Skocz do zawartości
mattis

Probelm Kolejny

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem ja mam problem.Otóż wczoraj sobie siedzę, no i chcicałem podączyć słuchawki do przedniedniego panelu.Lwcz nie chciało mi sie schylać to tak próbowałem na "czuja" to zrobić no i nie chcąco wsadziłem w port usb. Po tym komputer sie wyłączył, próbowałem uruchomić to wszystko chodzilo tylko monitor sie nie odpalał. Ale teraz to juz w ogole po właczeniu przycisku power nic sie rusza. Nie wiem czy się coś mogło spalić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a jeśli zewrze to na stałe i pozniej zasilanie właczyć czy jak?

chodzi mi o to żeby sprawdzić zasilacz. odepnij od kompa podłącz do prądu zewrzyj powiedzmy rozgiętym spinaczem biurowym zielony i któryś czarny kabelek z wtyczki od MOBO. Jeśli odpali to znacyz ze prawdopodobnie coś z mobo, jesli nie to zasilacz; ale płyty nie wykluczaj.

PS. Niektóre zasilacze żeby odpalić potrzebują obiążenia więc jakiś dysk czy cd-rom podłączony w razie nipowodzenia odpalenia go na "sucho" może pomóc w okresleniu jego stanu.

Edit:

Jaki masz zasilacz?

Edytowane przez Verter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że stało się to z twojej winy to nic pod warunkiem że nie widać na płycie uszkodzeń mechanicznych. Czyścisz bios poprzez wyjęcie np bateryjki na chwile i po prostu jakby co to mówisz że płyta pewnego dnia nie wstała i nie wiesz co się stało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem to i powiem wam zero reakcji czyli zasilacz padł?

jeśli zrobiłeś to poprawnie i zasilacz podłączyłeś do proądu i wyłącznik właczyłeś to raczej tak. co to jest za zasilacz? Sprawdzałes ten sam trick z lekkim obciążeniem jak napisałem wyzej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś nie bede do nikogo szedł po zasilacz, może jutro a jak nie to w najbliższych dniach oddam na gwarancje...

Dzieki za pomoc Fredku i Verterze ... (kolejność alfabetyczna:P )

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszkodzone gniazdo robi zwarcie, co z kolei powoduje włączenie SCP w zasilaczu. Aby sprawdzić czy to zasilacz, odłącz WSZYSTKIE jego wtyczki, prócz tej która doprowadza 230V z zewnątrz :lol2: . Możesz też go wyjąć z obudowy. Teraz, jak jest podłączony i ma włączony przełącznik, zewrzyj zielony kabelek z masą, czyli jakimkolwiek czarnym. Wiatraczek powinien zaszumieć. Poza tym wskazane jest żeby na linię +5V podłączyć żarówkę samochodową 12V 60W (chyba - nie znam się zbytnio, ale taka H4), aby zasymulować normalne działanie zasilacze w komputerze. W sumie nie jest zbyt prawdopodobne żeby się spalił, ale wszystko się może zdażyć.

Możliwe również że jako że uszkodzone gniazdo może powodować zwarcie, odłącz je od MoBo, a najlepiej wszystkie gniazda. Teraz jest możliwość że ruszy :) Jeśli nie, możesz zrobić tzw. minimalny konfig i na pająka, czyli wykręcasz wszystko z obudowy i za zewnątrz podłączasz tylko:

- MoBo uzbrojone w RAM, CPU i kartę graficzną

- HDD, ewentualnie CD-ROM gratis :)

- Zasilacz, monitor, klawa&myszka (najlepiej żeby oba te kontrolery były na port PS/2)

I powinno wszystko chodzić dobrze, do czasu potrącenia grafiki w slocie ręką, wtedy zwykle jest zwis - z własnego doświadczenia :). No ale wróćmy do tematu. Jeśli nie będzie chodzić, trzeba zamieniać poszczególne elementy zestawu pojedynczo, aż dojdziemy które przeszkadzają.

P.S. Niezły jesteś żeby tak zamienić biedne USB na mini-jack :) Ja jak byłem mały, kiedyś złamałem "przegrodę" między dwoma portami, i to żeby było śmiesznie zwykłą wtyczką USB. Teraz w tamtym kompie nie ma USB, ale odpowiednia karta na PCI zdaje egzamin :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi