Skocz do zawartości
Jurek9491

Komputer Do 1900 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś albo jutro będę zamawiał nowy komputer, więc proszę o szybką i dobrą radę :)

Mam 1900 zł i potrzebuje całą jednostkę centralną. Wstępnie złożyłem już sobie zestaw, lecz chciałbym się dowiedzieć co polecają eksperci ;) W związku z tym proszę o złożenie zestawu, który będzie najlepszy za tą kwotę. Przede wszystkim chodzi mi o wydajność i stabilność. Komputer będzie używany do wszystkiego: gry/filmy/muzyka/internet. System na jakim pracuję to Windows XP. Dodam jeszcze, że będę grał w rozdzielczości nie większej niż 1280x1024 - standardowo 1024x768, gdyż mój monitor na więcej nie pozwala. Nie wiem też w jakim internetowym sklepie zamówić ten komputer. Chciałbym, żeby sklep był sprawdzony, żeby obsługa była fachowa i żeby nie było problemów z serwisem. Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem. A więc czekam na fachowe porady i z góry za nie dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z zestawów Miguela707 z esc.pl:

Procesor : Intel Core2Duo E7200 - 299 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P5Q Pro - 335 zł

RAM : A-Data 2x1GB 1066MHZ Extreme Edition - 149 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB - 460 zł

Zasilacz: Corsair 450W - 179 zł

HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 150 zł

Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 85 zł

Razem : 1761 zł

Do tego jakas obudowa by się zdała jak nie masz, wiec coś za te 140zł pewnie dostaniesz.

Co do sklepu to tak jak zestaw jest złożony - esc.pl

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw dobry, lecz mam parę uwag:

- czy nie lepiej byłoby dołożyć do proca e8400 kosztem tego chłodzenia i pasty ??

- no i czy ten zasilacz nie jest za słaby do tego sprzętu ? Chciałbym zrobić lekkie OC, a w przyszłości zmodernizować jeszcze komputer i nie wiem czy ten zasilacz wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz krecic procka to pasta i lepsze chlodzenie musi byc bo na boxowym daleko nie zajedziesz.

Wiec sam zdecydyj co lepsze :).

A e7200 spokojnie podciagniesz do 3Ghz ( e8400). A jak bedziesz chcial krecic e8400 to znowu trzeba kupic paste i chlodzenie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten E8400 myślę, że na boxowym chłodzeniu podciągnę do 3,6GHz, no chyba, że trafi się jakaś padaka.

Jak myślicie ? Czekam na dalsze porady :)

Pociagnac pociagnie ale temperatury beda bardzo nie ciekawe...nie mowiac co bedzie jak trafi sie padaka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej wpływa Ci na wydajność sprzętu a na BOX'ie od E8400 daleko nie zajedziesz ponieważsam radiator bez wenta ma 2 cm. wysokości :/ nawet bez O/C bedzie na rdzeniu w stanie spoczynku 42-50'C!! wiec do E8400 jest bardzo wydajny od E7200 weź i dopłać do chłodzenia i E8400 i to jest bardzo doby zakup na te czasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz E8400, chłodzenie możesz dokupić później, to nie będzie problemem.

A co do zasilacz jak zależy Ci na ciszy to polecam w tej cenie pentagram CAV-500-A12S, bardzo cichy i tak samo dobry jak ten corsair, pentagram robi teraz świetne zasilacze i nie tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wolałbym Corsaira chociaż podobno wersje 450w lubia być swierszczami, a nie ma już tego w 550w i 650w, ale cena juz większa. Chociaz podobno Pentagram zrobił dosyć tanie i naprawdę dobre zasilacze, no i bardzo ciche. Właściwie oba są bardzo dobrym wyborem. A może OCZ 500W StealthXStream, słyszałem że nie jest zły i nie jest głośny, a i tani nawet ;)

Edytowane przez einar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, to już nie wiem, który zasilacz wybrać :)

Zestaw wygląda da następująco:

Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/

435 zł

Asus P5Q Pro /intel P45/

335 zł

A-Data 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Extreme Edition

135 zł

Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

150 zł

PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

450 zł

Pioneer DVR-215 SATA (black)

85 zł

Cooler Master Elite 331 (Black)

149 zł

Teraz proszę dobrać do tego najlepszy zasilacz do 180 zł. A poza tym zestaw dobry ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz proszę dobrać do tego najlepszy zasilacz do 180 zł. A poza tym zestaw dobry ??

Corsair 450W

mam i jestem zadowolony(cichy) zestaw uciągnie spokojnie

możesz jedynie zmienić tego radka na innego producenta żeby mieć 3 lata gwarancji ale to już zależny od ciebie

Edytowane przez tom_91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam tego pentagrama, miałem z zasiłakmi styczność i mogę potwierdzić że są bardzo ciche (dla większości ludzi będą niesłyszalne) a napięcia trzymają wzorowo. Corsair to też bardzo dobra zasiłka, ale głośniejsza. OCZ nie są złe i tanie, ale trochę gorzej trzymają napięcia (według testów, sam nie miałem okazji sprawdzić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi