Radek88 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Witam. Posiadam od niedawna kupiony na allegro zestaw Compaq Deskpro i815 z PIII 733. Wiem, że ta płyta pociągnie PIII 1.0GHz. Problem w tym, że kiedy wkładam PIII 1000 to wiatrak w zasilaczu po 2-3 s. po odpaleniu zaczyna się kręcić coraz szybciej i szybciej aż się boje że się spali i wyłąnczam kompa, wpadłem na pomysł żeby wyjąć 2 kości ram (mam 2x 128 +64mb). Okazało się, że wiatrak w zasiłce kręcił się wolniej niż przy 3 kościach ram, ale i tak o wiele szybciej jak przy pIII 700. Kompa uruchomiłem, procka mi wykryło, temperatura w evereście była spoko, ale martwił mnie ten zasilacz. Moim zdaniem ten szybciej wirujący wentylator to sprawa za niskiej mocy. (Na zasilaczu jest napisane : COMPAQ Series PDP-110 200W MAX, a na mniejszej naklejce, która znajduję się obok: 115/230). A teraz do sedna :rolleyes: : Załatwiłem se zasilacz 20pin (350W, firma to Akyga) + przejściówkę dzięki której będe mógł te wejście 20pin podłączyć do wejścia 24pin na płycie. Problem jest taki, że komp wogóle nie startuje, i to obojętnie czy ma włożone 3 kości ram pIII700 czy 1000. Nie wiem co robie nie tak. Zasilacz jest dobry na 100%, próbowałem tak samo robić z zasilaczem 250 W ale problem ten sam. PS. Mam grafe rive tnt 16mb ale przymierzam się do geforce 2 mx 64 mb. Pozdrawiam, Radek. Edytowane 19 Lipca 2008 przez Radek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) odpowiedzi może być wiele, masz kilka z nich: -te 24pin w płycie nie jest całkowicie zgodne ze standardem atx24 - niekompatybilny poziom sygnału powergood płyty i zasilacza - płyta wymaga napięcia -5V a zasilacz nie posiada takowego Edytowane 20 Lipca 2008 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Jesli we wtyczce 20pin z zasilacza nie ma jednego kabelka (pusty jeden otwor), to znaczy ze zasilacz nie daje -5V, tak jak wyzej jest napisane i plyta nie startuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) -te 24pin w płycie nie jest całkowicie zgodne ze standardem atx24na aukcji, której kupywałem ten zestaw wyraźnie było napisane : Format : ATX, a zresztą sami sobie zobaczcie >>TUTAJ<< Jesli we wtyczce 20pin z zasilacza nie ma jednego kabelka (pusty jeden otwor), to znaczy ze zasilacz nie daje -5V, tak jak wyzej jest napisane i plyta nie startuje.Co prawda w przejściówce nie ma jednego kabelka, natomiast w zasilaczu we wtyczce są wszystkie. Pożyczyłem od kolegi zasilacz 500W Pentagrama, który ma wtyczke 20pin +4pin, niestety komputer nie ruszył. Czy to możliwe, żeby Compaq produkował takie zestawy, w których działają tylko ich zasilacze? Najgorsze jest to, że ten zasilacz nie mieści mi się z tyłu obudowy na swoim miejscu, ponieważ jest za wysoki i umieściłem go w miejscu gdzie powinny być napędy cd-rom. Nie wiem co robić, na allero nawet nie ma takich zasilaczy powyżej 200W... Edytowane 20 Lipca 2008 przez Radek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Mozliwe, ze zasilacze maja wtyczke 20pin, ale kable sa inaczej pukladane, wg dane zestawu producenta. Tak tez sie zdarza. Sprawdz kolorami, czy sa identyycznie jak w "zwyklych" zasilkach. No i druga sprawa, to wypier... ta przejsciowke z 20pin na 24pin, bo to gowno warte jest. Poprostu wepnij 20pin na plyte i 4pin zostaja wolne. Nic sie nie stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Poprostu wepnij 20pin na plyte i 4pin zostaja wolne. Nic sie nie stanie.Świetnie napisane, nic się nie stanie, bo komp nie rusza. Co do kolorów kabelków to w tym zasilaczu Compaq są inne kolory niż w moim starym zwykłym zasilaczu 20pin :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 spróbuj odpalić zasilacz na zimno i zobacz czy on w ogóle działa http://zenlabs.pl/zasilacze/62-sprawdzenie...-bez-komputera/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Jednak mieliście racje, wtyczka od tego zasilacza Compaq ma inaczej poukładane piny, niż zwykły zasilacz, tutaj podaje opis wtyczki: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...1954971#1954971 Czy na podstawie tych wiadomości można jakoś pozmieniać miejscami kabelki w przejściówce 20->24pin, aby pod tą płytą compaq działał każdy zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...