prezes_19 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Witam, mam problem od pewnego czasu podczas uruchamiania komputera widze nastepujący komunikat: "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in Selected Boot device and press key" komputer sie dalej nie uruchamia, po restarcie wszystko wraca do normy i komputer działa poprawnie, komunikat widze zawsze jak komputer stał np. 2h i potem chce go uruchomić to bez restartu nigdy sie nie obędzie :/ co to może być ??? kiedyś widziałem ten komunkat tylko jak komp był odłączany od prądu a teraz już za każdym razem, HELP ME :/ P.S. nie wiedziałem w którym dziale to napisać, jak w złym to prosze modów o przeniesienie do właściwego działu. Mój komputer to: Athlon 3000+ AsRock 939 Dual Sata II Radeon x1950 256MB 2GB DDR WD 250GB Sata DVD-RW + CD-RW Zasilacz Forton 400W Wcześniej wszystko chcodziło normalnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Może bios nie trzyma ustawień? Sprawdź bateryjkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_19 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Może bios nie trzyma ustawień? Sprawdź bateryjkę.pomyślałem o tym samym, bateryjka dziś wymieniona a dalej to samo :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid111 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 pomyślałem o tym samym, bateryjka dziś wymieniona a dalej to samo :/ Przejdź do działu "Podstawowe zagadnienia" Może wgraj nowszy bios. Może masz popieprzone w zworkach/popatrz czy dysk masz na Master. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Ustaw w biosie bootowanie z HDD na 1 miejscu. Być może masz ustawione np cd/dvd, lub na usb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Ustaw w biosie bootowanie z HDD na 1 miejscu. Być może masz ustawione np cd/dvd, lub na usb.no ale po restarcie raczej te ustawienia bylyby nadal, a on pisze wyraznie ze po restarcie tego nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) Na moim abicie mam ustawione na first dvd. komp chodzi 24/7 więc mnie to rybka, ale np jak go wyłącze i zostawie wsadzony pendrive to mi pokazuje komunikat: pendrive without operating system"czy jakoś tak i winda się nie ładuje. Po restarcie (kiedy pen jest dalej włożony) już jest ok. A dzieje się tak mimo że mam ustawione dvd, hdd, usb (dokładnie w tej kolejności ;) Spróbować nie zaszkodzi, a nóż pomoże ;) Edytowane 31 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_19 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 mam ustawiony hdd jako pierwszy zawsze, potem dvd, jakieś inne pomysły ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid111 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 mam ustawiony hdd jako pierwszy zawsze, potem dvd, jakieś inne pomysły ??? Wgrać nowy bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_19 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 problem rozwiązany: przyczyną takiego zachowania kompa była uszkodzona tasiemka SATA, pozdro i dzięki za rady :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...