkich banków? Luzowałem, dawałem na auto, na wszystkie mozliwe wartosci... Niestety (nie uzywajac brzydkich slow) ludzka wydalina... I to gesta ... :mad: Edytowane 23 Lipca 2008 przez Yamnick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Witam. Mam podobny problem z moim komputerem. Pamięci to A-Data Extreme 1066+. Na 800 MHz chodzą jak burza. Timingi mogę nawet ustawić poniżej rekomendowanych i w orthosie nie ma błędów. Przy 1066 MHz i słabych timingach orthos wywala błędy. Nie ma znaczenia, czy ganged, czy unganged. Dodam jeszcze, że przez to wszystko kupiłem 2x2 GB Kingmaxy 1066MHz KLEE88F (z listy QVL mobo) i na nich jest jeszcze gorzej. W prawdzie działają na 1066 (z błędami w orthos oczywiście) ale przy dużo większych opóźnianiach w stosunku do A-Data. Stabilne 1066 MHz Ganged i Unganged przy wyżyłowanych timingach z powodzeniem uzyskuje przy jednokanałowej pracy pamięci. Wygląda, jakby Phenom miał słabiutki kontroler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 az tak bardzo zależy Ci na divie 1066 że walczysz? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Niby Phenom powinien bez problemów radzić sobie z pamięciami 1066 MHz dlatego nie daje mi to spokoju. Obecnie zasuwam na 800 MHz DualChannel Ganged i wyżyłowanych timingach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...