Skocz do zawartości
joorvishoon

Php, Serwer I W Ogóle Ogól

Rekomendowane odpowiedzi

Mam duży problem a przy okazji kwalifikujący się do Strefy 11. Najpierw kilka faktów:

- piszę stronkę/formularz sobie (PHP, MySQL, CSS) - to w sumie mało ważne

- pracuję na programiku VertrigoServ - to też może być ważne aczkolwiek nie wiem

- podglądy robie w firefox'ie - chociaż to też nieważne bo pod IE jest to samo

ogólnie problem tak wygląda

Mam formularz, nawet całkiem spory. wypełniam go, i klikam wyślij. Formularz jest przepuszczany przez skrypt sprawdzający. I teraz, gdy są błędy trzeba kliknąć "wstecz" i poprawić. Proste nie? Tylko nagle przegladarka przestała zapamiętywać zawartośc formularza. Klikam "wstecz" a tam jest po prostu pusto. W ustawieniach przeglądarki jak byk zaznaczone że ma zapamiętywac takie duperele. Co więcej na początku pracy zapamiętywała a teraz nagle przestała. Nie mam pojęcia czego to może byc wina i co to w ogóle się dzieje. A najsmieszniejsze jest to że mój formularz zapomina ale dowolny inny zapamiętuje, nawet dowolny inny odpalany z tego serwera. paranoja....

jako że od razu zresetowałem serwer, windowsa, i wszystko co się dało, to po prostu rozkładam ręce i się zapytuję was: ma ktoś jakikolwiek pomysł co to może byc i co z tym zrobic? bo ja to musze szybko skończyc, a jak gubi dane to niemal nie da się testować... Proszę o szybką odpowiedź jeśli można.

Nie wiem w ogóle czy ten temat jest w odpowiednim miejscu, ale ciężko znaleźć odpowiedni dział jak się nie ma pojęcia czy się coś spieprzyło kodując czy to błąd któregoś z elementów OS...

EDIT:

To ja może sprecyzuję pytanie - czy ktoś ma pojęcie czy da się z poziomu kodu wymusić/naprawić takie zachowanie, i jak to zrobić?

Edytowane przez joorvishoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może lepiej zrobić taki dodatek do strony z formularzem, żeby sie dało przez parametr strony wpisać dane i wskazać gdzie jest błąd.

Chodzi mi o coś takiego (powiedzmy form.php):

w pasku adresu pokazuje sie: form.php?imie=Maciek&haslo=anonim&wiek=abc&blad=Zły%20wiek

Na stronie form.php każdy <input... zamieniasz na takie:

<input name="imie" value="<?// Wpisanie do formularza domyslnej wartosci jesli jest podanaif (isset($_REQUEST['imie']))	 print($_REQUEST['imie']);?>" /><?// wyswietlenie bledu za polem formularzaif (isset($_REQUEST['imie']) && $_REQUEST['blad'] == 'imie') { print("Podales zle imie");}?>
wtedy na stronie gdzie sprawdzasz dane dajesz link taki jak powyżej, z prośbą o poprawienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstecz śni mi się po nocach, jak razu pewnego kodziłem fullscreen flash i koniecznie klient chciał żeby mu przeglądarkowe wstecz działało :S

Poniższy kod coś może pomoże. Niechlujnie napisany, ale działa dość poprawnie.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en">	<head>		<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />		<title>lorem ipsum</title>	</head>	<body>		<?if(!(isset($_POST["t1"]) && isset($_POST["t2"]))){?>		<strong>first run</strong>		<?}elseif($_POST["t1"] === '' || $_POST["t2"] === ''){?>		<strong>formularz wymaga poprawek!</strong>		<?}else{?>		<strong>formularz został wypełniony!</strong>		<?//no i w tym miejscu możemy sobie mielić dalej posty, gety, filesy czy co tam jeszcze trzeba		}?>		<form action="<?echo $_SERVER['PHP_SELF']?>?testget=true" method="post">		<input type="text" name="t1" value="<?echo isset($_POST["t1"]) ? $_POST["t1"] : '';?>" />		<input type="text" name="t2" value="<?echo isset($_POST["t2"]) ? $_POST["t2"] : '';?>" />		<input type="submit" name="sbm" value="ślij" />	</form>		<?		//test wysyłanych zmiennych. Od funkcji w stylu dump($val){echo "<pre>"; print_r($val); echo "</pre>"; } zaczynam pisanie każdego projektu php		echo '<pre>$_GET[]:<br/>';		print_r($_GET);		echo "</pre><br/>";		echo '<pre>$_POST[]:<br/>';		print_r($_POST);		echo "</pre>";		?>	</body></html>
Get dla danych z formularzy= Pure 3V1L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, m4r. Zrobiłem lekka wariację na temat twojej metody i działa. W sumie rozpatrywałem podobne rozwiązanie ale chciałem wykorzystać wbudowane mechanizmy przeglądarki. Ale no nic, ważne że działa. Dzięki jeszcze raz wszystkim którzy zabrali głos ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi