Hegelek Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Witam Jestem na etapie upgrade'owania mojego kompa i trochę utknąłem ;). Do wymiany idą pamięć oraz karta grafiki. Mianowicie - nie wiem jakie pamięci wybrać - obecnie posiadam PDP LLK 667mhz@920 i jestem bardzo zadowolony, niestety, czytałem, że z PDP jest loteria. Nie śledzę już tak hardwaru jak kiedyś i nie wiem które pamięci będą najlepsze do osiągnięcia 950-1000mhz. Czy warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> PDP 1000 i zrobić downclocking, czy może jakieś 800 i kręcić ?:>. Jestem otwarty na propozycję - osobiście wydaje mi się, że PDP LLK 800CL4 CL5 1000 nie są złym pomysłem - prawda? Druga część pytania - 9800gtx czy 4850. Za ATI przemawia cena /ale do niej należy doliczyć ok 100zł na chłodzenie - w sumie wychodzi na jedno/, wydajność przy anizo&aa,DX10.1. Za NV WSPARCIE producenta - jak teraz wygląda to u ATI? Czy faktycznie się poprawili?. Do tego wystarczające chłodzenie w standardzie. Wydajność także nienajgorsza - uśredniając można powiedzieć że bez AA&ANIZO GTX=4850. Dodam jeszcze, że niespecjalnie mi się spieszy do pencil moda;]. Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Edytowane 23 Lipca 2008 przez Hegelek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Patrioty słabo się kręcą , zainteresowałbym się raczej mushkinami albo a-datami HD4850 nie wymaga zmiany chłodzenia , wystarczy trochę przyspieszyć wiatrak (i masz to za darmo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 9800GTX to prawie to samo co 8800GTS 512 MB , różni się tylko obsługą TriSLI oraz wyższymi zegarami , które 8800GTS 512 mb i tak nadrobi OC . Co do kart ATi - to wystarczy ustawić węntyl karty na 60% i już karta jest zauważalnie chłodniejsza . FAQ dot. serii 4xxx masz tutaj , pierwszy post . Zdecydowanie bardziej się opłaca HD4850 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hegelek Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 To miłe co piszecie :) Dzięki za linka, a co do zmiany chłodzenia to pewnie i tak to zrobię - Auras Fridge wydaje mi się odpowiednim sprzętem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurzyn Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 accerelo s1 jest tańszy i troszkę gorszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 co do chlodzenia to http://www.allegro.pl/item405111771_arctic...cisza_w_pc.html i do tego jakis wenyl :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hegelek Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 No nic-zobaczę co do chłodzenia. W każdym razie dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc - raczej na pewno wezmę 4850:}. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...