Gość Łukasz Zaradniak Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Co sądzicie o płycie Microstar KT4V (MS-6712) i procku do tego AMD XP 2200+ i 512MB PC266 2100. Ale głównie chodzi mi o opinie o tej płycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Płyta bardzo dobra ale ma maxymalny VCORE za niski.W tej samej klasie cenowej polecam gigabyte 7vax.Co do procka to niewiem czy jest to polominio czy TB.POlecam athlona 1700+ TB stepping B ponieważ - malutko się grzeją, bardzo dobrze się kręcą.Pamieći to napewno OEM nie??Niech będą oem ale nigdy PC266!!teraz minimum to 333 mhz markowych.Więc najlepiej takie weź.Poczujesz rużnice w szybkosći napewno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Aha zauważ na forum ile ludzi ma włąśnie te athlony 1700+ i je podkręcają.Poprostu one się do tego tylko nadają.Tak naprawde są to ahlony np.2800+ które nie przeszły testów na 2800+ i zostały odkręcone na 1700+, więć bez problemu śmigają na fsb 166 mhz (a nie na 133 mhz) i przy tym mało się grzeją więć nie wydasz kupe kasy na drogi cooler. Jak cośpokręciłem to proszę mnie poprawić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Aha zauważ na forum ile ludzi ma włąśnie te athlony 1700+ i je podkręcają.Poprostu one się do tego tylko nadają.Tak naprawde są to ahlony np.2800+ które nie przeszły testów na 2800+ i zostały odkręcone na 1700+, więć bez problemu śmigają na fsb 166 mhz (a nie na 133 mhz) i przy tym mało się grzeją więć nie wydasz kupe kasy na drogi cooler. Jak coś pokręciłem to proszę mnie poprawić :) No trochę powiało spiskową terorią dziejów ... Gdyby to była prawda - dlaczego mieliby je "odkręcać" do XP1700+ a nie 2000+, 2200+ czy 2400+ (przecież to więcej kasy) Jest to trochę enigmatyczne ... i nie do końca przekonywujące (te 2 cyferki to tylko domysły zapaleńców OC - z tego, co wiem) Pozdrówka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Aha zauważ na forum ile ludzi ma włąśnie te athlony 1700+ i je podkręcają.Poprostu one się do tego tylko nadają.Tak naprawde są to ahlony np.2800+ które nie przeszły testów na 2800+ i zostały odkręcone na 1700+, więć bez problemu śmigają na fsb 166 mhz (a nie na 133 mhz) i przy tym mało się grzeją więć nie wydasz kupe kasy na drogi cooler. Jak coś pokręciłem to proszę mnie poprawić :) No trochę powiało spiskową terorią dziejów ... Gdyby to była prawda - dlaczego mieliby je "odkręcać" do XP1700+ a nie 2000+, 2200+ czy 2400+ (przecież to więcej kasy) Jest to trochę enigmatyczne ... i nie do końca przekonywujące (te 2 cyferki to tylko domysły zapaleńców OC - z tego, co wiem) Pozdrówka To nie moja teoria.Poszukaj na furum "podkręcanie" tam były linki do serwisów gdzie siewpisywało numer proca (ten za serią)i wyswietlało się na jakiej częstotliwości powinien pracować.Było też pare innych teorii że 5-ta i 6-sta liczba od tyłu ciagu liczb za serią tezsą liczbami z jakimi miał proc pracować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 w 100% podzielam zdanie fumfla. Plytka bardzo stabilna niekonfliktowa ale niestety do extreme o/c to ona sie nie nadaje glownie blokuje ja max vcore 1.75 :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 w 100% podzielam zdanie fumfla. Plytka bardzo stabilna niekonfliktowa ale niestety do extreme o/c to ona sie nie nadaje glownie blokuje ja max vcore 1.75 :evil:Lagier, VCORE to w % (10% max) jest na tej mobo więc jak masz polominio które zrzera 1.75V to max dasz na nim napewno 1.95V :) .Ale faktycznie, jest za duza blokada na VCORE :( Faktycznie też do extreme o/c tesz nie poszalejesz :( , ale jak chcesz tylko proca puścić na 166 fsb i dać mnożnik wyrzej to styka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 w 100% podzielam zdanie fumfla. Plytka bardzo stabilna niekonfliktowa ale niestety do extreme o/c to ona sie nie nadaje glownie blokuje ja max vcore 1.75 :evil:Lagier, VCORE to w % (10% max) jest na tej mobo więc jak masz polominio które zrzera 1.75V to max dasz na nim napewno 1.95V :) .Ale faktycznie, jest za duza blokada na VCORE :( Faktycznie też do extreme o/c tesz nie poszalejesz :( , ale jak chcesz tylko proca puścić na 166 fsb i dać mnożnik wyrzej to styka :) oczyiwscie piszac 1.75 vcore mialem na mysli t-breda bo gdyby sprawa tyczyla sie palomino to byloby jush niezle przegiecie. Faktem jednak jest ze warto dolozyc te pare zl i koopic cos na nforce 2 a tam.... no limits :twisted: pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubas02 Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Posiadam tą płytke i powiem szczerze ze niema z nią zadnych problemów, a co do vcore to prawda ale można to obejść :lol: max vcore które można uzyskać na nie to 2.0v(mod) 8) Ja normalnie pracuje na 2160mhz (12x180) no ale oczywiście to nie max ale szkoda mi sprzętu :wink Za te pieniądze płytka godna polecenia no może to nie Epox ale jest spoko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 warto dolozyc te pare zl i koopic cos na nforce 2 a tam.... no limits :twisted: pozdrav Lagier Popieram :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzi Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 hm, ja sadze, ze jest wydajna, stabilna i bezproblemowa :D i ma fajny kolor :P w dodatku jest tansza od 7vax ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_bb Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 owszem płytka możę jest bezproblemowa ale po wgraniu odpowiedniego biosu .... w grudniu 2002 jak ją kupiłem miałem problemy z kontrolerem dysku przy wyższych częstotlwościach FSB . Problem nie jest moim wyjątkiem ale setki ludzi go miało tzw CRC ERROR nie dało się np przegrać filmu z dysku na dysk albo nagrywać .... ogólnie dużych plików problem został rozwiązany w biosie 1.7 i 1.8 ale obcięte zostały transfery z dysku o tym też pisano i tak naprawdę MSI nic z tym jeszcze nie zrobiło dobrze że są ludzie którzy robią to za nich . Polecam forum z tym problemem http://www.msi.com.tw/program/e_service/fo...e917e7e6324e829 osobiście polecam bios 1.6 crc fix beta zrobiony przez kogoś przetestowany przez 3 miesiące full stabilny i nie obcina transferów i nie ma CRC ERROR tak z całą resztą to płyta jest super jest jeden problem jeszcze pozwala na zmiane napięcia powyżej defaultowego procka tylko o 0.1V czyli masz procka 1.6V to na 1.7 V itd .... ja sobie z tym poradziłem łączac mostki na procku żeby mieć defaultowo 1.8 V ;) a do tego wykonałem VMOD i miałem max coś koło 2V :) opisywałem to gdzieś wcześniej na forum . Cała moja konfiguracja na której wszystko chodzi bez zarzutu MSI KT4V Athlon 1700+@2400+ JIUHB 0308 (1.85V) (raczej kiepski egzemplarz) 2x256 MB RAM DDR333 noname MSI Gf4 ti 4200 zasiłka 300 W - Codegen :( no takie coś miałem do zeszłego tygodnia :) teraz to chula sobie u kuzynka bez zarzutów ;) u mnie nastąpiły drobne zmiany :) a raczej duże ABIT NF7-S rev 2.0 :) piękna rzecz dla OC 2x256 MB DDR333 Twinmos mtec 6.0 zasiłka Chieftec 360 W :) wszystko idzie na 220 FSB synchro osobiście proponuję w podobnej cenie dorwać Gigabyte a jak masz zamiar ostro się bawić o overclocking to tylko nForce2 :) PS . jak ktoś ma tą płytę niech spróbuje właczyć XPCooler od MSI (programik do chłodzenia softwarowego procka) i przetestuje HDtach - , zobaczy na wyniki i się pochwali o ile wzrosło mu obciążenie procka i jak z odczytem i zapisem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzi Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 owszem płytka możę jest bezproblemowa ale po wgraniu odpowiedniego biosu .... w grudniu 2002 jak ją kupiłem miałem problemy z kontrolerem dysku przy wyższych częstotlwościach FSB . Problem nie jest moim wyjątkiem ale setki ludzi go miało tzw CRC ERROR nie dało się np przegrać filmu z dysku na dysk albo nagrywać .... ogólnie dużych plików problem został rozwiązany w biosie 1.7 i 1.8 ale obcięte zostały transfery z dysku o tym też pisano i tak naprawdę MSI nic z tym jeszcze nie zrobiło dobrze że są ludzie którzy robią to za nich . Polecam forum z tym problemem http://www.msi.com.tw/program/e_service/fo...e917e7e6324e829 przeczytalem to forum, nie wszyscy maja te bledy CRC (ja np. nie) a w koncu ktos doradzil, zeby w biosie wlaczyc 32-bitowy transfer i pomoglo PS . jak ktoś ma tą płytę niech spróbuje właczyć XPCooler od MSI (programik do chłodzenia softwarowego procka) i przetestuje HDtach - , zobaczy na wyniki i się pochwali o ile wzrosło mu obciążenie procka i jak z odczytem i zapisem :) nie trzeba wlaczac softwareowego coolera, wystarczy w biosie CPU Halt Detection i tez spada wydajnosc dyskow, ale to chyba logiczne, ze jak ktos chce wydajnosci to nie spowalnia sztucznie procka :P zreszta ciekaw jestem jak to wyglada na innych plytach...? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 gigabyte 7vax = no problemo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VILQ Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Dla mnie plytka wporzo :D, ale ... Widocznie trafilem na kiepska serie, bo przy sprawdzaniu kilku prockow i sprawdzaniu mozliwosci oc, po powrocie do starego a900 wysypal mi sie bios .... [4 czerwone diody na śledź-panelu i tyle - procek sprawny, bo sprawdzany na innej plycie] :) Poza tym plytka rewelka - musze jeszcze pokobinowac jak ruszyc a900 powyzej 1100 :) Aaa BTW - wlasnie na tej plytce mam wynik nr 5 na swiecie [o ile to sie nie zmienilo] w 3D Marku 2001 SE wsrod TNT2 m64 ;))) Cale 1511 3DSmakruff ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...