mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Tym razem ja mam problem.Otóż wczoraj sobie siedzę, no i chcicałem podączyć słuchawki do przedniedniego panelu.Lwcz nie chciało mi sie schylać to tak próbowałem na "czuja" to zrobić no i nie chcąco wsadziłem w port usb. Po tym komputer sie wyłączył, próbowałem uruchomić to wszystko chodzilo tylko monitor sie nie odpalał. Ale teraz to juz w ogole po właczeniu przycisku power nic sie rusza. Nie wiem czy się coś mogło spalić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Odepnij kable od usb na poczatek. Moze nawet wszystkie urzadzenia usb ktore masz podpiete. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Odlłaczone sa wszystkie i to samo:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Mogło się zrobić zwarcie jakieś. Może wyjmij jeszcze płyte z obudowy i spróbuj odpalić, żeby wykluczyć ewentualne oddziaływanie płyta>>obudowa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 A uruchomienie komputera bez przycisku power to po prostu zrobienie zwarcia pomiedzy dwoma odpowiednimi pinami tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Tak, można tez to zrobić np śrubokrętem płaskim :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Takiego czeog raczej na gwarancje nie da rady oddać? Bo został mi 1 miesiac gwarancji:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Takiego czeog raczej na gwarancje nie da rady oddać? Bo został mi 1 miesiac gwarancji:Dupewnij sie ze to płyta i jeśli tak to sie pośpiesz z oddaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 No jeśli płyta nie bootuje, wiatraki kręcą, a inne części sprawne to czemu nie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Tyle że tak jak napisałem dziś już zero reakcji na przycisk power. Bo wiecie wkońu to przeze mnie to sie stało to nie wiem czy uda sie na gwarancje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 aha, jak nic nie odpala to jeszcze sprawdź zasilacz. odepnij go i zewrzyj zielony kabelek z któryms czarnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 No a jeśli zewrze to na stałe i pozniej zasilanie właczyć czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) No a jeśli zewrze to na stałe i pozniej zasilanie właczyć czy jak?chodzi mi o to żeby sprawdzić zasilacz. odepnij od kompa podłącz do prądu zewrzyj powiedzmy rozgiętym spinaczem biurowym zielony i któryś czarny kabelek z wtyczki od MOBO. Jeśli odpali to znacyz ze prawdopodobnie coś z mobo, jesli nie to zasilacz; ale płyty nie wykluczaj. PS. Niektóre zasilacze żeby odpalić potrzebują obiążenia więc jakiś dysk czy cd-rom podłączony w razie nipowodzenia odpalenia go na "sucho" może pomóc w okresleniu jego stanu. Edit: Jaki masz zasilacz? Edytowane 20 Lipca 2008 przez Verter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 To że stało się to z twojej winy to nic pod warunkiem że nie widać na płycie uszkodzeń mechanicznych. Czyścisz bios poprzez wyjęcie np bateryjki na chwile i po prostu jakby co to mówisz że płyta pewnego dnia nie wstała i nie wiesz co się stało ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Sory ze tak pytam ale chodzi Ci o wtyczkę od zasilacza tą 24-pinową tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Tak :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) Sory ze tak pytam ale chodzi Ci o wtyczkę od zasilacza tą 24-pinową tak?no tak tylko tam jest zielony przewód. Sry Fredek :) Edytowane 20 Lipca 2008 przez Verter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 zrobilem to i powiem wam zero reakcji czyli zasilacz padł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 zrobilem to i powiem wam zero reakcji czyli zasilacz padł?jeśli zrobiłeś to poprawnie i zasilacz podłączyłeś do proądu i wyłącznik właczyłeś to raczej tak. co to jest za zasilacz? Sprawdzałes ten sam trick z lekkim obciążeniem jak napisałem wyzej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) Topower 400W, zrobilem ten trick i podłaczylem dysk Edytowane 20 Lipca 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 to widocznie coś z nim nie tak (czyt. chyba padł.) Jeśli masz możliwość mozesz zaryzykować sprawdzając kompa na innym zasilaczu. Bo moze(!) tylko zasilacz padł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) Dziś nie bede do nikogo szedł po zasilacz, może jutro a jak nie to w najbliższych dniach oddam na gwarancje... Dzieki za pomoc Fredku i Verterze ... (kolejność alfabetyczna:P ) Edytowane 20 Lipca 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Uszkodzone gniazdo robi zwarcie, co z kolei powoduje włączenie SCP w zasilaczu. Aby sprawdzić czy to zasilacz, odłącz WSZYSTKIE jego wtyczki, prócz tej która doprowadza 230V z zewnątrz :lol2: . Możesz też go wyjąć z obudowy. Teraz, jak jest podłączony i ma włączony przełącznik, zewrzyj zielony kabelek z masą, czyli jakimkolwiek czarnym. Wiatraczek powinien zaszumieć. Poza tym wskazane jest żeby na linię +5V podłączyć żarówkę samochodową 12V 60W (chyba - nie znam się zbytnio, ale taka H4), aby zasymulować normalne działanie zasilacze w komputerze. W sumie nie jest zbyt prawdopodobne żeby się spalił, ale wszystko się może zdażyć. Możliwe również że jako że uszkodzone gniazdo może powodować zwarcie, odłącz je od MoBo, a najlepiej wszystkie gniazda. Teraz jest możliwość że ruszy :) Jeśli nie, możesz zrobić tzw. minimalny konfig i na pająka, czyli wykręcasz wszystko z obudowy i za zewnątrz podłączasz tylko: - MoBo uzbrojone w RAM, CPU i kartę graficzną - HDD, ewentualnie CD-ROM gratis :) - Zasilacz, monitor, klawa&myszka (najlepiej żeby oba te kontrolery były na port PS/2) I powinno wszystko chodzić dobrze, do czasu potrącenia grafiki w slocie ręką, wtedy zwykle jest zwis - z własnego doświadczenia :). No ale wróćmy do tematu. Jeśli nie będzie chodzić, trzeba zamieniać poszczególne elementy zestawu pojedynczo, aż dojdziemy które przeszkadzają. P.S. Niezły jesteś żeby tak zamienić biedne USB na mini-jack :) Ja jak byłem mały, kiedyś złamałem "przegrodę" między dwoma portami, i to żeby było śmiesznie zwykłą wtyczką USB. Teraz w tamtym kompie nie ma USB, ale odpowiednia karta na PCI zdaje egzamin :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...