Kochin Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Jako, że wrzesień zbliża sioę dużymi krokami zaczynam myśleć o ulepszeniu swojego kompa. Dual Core e2140 Abit ip35 2x1GB Corsair XMS2 667MHz Palit 8600GT Chieftec 550W Samsung 320 GB 2 X Seagate Barrcuda 160 GB Asus DVD/RW Monitor Samsung 19' ( d-sub :( ) Obudowa Sharkoon Rebel 9 eco + 3 wentyle 120x120 Arctic Cooling Sound blaster na PCI Tuner TV na PCI 3Com PCI Głośniki Genius 1250 2.0 Na pewno wymieniam stary monitor na LG W2252TQ-PF. Mam nadzieję, że po przejściu na DVI zobaczę sporą różnicę. Zastanawiam się jeszcze nad grafą. Palita mogę opchnąć za ok 100 zł i zastanawiam się nad takimi wynalazkami: Galaxy 9600gt lub MSI 9600GT Czy to dobry pomysł? Może jakieś inne propozycję. Jeszcze jedna ważna rzecz. Powyższego zestawu nigdy nie kręciłem, jakoś nie miałem czasu ale na pewno się teraz za to wezmę po drobnym upgradzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Z kart to niezła propozycja za ta ceną. Jest jeszcze 8800GS, który jest bardzo podobny wydajnościowo do 9600GT. A co do monitora, to nie napisałeś czy masz LCD czy CRT. Jeśli masz starego dobrego Samsunga CRT, to jeśli dobrze Ci działa to daj sobie spokój. A jak masz jakiś badziew na LCD z D-sub to rzeczywiście możesz zmienić. Sam mam starego LG F700B i jak zobaczyłem wynalazki LCD za ok. 500 zł kupione w tym roku do urzędu to mi ręce (a raczej oczy) opadły. Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochin Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Z kart to niezła propozycja za ta ceną. Jest jeszcze 8800GS, który jest bardzo podobny wydajnościowo do 9600GTNie chce wyjść na fanboya ale nie chce już Palita. Pewnie we wrześniu wybiorę coś z tych 2, może galaxy spadnie wtedy do 250 i będę miał dylemat czy warto dopłacać do MSI. . A co do monitora, to nie napisałeś czy masz LCD czy CRT. Jeśli masz starego dobrego Samsunga CRT, to jeśli dobrze Ci działa to daj sobie spokój. A jak masz jakiś badziew na LCD z D-sub to rzeczywiście możesz zmienić. Sam mam starego LG F700B i jak zobaczyłem wynalazki LCD za ok. 500 zł kupione w tym roku do urzędu to mi ręce (a raczej oczy) opadły. Mam LCD Samsunga i nie jestem z niego zadowolony. A ten LG wpadł mi w oko. Widziałem go na żywo i dalej obstaję za jego kupnem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 8800 GS są też innych producentów :) A ten LG jak na LCD to jest dość dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochin Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Hehehhe... Pewnie i są ale chyba wolę dopłacić te 25 zł do Galaxy 9600GT. Zresztą za rok będzie go pewnie łatwiej sprzedać.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Co racja, to racja - sprzedać z pewnością będzie łatwiej ;) Można zastanowić się także nad zakupem kolejnych 2GB RAM'u - przy obecnych cenach nie będzie to duża inwestycja. I koniecznie podkręć procka - ustawienia choćby w granicach 2.6-2.8 da odczuwalny wzrost wydajności, zwłaszcza w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 nie bede oryginalny ale moze radek hd4850 bedzie dobry ??? procek na ok 2,8Ghz i nie powinien byc waskim gardlem dal tej grafy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochin Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Ramu na razie mi więcej nie trzeba. W przyszłości raczej ceny będą szły bardziej w dół niż w górę więc nie pali się... Na radka szkoda mi kasy. Aż tak dużo nie gram. Myślę, że Galaxy 9600gt w zupełności wystarczy. GTA4 powinno działać wystarczająco komfortowo. Co do podkręcenia proca na pewno to zrobię. Czy opłaca się zmieniać boxowe chłodzenie proca na coś w granicach 30-40 zł? Jeśli tak to na co? np. na coś takiego: http://www.allegro.pl/item408524923_nowosc...supercichy.html Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez Kochin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 np. na coś takiego: http://www.allegro.pl/item408524923_nowosc...supercichy.html nie opłaca Ci się, lepiej dołóż do http://www.allegro.pl/item415491018_super_...m2_775_939.html na minimalnych obrotach jest o kilka stopni lepszy niż box na maksymalnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Ja bym chyba wolał jednak aurasa http://www.allegro.pl/item411217386_auras_..._775_gw_fv.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochin Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Pewnie węzmę tego którego znajdę w cenie 50 zł gdzieś w Krakowie... Ale z pobieżnego szukanie raczej łatwe to nie będzie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochin Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) Ok. E2140 podkręciłem do 2,8 GHz. Boxowe chłodzenie zostało z pastą arctic silver. Temperatura w idle średnio 38 C. W stresie max 52. Na razie wymianę coolera chyba sobie daruje, bo nieźle chodzi. To jeszcze nie jest koniec dla tego procka więc za jakiś czas wymienię. Palit 8600GT z 540/700 poszedł na 620/780. Dalej nie próbowałem ale pewnie też pójdzie. Efekty takie: 3dmark03: z 15000 na 17500 3dmark05: 11000 (przed podkręcaniem nie sprawdzałem) Teraz mam pytanie o grafie. Kupię tego LG 22'. Jaka karta graficzna będzie potrzebna żeby swobodnie grać w rozdzielczości 1600x1050 na tym sprzęcie? Ten 9600GT wystarczy czy trzeba będzie coś dołożyć... Edytowane 13 Sierpnia 2008 przez Kochin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Do 1680x1050 to warto byłoby dołożyć. HD4850 jak zwykle albo HD4870 ale on już jest drogi. I sprobuj jeszcze e2140 podkręcić do 3.2 jak da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochin Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 (edytowane) Jednak do tej 22' calówki kupię 4950/4870 ale dopiero styczeń/luty jak ceny spadną... Na razie za drogo. Zresztą myślę, że warto poczekać na 2-slotowe chłodzenie tych kart... Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Kochin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...