hardy99 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Witam, Piszczenie mojego Huntkeya stało się już tak dokuczliwe (próbowałem zalewania cewek, ale to nic nie dało i nikt na tym forum nie może mi pomóc), że z ciężkim sercem postanowiłem wymieć zasilacz. Potrzebne mi coś do zestawu w sygnaturze (za rok planuje wymieć wymienić proca na Quada Q9400 i kupić jakąś nową kartę ze średniej półki, więc nie powinna ciągnąć więcej niż HD4870/ GTX260). Zastanawiam się nad jakąś 500 W, gdyż wg FAQ powinna mi wystarczyć. Dokładniej to myślę nad tymi dwoma co w tytule - Pentagram CAV-500-A12S lub OCZ StealthXStream 500W. Wiem, że Pentagram ma ATX 12V 8pin i 2 PCI-E 6pin, dwie linie 12V po 18A i łączne obciążenie 12V - 432 W. Do tego to Sirtec, czyli ten sam producent co Chieftec. Mogę go mieć za 170 zł. O OCZ StealthXStream 500W są dość sprzeczne informacje. Na Zenfist.pl można wyczytać, że ma dwie linie 12V po 18A i łączne obciążenie 12V - 481 W, więc trochę więcej niż Pentagram i ATX 12V 4/8pin + 1 PCI-E 6pin i 1 PCI-E 6/8pin. Na sirius.pl jest napisane, że ma 1 P4 12V czyli 4pin i 2 PCI-E 6/8pin. Wie ktoś jakie on ma wtyczki ? Producent OCZ to FSP, więc też źle nie jest. Cena to 175 zł. Może coś poza tymi dwoma ? Corsaira VX450 nie bardzo mam ochotę kupić. Naczytałem się, ze piszczy, a już tego to ja mam dość. Amacrox 500W nie ma złącza ATX 12V 8pin i słabszą linie 12V - 372 W. Coś jeszcze może do 200 zł ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Osobiście wziąłbym Pentagrama / OCZ i zmienił mu wentylator ;) poza tym są bardzo porównywalnymi zasilaczami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Z tego co się dowiedziałem to OCZ 500W ma jednak 8pin ATX 12V i 1 PCI-E 6pin + 1 PCI-E 6/8pin i jestem bliżej tego OCZ. @ omgwtf Jest aż tak źle z tym wentylem w OCZ ? Na zenfist.pl pisze, że to Yate-Loon, tego samego producenta wentyl mam w HuntKeyu i jest bardzo cichy, by nie powiedzieć bezgłośny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 To nie są ciche zasilacze. Sam wentylator jest całkiem niezły, ale jest też szybki i dlatego głośny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Pentagram jest bardzo cichy praktycznie niesłyszalny i wiem to bo sam mam. Nie ma za to 8pinowegpo zasilania PCI-E ale można zastosowć przejsciowkę. OCZ też jest dobry i też go brałem pod rozwagę kilkanaście dni temu gdy kupowałem nowy zasilacz. Wybor padł na Pentagrama bo akurat mieli go w sklepie gdzie kupuje w dobrej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...