joorvishoon Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Mam duży problem a przy okazji kwalifikujący się do Strefy 11. Najpierw kilka faktów: - piszę stronkę/formularz sobie (PHP, MySQL, CSS) - to w sumie mało ważne - pracuję na programiku VertrigoServ - to też może być ważne aczkolwiek nie wiem - podglądy robie w firefox'ie - chociaż to też nieważne bo pod IE jest to samo ogólnie problem tak wygląda Mam formularz, nawet całkiem spory. wypełniam go, i klikam wyślij. Formularz jest przepuszczany przez skrypt sprawdzający. I teraz, gdy są błędy trzeba kliknąć "wstecz" i poprawić. Proste nie? Tylko nagle przegladarka przestała zapamiętywać zawartośc formularza. Klikam "wstecz" a tam jest po prostu pusto. W ustawieniach przeglądarki jak byk zaznaczone że ma zapamiętywac takie duperele. Co więcej na początku pracy zapamiętywała a teraz nagle przestała. Nie mam pojęcia czego to może byc wina i co to w ogóle się dzieje. A najsmieszniejsze jest to że mój formularz zapomina ale dowolny inny zapamiętuje, nawet dowolny inny odpalany z tego serwera. paranoja.... jako że od razu zresetowałem serwer, windowsa, i wszystko co się dało, to po prostu rozkładam ręce i się zapytuję was: ma ktoś jakikolwiek pomysł co to może byc i co z tym zrobic? bo ja to musze szybko skończyc, a jak gubi dane to niemal nie da się testować... Proszę o szybką odpowiedź jeśli można. Nie wiem w ogóle czy ten temat jest w odpowiednim miejscu, ale ciężko znaleźć odpowiedni dział jak się nie ma pojęcia czy się coś spieprzyło kodując czy to błąd któregoś z elementów OS... EDIT: To ja może sprecyzuję pytanie - czy ktoś ma pojęcie czy da się z poziomu kodu wymusić/naprawić takie zachowanie, i jak to zrobić? Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez joorvishoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Wrozkami nie jestesmy, pokaz kod formularza i buttona wstecz to sie pomysli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 może lepiej zrobić taki dodatek do strony z formularzem, żeby sie dało przez parametr strony wpisać dane i wskazać gdzie jest błąd. Chodzi mi o coś takiego (powiedzmy form.php): w pasku adresu pokazuje sie: form.php?imie=Maciek&haslo=anonim&wiek=abc&blad=Zły%20wiek Na stronie form.php każdy <input... zamieniasz na takie: <input name="imie" value="<?// Wpisanie do formularza domyslnej wartosci jesli jest podanaif (isset($_REQUEST['imie'])) print($_REQUEST['imie']);?>" /><?// wyswietlenie bledu za polem formularzaif (isset($_REQUEST['imie']) && $_REQUEST['blad'] == 'imie') { print("Podales zle imie");}?>wtedy na stronie gdzie sprawdzasz dane dajesz link taki jak powyżej, z prośbą o poprawienie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Wstecz śni mi się po nocach, jak razu pewnego kodziłem fullscreen flash i koniecznie klient chciał żeby mu przeglądarkowe wstecz działało :S Poniższy kod coś może pomoże. Niechlujnie napisany, ale działa dość poprawnie. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en"> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>lorem ipsum</title> </head> <body> <?if(!(isset($_POST["t1"]) && isset($_POST["t2"]))){?> <strong>first run</strong> <?}elseif($_POST["t1"] === '' || $_POST["t2"] === ''){?> <strong>formularz wymaga poprawek!</strong> <?}else{?> <strong>formularz został wypełniony!</strong> <?//no i w tym miejscu możemy sobie mielić dalej posty, gety, filesy czy co tam jeszcze trzeba }?> <form action="<?echo $_SERVER['PHP_SELF']?>?testget=true" method="post"> <input type="text" name="t1" value="<?echo isset($_POST["t1"]) ? $_POST["t1"] : '';?>" /> <input type="text" name="t2" value="<?echo isset($_POST["t2"]) ? $_POST["t2"] : '';?>" /> <input type="submit" name="sbm" value="ślij" /> </form> <? //test wysyłanych zmiennych. Od funkcji w stylu dump($val){echo "<pre>"; print_r($val); echo "</pre>"; } zaczynam pisanie każdego projektu php echo '<pre>$_GET[]:<br/>'; print_r($_GET); echo "</pre><br/>"; echo '<pre>$_POST[]:<br/>'; print_r($_POST); echo "</pre>"; ?> </body></html>Get dla danych z formularzy= Pure 3V1L. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Dzięki, m4r. Zrobiłem lekka wariację na temat twojej metody i działa. W sumie rozpatrywałem podobne rozwiązanie ale chciałem wykorzystać wbudowane mechanizmy przeglądarki. Ale no nic, ważne że działa. Dzięki jeszcze raz wszystkim którzy zabrali głos ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 jedna przeglądarka ma, druga nie ma.. lepiej to załatwić samemu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...