Skocz do zawartości
xdem

Komputer Za 3,5k

Rekomendowane odpowiedzi

edit: acha, moge wylozyc z wlasnej kieszeni 3k +-500zł lub jeśli będzie potrzeba, to dorzucic jeszcze pare złotych

hej ho, mam calkiem spory dylemat, odnosnie kupna nowego komputera... mam to do siebie, ze wymieniam sprzet raczej zadko, nie bawie sie w upggready etc. dlatego zawsze kupuje stosunkowo mocna maszynke.

Moj dylemat aktualnie dotyczy przedewszytskim wyboru karty graficznej, a dokladnie tego czy brac hd4870 czy hd4870x2.

Dlaczego mam problem? Bo wydaje mi sie ze jeden hd4870 moze pozniej nie zawsze sobie radzic, a 4870x2 to calkiem spory wydatek...

mam zamiar grac w rozdzialce 1680x1050, a za pare miesiecy dokupic wiekszy monitor - aktualnie mam 22". No i w zwiazku z tym jest kolejne pytanie: czy bede mogl korzystac w dwoch monitorow naraz?

Kolejnym pytaniem jest, czy jest mozliwosc laczenia 4870x2 w CF? tzn czy bedzie dalo rade np. za pol roku dolozyc kolejna taka karte zeby ze soba wspolgraly?

edit #2: to jest problematyczne bo biore kompa na raty wiec wolalbym splacac odrazu caly zestaw ;d

druga kwestia roznica w sprzecie... jedni mi odradzaja p35 inni zalecaja p45... chce miec maxymalnie wydajna maszynke ktora bedzie mi sluzyc przez dluzszy czas, a nie znam sie na plytach glownych.

Podsumowujac:

-Nie znam sie na pamieciach - potrzebuje tych najwydajnieszych i stosunkowo tanich.

-Nie znam sie na plytach glownych

-Nie znam sie na zasilaczach

-Jestem zdecydowany na wzięcie core 2 duo E8400 (bo daje sie krecic podobno do 4ghz); nie potrzeba mi 4 rdzeni, bo nie ma gier, ktore wpelni z nich korzystaja

-potrzebuje stosunkowo tani i wydajny dysk - aktualnie mam 160gb, ale cos nowego by sie przydalo

-Potrzebuje opinni odnosnie 4870 i 4870x2 - w zwiazku z wyborem bedzie inna plyta glowna

-Potrzebuje przewiewna obudowa bez zbednych bajerow... bedzie stala pod biurkiem ;e

do tego jest jeden maly haczyk.. bede to zamawial w http://sklep.vico.pl

No i pozostaje jeszcze pytanie odnosnie Visty i XP. Nie chce skazywać się na vistę, a XP ma limit adresowania pamieci do 3,5 GB (?). Czy sa jakies metody aby wpleni wykorzystywal 4gb pamięci ?

Będe bardzo wdzięczny za pomoc, bo chce jutro udać się do vico i zamówić wreszcie nowa maszynke :}

Pozdrawiam

dem

Edytowane przez xdem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh, cos nikt nie odpisuje ;e

Procesor:	  Intel Core 2 Duo E8400, 3GHz, 1333FSB, 6MB Cache, LGA775, 45nm, BOX   476.00	476Płyta główna:	ASUS P5Q PRO, P45/ICH10R, DualDDR2-1200, SATA2, RAID, GBLAN, FW, CrossFire, ATX   380.00	380Pamięć operacyjna	Patriot EXTREME PERFORMANCE 2048MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM Low Latency   135.00	135Dysk twardy:	Dysk Seagate Barracuda 7200.11; 500GB, Serial ATA/300,7200RPM,32MBcache,NCQ,RoHS   209.00	209Karta graficzna:	Gigabyte Radeon HD 4870X2 2GB DDR5 (2x512bit), HDTV/DualDVI, HDCP, box   1625   1625Napęd optyczny:	LG SuperMulti SATA DVD+/-R 20x, DVD+RW 8x,DVD+R DL 12x,SecurDisc,bulk,(k.czarny)   89.00	89obudowa   CoolerMaster - ELITE 330K (RC-330K-KKN1-GP) Czarna   157,00 zł   157zasilacz   Corsair CMPSU-620HXEU ATX 620W PFC, EU version   363,00 zł   363	  razem:   3434

cos takiego zlozyl mi kolega z sklep.vico.pl ... jakies opinie/sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi