NameG Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 witam . ciezka sprawa bo mam malo czasu a z tematu kompow jestem wykluczony od 2 lat . czytalem temat z pure pc o zestawach ale w sklepie nie chcieli mi tego zlozyc bo powiedzieli ze oni na to gwarancji nie dadza bo za 3 miechy tych czesci nie bedzie skad sprowadzic . to prosze o jakies propozycje ja zadam kilka pytan , ktore mi sie cisna na klawe . PROCESOR . sprawa ma sie tak , nie jestem zaden hardcore user , wiec jakies mega krecenie nie wchodzi w gre . ewentualnie jakis lajcik . dodatkowe chlodzenie wchodzi w gre , lecz nie po to by mocniej krecic , lecz dla wiekszego bezpieczenstwa . takze narazie rozpatrujemy wersje box , a chlodzenie moze pozniej zalatwie . no to dylemat amd czy intel w tej ceni i w tym przypadku ( niewielkie OC takie aby na bocowym chlodzeniu nie bylo ryzyka , ew. moge w ogole nie krecic ) . PLYTA . prosilbym o konkretny model , pod amd lub intel w zaleznosci co tam sadzicie ze w tym przypadku lepsze . RAM . tu jest dylemat . brac 2x2gb 2gb ( obojetnie czy 2x1 czy po prostu w jednej kosci ) czy moze 3x1gb i sie vista nie interesowac . prosze o dokladny model , i info o systemie jaki sie poleca , ew jakies ograniuczenia tez mile widziane . KARTA . tu chyba ten radeon HD4850 512 mb wydaje mi sie ze nie trzeba tego zmieniac . ZASILACZ . wydaje mi sie ze 400 lub 450 W powinno wystarczec . czyli Modecom MC-400ATX 2.0 z propozycji chyba jest okey . dysk i naped mam . jak cos trzeba bardziej sprecyzowac to sie postaram prosze rowniez o wyrozumialosc bo jestem out z tematu o kompach tak jak juz wspomnialem a tak dla humoru to napisze ze bylem w sklepie w ktorym mi powiedzieli ze tego co chce nie zloza a zaproponowali mi komp taki do gier , ze grafe wwalili 8600 gt 256 mb 128 bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Intel Pentium Dual Core E2180 /2.0GHz, 1MB, 800MHz, BOX/ (do Twojego minimalnego kręcenia powinien wystarczyć) Asus P5Q Pro /intel P45/ A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition Sapphire Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out Corsair 550W [CMPSU-550VXE] Całość w esc.pl -> 1468zł Ewentualnie można zmienić PSU na Twojego Modecoma, tylko, ze jeśli już to 350 ATX 2.0, bo to 400 tylko z inną naklejką, wiec nie ma co dopłacać.. Wtedy wyjdzie trochę mniej. Z drugiej strony można b też złożyć coś na AMD - jakiś spec od tego Ci już coś sklei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NameG Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 no szczerze to sie przywzyczailem do amd , moge w ogole nie krecic jak cos . i nie wiem czy bede zadowolony z intela , takze pare slow roznic by sie przydalo , no ale jesli jako takich roznic nie ma to po prostu ktores wybiore . komputer ma byc do gier ( w sumie nie gram wiele , ale do wszystkiego innego i tak wystarczy , a przynajmniej do tego do czego ja uzywam :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 (edytowane) Dysk i napęd masz na Sata? Czytałeś przyklejony temat i tam masz odpowiedź. Ja bym brał to. Kup te części w jakimś zaufanym, dobrym sklepie w mieście, jeżeli sam sobie nie poradzisz ze złożeniem zestawu poproś kogoś, kto potrafi, kolegę/koleżankę. Procesor : Intel Pentium Dual Core E2180 - 179 zł e2180 kręcą się przyzwoicie, poradzisz sobie z lekkim o/c Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : Gigabyte P35-DS3L - 220 zł RAM : Aeneon 2x1GB 1066MHZ X-Tune - 160 zł ewentualnie można pomyśleć o np 2x2GB Mushkin, ale w WinXP nie wykorzystasz tyle pamięci, ja np nie przesiadłbym się na Viste w chwili obecnej i jakoś się nie zanosi na to, żebym miał się przesiąść, jakoś mi ten system nie leży Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB - 469 zł Zasilacz: Modecom MC-400ATX 2.0 - 130 zł HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 150 zł Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 85 zł Razem : 1497 zł Skoro masz dysk i napęd, to 235 zł mniej wydasz, a jeżeli masz jeszcze jakąś sensową budę, to zaoszczędzisz trochę. stivo Asus P5Q Pro - możesz to uzasadnić? Edytowane 21 Lipca 2008 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NameG Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 jak bym kupywal te karakorum to musze dokupywac paste ? zestaw bede mial skladany w sklepie , nie bede przy tym wiec jaka mam pewnosc ze uzyja pasty za ktora zaplacilem a nie tej standardowej co jest przy chlodzeniu ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 (edytowane) Wszystko to co podał Spylon a jeśli chodzi o OC Pentium dual core i w dodatku małe OC to ten Gigabyte niedośc że tani to spokojnie wystarczy do tego. Co innego jak kupujemy E8200/E8400 no ewentualnie E7200 to wtedy może przydać się coś... ,,mocniejszego,, typu Asus P5K Pro/P5Q Pro/DFI LP DK/Asus P5Q/K-E. Edytowane 21 Lipca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Jeśli nie ma pośpiechu to warto zaczekać do końca miesiąca na nowy cennik CPU Intela i ewentualnie pojawienie się E5200 do lekkiego OC bo kupowanie w tej chwili E2180 to raczej marny interes. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Zasilacz: Modecom MC-400ATX 2.0 - 130 złChyba lepiej wziać ModeCom MC-350ATX 2.0, bo to praktycznie to samo i tańsze - 90PLN stivo Asus P5Q Pro - możesz to uzasadnić? To dobra płyta i napewno by się na niej nie zawiódł, a skoro mieści się w docelowym przedziale, to czemu nie wziąć lepszej?? Oczywiście Gigabyte P35 też nie jest złym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NameG Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 (edytowane) a jesli mialbym w ogole nie krecic to nadal intel czy wtedy amd ? i jak z pamieciami wtedy , to samo co przy intelu ? myslalem nad tyn amd 64 x2 4800 am2 , jest za okolo 190 o plyta jaka do tego ? gigabyte ga-ma69vm-s2 amd690 moze byc ? Edytowane 21 Lipca 2008 przez NameG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Jeśli nie kręcisz to zdecydowanie AMD, Intel a szczególnie Dual Core są dobre jeśli zamierzasz kręcić bo trzymać takiego na 1,6 czy 1,8ghz to trochę nieporozumienie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NameG Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 no nie wiem czy mi sie oplaca kupowac komp na podkrecenie skoro bede mial go 1 rok max poltora . taka przejsciowka tylko bo jestem zmuszony do wymiany . to co podalem jest okey ? czy cos innego ? szczegolnie chodzi mi o plyte bo ni w pien nie mam o tym pojecia . bo procek chyba ok ? no i ponowie pytanie czy to cos zmienia w doborze pamieci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 a jesli mialbym w ogole nie krecic to nadal intel czy wtedy amd ? i jak z pamieciami wtedy , to samo co przy intelu ? myslalem nad tyn amd 64 x2 4800 am2 , jest za okolo 190 o plyta jaka do tego ? gigabyte ga-ma69vm-s2 amd690 moze byc ? Płytę to może AM2+ przykładowo Gigabyte GA-MA770-DS3 Poniżej 190 zł kupisz X2 5200+ http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/117089 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NameG Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 problem w tym ze musze kupic go jutro i pojutrze go miec :( takjze ceny wyzsze w zwyklym sklepiku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Pamięci juz wtedy bez różnicy jakie weźmiesz.. Biorąc teraz 4GB (czy nawet 2GB) będziesz miał później mniej do kupienia, bo będzie można je przełożyć, chyba, ze będziesz brał DDR3, tylko po co? No chyba, ze za ten rok czy półtora bedzie coś nowego w dziale z pamięciami.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 problem w tym ze musze kupic go jutro i pojutrze go miec :( takjze ceny wyzsze w zwyklym sklepiku Kupując warto zwrócić uwagę aby rev. CPU była G2 nie G1. Trudno doradzić zakup CPU nie znając cen w wymuszonym ze względu na czas sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Też bym obstawiał AMD, bo dual core bez kręcenia jest słabiutki. Mobo tak jak podał dwaIP, ten giguś to fajna płyta, no a procek ok, no i też oczywiście patrz na rewizje, G1 nie warto brać, jest mniej wydajne, minimalnie ale jednak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NameG Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 to sie zakotlowalo :D jakies rewizje . uhuh zeby bylo wiecej czasu to bym sie pointeresowal dluzej a tak to ;/ trzeba wybrac i juz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Na opakowaniu CPU są oznaczenia i tu można sobie sprawdzić które to G1 i G2 http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUFilter.aspx G2 są trochę szybsze i bardzie podatne na OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...