Skocz do zawartości
dixidi

Jaki Ram I Grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje wymienic w najblizszych dniach wysłuzonego juz kompika na bazie AMD Athlona (Barton) na nowego, to co planuje włozyc do kompa to:

mobo - MSI P45 NEO2- FR

procek - e8400 chłodzony thermalrightem ultima 90 (kupiłem okazyjnie za 50 zł zobaczymy jak się sprawdzi

RAM - ???

Dysk - jakis samsung np. F1 ewentualnie jakis WD

grafika - tylko ATI od zawsze na zawsze i tu raczej 4850 tylko jakiego producenta?

zasiłka - bequiet straight power 550W (tak na zapas) lub enermax modu pro

dzwięk: tu zestaw juz mam audiotrak prodigy HD2 na razie na Microlabach 7c ale niedługo za 2-4 m-sc Kef Q1

buda: taki mi sie nzxt lexa marzy ale chyba thermaltake M9 z racji odpowiadającej mi budowe i rozłożenia przycisków

Moje pytanie brzmi jaki RAm bedzie odpowiedni do tej konfiguracji, mam windowsa xp więc oplaca sie 4 GB brac czy nie? oraz od jakiego producenta brac radka 4850?

Prosze równiez o ogólne sugestie na temat konfiguracji i ewetualnych mozliwych zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak do ultimy mam zapinke na wentylator 120 mm, pasty użyje Zalmana STG.

Cross fire nie planuje wiec nie biore nic na X38, p45 mi wystarczy.

W sumie dużo nie gram wieć mysle że radek 4850 mi wystarczy do takich gierek jak Stalker,C&C Tiberium Wars czy Crysis na nieco zubożałych detalach, czy może warto dokupic 4870 tak na przyszłość nieco by mieć troche zapasu?

Co do RAMu to chyba rzeczywiscie zdecyduje sie na 3 * 1 GB bo po co 4 GB RAMu kupowac skoro 1GB bedzie lezał niewykorzystany, zawsze sie troche zaoszczędzi, a jeśłi chodzi o RAM to jakie taktowanie kostek?

będe nieco podkrecał procka ale myśle że nie duzo max do tych 4 Ghz ale to do gierek bo ustawie sobie w biosie profile i do ogladania filmów czy netu nieco przykręce kurek by obnizyć pobór prądu i temperature.

Ale wracaja do RAMu to brac 800Mhz czy pokusić sie o 1000 Mhz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i jeszcze jedno wazne pytanko skoro wezme 3 kosci RAMu i zaoszczedze w ten sposób pare dyszek to czy nie warto jest dopłacić do mobo: DFI LanParty DK P45-T2RS, czy będzie ona sporo lepsza od MSI? w końcu az tak to niebęde podkręcał a DFI słynie z mnogości opcji w biosie wieć niewiem czy warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e8400 na ten nowej płycie MSI P45 NEO2- FR bez problemu jak masz dobra sztukę powinieneś wyciągnąć już na tej co ja mam bez problemu by latał te 4ghz wiec jak nie jesteś maniakiem OC to styknie ci ta płyta pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi