Skocz do zawartości
Candybrain

Notebook Dla Grafika...

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio odkurzałem kompa ( teraz to mam dylemat czy nie zniszczyłem populacji jakiegoś nowego gatunku, ponieważ kurz już ewoluował ) i stwierdziłem, że trzeba wymienić podzespoły. Sprawdzenie salda na koncie i krótkie obliczenia związane z przyszłością oraz celem do jakiego będzie wykorzystywany komputer, zaowocowały określeniem podstawowych kryteriów jakimi powinienem się kierować podczas wyboru maszyny. Czy moglibyście mi troszkę doradzić w tej sprawie?

Wymagania:

1. Tym razem stawiam na mobilność, więc powinien to być notebook.

2. Odłożone pieniążki tworzą sumę 4 000 zł, jednak wolałbym przeznaczyć na niego nie więcej niż 3 500 zł

3. Komputer będzie wykorzystywany głównie w celu pracy nad grafiką 3d, ale też zapewne nie zawaham się pograć w coś ciekawego.

4. Nie mam zamiaru wymieniać go przez najbliższe 3 lata, więc chciałbym aby przynajmniej nie zostawał za daleko w tyle za przewidywanymi standardami w dziedzinie grafiki.

5. Najchętniej z wbudowaną kartą Wi-Fi (obsługującą standard 802.11 b/g) .

6. Mile widziane propozycje które umożliwiają późniejszy upgrade ( rozszerzenie pamięci / wymiana karty graficznej ).

Osobiście zastanawiałem się nad tym oto Acer'kiem, jednakże matryca o przekątnej 16" trochę odstrasza. Jak wiadomo to jest jeden z tych elementów które są podatne na uszkodzenia ( wypalanie pikseli ), a jego wymiana może nie być taka łatwa z powodu rzadko spotykanych wymiarów tejże matrycy.

Następna oferta która przykuła moją uwagę, to ta. Zastanawia mnie fakt, iż oba notebooki nieznacznie różnią się od siebie komponentami, jednakże - mogłoby się wydawać - na korzyść tego drugiego. Jest jednak odwrotnie. Czy to owy panel boczny powodowałby taką różnicę?

Czekam na wasze opinie i rady. : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z punktem nr 4 może być ciężko, bo już za 2 lata możesz stwierdzić, że sprzęt jest zdecydowanie za wolny. Acera nie polecam, już lepiej Compala JHL90. Jeśli chcesz mieć duże możliwości rozbudowy, to Toshiba X200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wszyscy odradzają Acer'a? Dodatkowo chciałbym zapytać o grafikę GF 9500 GT motnowaną do laptopów, ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć jej opisu.

//ok, już znalazłem opis tej karty ;p

Edytowane przez Candybrain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wszyscy odradzają Acer'a?

Bo o serwisie w Czechach żadnego dobrego słowa powiedzieć nie można- a to każdego ma za głupka, a to chce okraść klienta. Sprzęt sam w sobie nie jest zły i może długo służyć, poza tym, że ogólna jakość nie jest najlepsza (choć w samym użytkowaniu przeszkadzać może tylko naprawdę hałasujący DVD, jeśli płyta jest źle wyważona- straszne drgania) no i chłodzenie, które już po zakupie nie pozwalało na ciągłą pracę procka bez obniżania jego taktowania (na to był co prawda sposób, ale nie zmienia to faktu, że takiego problemu być nie powinno). O ile na powyższe problemy można znaleźć rady, to na wspomniany punkt serwisowy już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi