NiemacieK Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Witam, Jakis czas temu kupilem sobie w/w plyte i wszystko byloby w porzadku gdyby nie problem z napieciem. Mianowicie: w sandrze i mbm napiecia plusowe podaje idealnie natomiast -12v i -5v pokazuje -7v i +1.4v. Sprawa jest conajmniej dziwna, bo zasilacz jest na 100% sprawny (sprawdzalem na innej plycie) poza tym plyta smiga na fsb 195 bez najmniejszych zgrzytow (oczywiscie synchro). Taki sam problem mam z odczytem temp. procesora w w/w programach (w tym dolaczonym do plyty rowniez) podaje mi okolo 35st.C w biosie natomiast 45st.C w idle. Napiec minusowych bios nie podaje wiec nie mam mozliwosci sprawdzenia czy roznia sie od tych podawanych w windowsie. Prosze o pomoc wszystkich, ktorzy zetkneli sie z podobnym problemem i wiedza jak rozwiazac ten problem.[/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Witam, Jakis czas temu kupilem sobie w/w plyte i wszystko byloby w porzadku gdyby nie problem z napieciem. Mianowicie: w sandrze i mbm napiecia plusowe podaje idealnie natomiast -12v i -5v pokazuje -7v i +1.4v. Sprawa jest conajmniej dziwna, bo zasilacz jest na 100% sprawny (sprawdzalem na innej plycie) poza tym plyta smiga na fsb 195 bez najmniejszych zgrzytow (oczywiscie synchro). Taki sam problem mam z odczytem temp. procesora w w/w programach (w tym dolaczonym do plyty rowniez) podaje mi okolo 35st.C w biosie natomiast 45st.C w idle. Napiec minusowych bios nie podaje wiec nie mam mozliwosci sprawdzenia czy roznia sie od tych podawanych w windowsie. Prosze o pomoc wszystkich, ktorzy zetkneli sie z podobnym problemem i wiedza jak rozwiazac ten problem.[/b] jesli chodzi o temperature to 35* to pewnie surface a 45* to core (czyt. rdzen) :) albo te 45* to moze byc jeszcze temp systemu u mnie dokladnie tak jest ze proc mam 35* a system 46* Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Chodzi o to ze w biosie jest luz. Temperaturki sa OK. Tylko z obu czujnikow w MbM podaje temp. w okolicach 35st.C. A w programiku dolaczonym do plyty jest dokladnie tak jak w MbM. Gdyby plyta byla uszkodzona to w biosie tez bylyby jakies anomalie tam natomiast jest wszystko wporzo. Bardziej niepokoja mnie napiecia (chociaz mysle ze jezeli bylyby faktycznie takie jak podaje sandra i MbM to plyta nie dzialalaby wogole albo niestabilnie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 napieciami sie nie przejmuj ,u mnie sandra pokazuje tak samo -12v +1.7v -5v +1.5v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Czyli raczej z plyta wszystko jest OK? Moze to poprostu niezgodnosc programow diagnostycznych z plyta. Ale w takim razie dlaczego oryginalny program dolaczony do plyty tez pokazuje bledna temperature procesora? No i skad te dziwne napiecia. Wolalbym, zeby wskazania byly prawidlowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 te programy to sa juz takie to chyba nie program Abita kiedys byl VHM i wszystko dobrze pokazywalo,oprucz msi,ci mieli swoj program nie wiem dlaczego VIA nie rozwijala vhm,zeby na plyty z ddr dzialal,tam przynajmniej odczyt byl z odpowiednich czujnikow a takiego shm trzeba samemu ustawic,zamiast vcore pokazuje u mnie napiecie na chipset polegaj na biosie,a odczyty z programow,no coz jak znajdziesz taki co bedzie odczytywal tak jak bios to bedziesz mial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 napieciami sie nie przejmuj ,u mnie sandra pokazuje tak samo -12v +1.7v -5v +1.5v POkazuje tak samo bo to nie te napięcia są!!! Wystarczy wejść do biosu i sobie sprawdzić co to mają być za napięcia! Albo po prostu zainstalować programik dodawany do abita i on poprawnie zczytuje napięcia. Jak się nie mylę abit (przynajmniej mój) wogóle nie zczytuje napięć -5 i -12V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 napieciami sie nie przejmuj ,u mnie sandra pokazuje tak samo -12v +1.7v -5v +1.5v POkazuje tak samo bo to nie te napięcia są!!! Wystarczy wejść do biosu i sobie sprawdzić co to mają być za napięcia! Albo po prostu zainstalować programik dodawany do abita i on poprawnie zczytuje napięcia. Jak się nie mylę abit (przynajmniej mój) wogóle nie zczytuje napięć -5 i -12V to sa napiecia z niczym nie zwiazane terza jak core mam na 1.7v to: -12v +1.87v -5v +0.9v masz racje,plyta nie odczytuje tych napiec, to sandra sobie je wymysla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...