Skocz do zawartości
B M

Chłodzenie Cpu E8400 + Wentylatory Do Obudowy Cooler Master

Rekomendowane odpowiedzi

Witam złożyłem sobie komputer wraz z taką obudowa http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=20408 i nareszcie mogę liczy na cisze (poprzedni komputer bez pełnej obudowy dawał trochę hałasu)

Obudowa ta ma z tyłu wiatrak 12cm (hmm czy właściciele takiej obudowy mogą się wypowiedzieć czy on jest głośny??)

Chciałbym usprawnić troszkę przepływ powietrza i dokupi jakiś cichy wiatraczek 12cm na przód ( podobno jest na to miejsce) + ew wymienić ten z tylu na cichszy również 12cm

Na ściance bocznej obudowy jest tunel a pod nim "siatkowaty"prostokąt czy jest szansa dokupienia jakiejś przejściówki żeby można było tam również dołożyć wiatrak 10/12cm który wwiewałby zimne powietrze do środka|??

Jakie wiatraczki możecie polecić ważne żeby były ciche

Czy można dokupi gdzieś takie jak gdyby filtry które się montuje w obudowie/na wiatraku zeby kurz sie tak łatwo do niej nie dostawał??

Posiadam Procesor E8400 z Boxowym chłodzeniem chciałbym również zmienić to na coś wydajnego i cichego co możecie mi poradzić??

Z góry dziękuje za odpowiedz

Edytowane przez B M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1. WENTYLATORY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! człowieku.

Po 2. Tanio o dobrze - Acutake

Po 3. Ten siatkowaty prostokat to tuba do procka. Jak masz boxowe chlodzenie to lepiej to zostaw, bedziesz mial lepsze temp. procesora. Jesli nie, to mozesz odkrecic tunel i przykrecic wentyl.

Po 4. Mozna dokupic filtry. Masa jest na allegro i w wielu sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOLEGO skoro już się doczepiłeś do WENTYLATORÓW to czytaj uważnie treść posta napisałem . Na ściance bocznej obudowy jest tunel a pod nim "siatkowaty"prostokąt więc tutaj nie ma nic wspólnego ze zdejmowaniem tunelu chłodzącego procka tylko założenie WENTYLATORA pod nim.

Edytowane przez B M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOLEGO skoro już się doczepiłeś do WENTYLATORÓW to czytaj uważnie treść posta napisałem . Na ściance bocznej obudowy jest tunel a pod nim "siatkowaty"prostokąt więc tutaj nie ma nic wspólnego ze zdejmowaniem tunelu chłodzącego procka tylko założenie WENTYLATORA pod nim.

Dla mnie "Na ściance bocznej obudowy jest tunel a pod nim "siatkowaty"prostokąt" moze rownie dobrze oznacac tyle, ze po zdjeciu tunelu jest siatka, wiec KOLEGO - naucz sie pisac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOLEGO dlatego dla ludzi dla których może to coś innego oznaczać dołączyłem link w którym można zobaczyć dokładnie na zdjęciu o co mi chodzi a jeśli Ci się nie chce myśleć nad treścią postu to nie należy odpisywać ;) Zatem jakbyś mógł zobaczyć dokładnie o co chodzi i ew odpisać Pozdrawiam

Czy te WENTYLATORY Acutake 12cm są ciche?? i wydajne??

Edytowane przez B M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOLEGO dlatego dla ludzi dla których może to coś innego oznaczać dołączyłem link w którym można zobaczyć dokładnie na zdjęciu o co mi chodzi a jeśli Ci się nie chce myśleć nad treścią postu to nie należy odpisywać ;) Zatem jakbyś mógł zobaczyć dokładnie o co chodzi i ew odpisać Pozdrawiam

Czy te WENTYLATORY Acutake 12cm są ciche?? i wydajne??

wiec teraz jest zrozumiale.

tez popieram Karakorum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a możesz polecić coś co będzie ciche i dobre wydajnościowo??

zalezy od kwoty ktora chcesz wydac na wentyl. widzac po cenie obudowy polecilem acutake.

mozesz wziac fandera. sa wydajne i maja wbudowana regulacje obrotow na kabelku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz mieć chłodzenie pasywne to Ninja 2 jest ok (wadą jest brak backplate w zestawie).

Thermalright jest zdecydowanie lepszy jako aktywne chłodzenie, nawet z wolno obrotowym wentylatorem, no i w zestawie ma backplate.

Sam musisz wybrać co lepsze. Na Twoim miejscu brałbym Thermalright.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok w związku z tym ze mam dzisiaj troche wolnego czasu chciałbym zamówic to chlodzenie i teraz ostatni raz prosze o odpowiedz bo chce dzisiaj zamawiac

Kupic tego Thermalright ULTRA-120A + ACUTAKE Nowe Gwarancja!! czy lepiej Pentagram Karakorum

i wentylatory do obudowy to Acutake 120 czy Fender 120 ??

Prosze o ostateczna odpowiedz dzisiaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok w związku z tym ze mam dzisiaj troche wolnego czasu chciałbym zamówic to chlodzenie i teraz ostatni raz prosze o odpowiedz bo chce dzisiaj zamawiac

Kupic tego Thermalright ULTRA-120A + ACUTAKE Nowe Gwarancja!! czy lepiej Pentagram Karakorum

i wentylatory do obudowy to Acutake 120 czy Fender 120 ??

Prosze o ostateczna odpowiedz dzisiaj

oczywiscie ultre :)

a do budy jak masz kase, to fandera :) zawsze mozesz zrobic zamiane i zalozyc go na ultre a acutake na bude :) fander wieje lepiej i ma regulacje na kabelku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to tak zrobię zamawiam ultre + 3x Fander 120MM ten moze by ?? http://allegro.pl/item414514818_fander_fx1...ot_legendy.html

A poza tym czy do ultry jakaś pasta ?? Bo nie ukrywam ze jak założę to chłodzenie to chciałbym bardziej coś podkręcić ;).

P.S MAm obudowę CoolerMaster Elite331 i jest w niej z tyl zalozony wentylator 12cm

i teraz jak kupie ultre to acutake dam do budy a fandera na ultre i pozostanie mi 2x fander 1x acutake i 1x seryjny 12z budy i stad moje pytanie 1 fandera dać na tył żeby wywiewał ? 1 na przód żeby wwiewał i 1 chciałem dać na bo budy żeby wiał na grafikę może tak być ?? i 1 seryjny z budy bedzie nie uzywany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to tak zrobię zamawiam ultre + 3x Fander 120MM ten moze by ?? http://allegro.pl/item414514818_fander_fx1...ot_legendy.html

A poza tym czy do ultry jakaś pasta ?? Bo nie ukrywam ze jak założę to chłodzenie to chciałbym bardziej coś podkręcić ;).

P.S MAm obudowę CoolerMaster Elite331 i jest w niej z tyl zalozony wentylator 12cm

i teraz jak kupie ultre to acutake dam do budy a fandera na ultre i pozostanie mi 2x fander 1x acutake i 1x seryjny 12z budy i stad moje pytanie 1 fandera dać na tył żeby wywiewał ? 1 na przód żeby wwiewał i 1 chciałem dać na bo budy żeby wiał na grafikę może tak być ?? i 1 seryjny z budy bedzie nie uzywany

bedzie ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi