Skocz do zawartości
Yamnick

Ocz Reaper Hpc 1066 Mhz (5-5-5-18) 2x2048 Mb @ Msi K9a2 Platinum @ X4 9850 Be

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie jest krotkie i proste:

Kto zna sposob na zmuszenie zestawu z tematu do pracy @ 1066 MHz ma u mnie dobrego Guiness'a...

Mnie sie to jak do tej pory nie udalo...

Podpowiedz - na forum OCZ bylem, pamieci maja SPD Table po flashu wg. tego co znalazlem na ich stronie, BIOS na plycie V 1.5 (najnowszy jak mniemam) - i nic, dalej wielkie "G" !!! Probowalem juz wszystkich mozliwych trickow z timingami, pobijania napiecia NB, HT, procka i pamieci az do granic mozliwosci - to wszytko daje tylko trzy okreslone efekty:

- brak POST-a

- POST bez ladowania windy

- POST, pasek ladowania Windy i bluescreen

Pamieci Memtesta na ponizszych ustawieniach przechodza bezblednie:

Bede wdzieczny za wszelka pomoc, bo dostaje juz szalu od resetowania BIOS-a :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawostka ja mam OCZ Reaper 800 MHz i po przetaktowaniu dobija mi do tysiąca. Żyby tego dokonąć musiałem podnieść napięcie o 0,05 V i jest git. Sprawdzałeś na innym ramie o taktowaniu 1066 MHz?

Edytowane przez Radclife

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawostka ja mam OCZ Reaper 800 MHz i po przetaktowaniu dobija mi do tysiąca. Żyby tego dokonąć musiałem podnieść napięcie o 0,05 V i jest git. Sprawdzałeś na innym ramie o taktowaniu 1066 MHz?

Tak-znany problem Phenom VS. 4 badz 8 GB RAM... Te procki maja kontroler pamieci jaki maja...

No nic, chyba bedzie trzeba pozegnac sie z kompem na 2 tyg przynajmniej i wrocic na lapka, a pamieci odeslac na RMA...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak-znany problem Phenom VS. 4 badz 8 GB RAM... Te procki maja kontroler pamieci jaki maja...

No nic, chyba bedzie trzeba pozegnac sie z kompem na 2 tyg przynajmniej i wrocic na lapka, a pamieci odeslac na RMA...

Może chodzi o kontroler może bardziej o płytę trudno zgadnąć.

Tu jest opisane ograniczenie dotyczące RAM @1066 na tej płycie

http://www.ec.kingston.com/ecom/configurat...;submit1=Search

Przy innej płycie jest to inaczej opisane:

Przy jeszcze innej płycie nic nie wspomnieli o ograniczeniu na @1066

Według mnie nie ma co się dziwić że nie chce działać

(efekt w postaci POST, pasek ladowania Windy i bluescreen

to i tak chyba sukces nie mówiąc o wejściu do windy)

Do testowanie RAM lepiej używać tego z płyty http://www.goldmemory.cz/

bo jest dużo skuteczniejszy od memtest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może chodzi o kontroler może bardziej o płytę trudno zgadnąć.

Tu jest opisane ograniczenie dotyczące RAM @1066 na tej płycie

3055220[/snapback]

Nie wiem, czy to pomoże, ale próbowałeś zluzować TRFC do 127ns lub nawet 195ns dla wszystkich banków?

Luzowałem, dawałem na auto, na wszystkie mozliwe wartosci... Niestety (nie uzywajac brzydkich slow) ludzka wydalina... I to gesta ... :mad:

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam podobny problem z moim komputerem. Pamięci to A-Data Extreme 1066+. Na 800 MHz chodzą jak burza. Timingi mogę nawet ustawić poniżej rekomendowanych i w orthosie nie ma błędów. Przy 1066 MHz i słabych timingach orthos wywala błędy. Nie ma znaczenia, czy ganged, czy unganged. Dodam jeszcze, że przez to wszystko kupiłem 2x2 GB Kingmaxy 1066MHz KLEE88F (z listy QVL mobo) i na nich jest jeszcze gorzej. W prawdzie działają na 1066 (z błędami w orthos oczywiście) ale przy dużo większych opóźnianiach w stosunku do A-Data.

Stabilne 1066 MHz Ganged i Unganged przy wyżyłowanych timingach z powodzeniem uzyskuje przy jednokanałowej pracy pamięci. Wygląda, jakby Phenom miał słabiutki kontroler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi