Skocz do zawartości
NiemacieK

Problemy z odczytywaniem napiecia na ABIT KD7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakis czas temu kupilem sobie w/w plyte i wszystko byloby w porzadku gdyby nie problem z napieciem. Mianowicie: w sandrze i mbm napiecia plusowe podaje idealnie natomiast -12v i -5v pokazuje -7v i +1.4v. Sprawa jest conajmniej dziwna, bo zasilacz jest na 100% sprawny (sprawdzalem na innej plycie) poza tym plyta smiga na fsb 195 bez najmniejszych zgrzytow (oczywiscie synchro). Taki sam problem mam z odczytem temp. procesora w w/w programach (w tym dolaczonym do plyty rowniez) podaje mi okolo 35st.C w biosie natomiast 45st.C w idle. Napiec minusowych bios nie podaje wiec nie mam mozliwosci sprawdzenia czy roznia sie od tych podawanych w windowsie. Prosze o pomoc wszystkich, ktorzy zetkneli sie z podobnym problemem i wiedza jak rozwiazac ten problem.[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Jakis czas temu kupilem sobie w/w plyte i wszystko byloby w porzadku gdyby nie problem z napieciem. Mianowicie: w sandrze i mbm napiecia plusowe podaje idealnie natomiast  -12v i -5v pokazuje -7v i +1.4v. Sprawa jest conajmniej dziwna, bo zasilacz jest na 100% sprawny (sprawdzalem na innej plycie) poza tym plyta smiga na fsb 195 bez najmniejszych zgrzytow (oczywiscie synchro). Taki sam problem mam z odczytem temp. procesora w w/w programach (w tym dolaczonym do plyty rowniez) podaje mi okolo 35st.C w biosie natomiast 45st.C w idle. Napiec minusowych bios nie podaje wiec nie mam mozliwosci sprawdzenia czy roznia sie od tych podawanych w windowsie. Prosze o pomoc wszystkich, ktorzy zetkneli sie z podobnym problemem i wiedza jak rozwiazac ten problem.[/b]

jesli chodzi o temperature to 35* to pewnie surface a 45* to core (czyt. rdzen) :) albo te 45* to moze byc jeszcze temp systemu u mnie dokladnie tak jest ze proc mam 35* a system 46*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze w biosie jest luz. Temperaturki sa OK. Tylko z obu czujnikow w MbM podaje temp. w okolicach 35st.C. A w programiku dolaczonym do plyty jest dokladnie tak jak w MbM. Gdyby plyta byla uszkodzona to w biosie tez bylyby jakies anomalie tam natomiast jest wszystko wporzo. Bardziej niepokoja mnie napiecia (chociaz mysle ze jezeli bylyby faktycznie takie jak podaje sandra i MbM to plyta nie dzialalaby wogole albo niestabilnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli raczej z plyta wszystko jest OK? Moze to poprostu niezgodnosc programow diagnostycznych z plyta. Ale w takim razie dlaczego oryginalny program dolaczony do plyty tez pokazuje bledna temperature procesora? No i skad te dziwne napiecia. Wolalbym, zeby wskazania byly prawidlowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te programy to sa juz takie

to chyba nie program Abita

kiedys byl VHM i wszystko dobrze pokazywalo,oprucz msi,ci mieli swoj program

nie wiem dlaczego VIA nie rozwijala vhm,zeby na plyty z ddr dzialal,tam przynajmniej odczyt byl z odpowiednich czujnikow

a takiego shm trzeba samemu ustawic,zamiast vcore pokazuje u mnie napiecie na chipset

polegaj na biosie,a odczyty z programow,no coz jak znajdziesz taki co bedzie odczytywal tak jak bios to bedziesz mial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napieciami sie nie przejmuj ,u mnie sandra pokazuje tak samo

-12v  +1.7v

-5v    +1.5v

POkazuje tak samo bo to nie te napięcia są!!!

Wystarczy wejść do biosu i sobie sprawdzić co to mają być za napięcia!

Albo po prostu zainstalować programik dodawany do abita i on poprawnie zczytuje napięcia. Jak się nie mylę abit (przynajmniej mój) wogóle nie zczytuje napięć -5 i -12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napieciami sie nie przejmuj ,u mnie sandra pokazuje tak samo

-12v  +1.7v

-5v    +1.5v

POkazuje tak samo bo to nie te napięcia są!!!

Wystarczy wejść do biosu i sobie sprawdzić co to mają być za napięcia!

Albo po prostu zainstalować programik dodawany do abita i on poprawnie zczytuje napięcia. Jak się nie mylę abit (przynajmniej mój) wogóle nie zczytuje napięć -5 i -12V

to sa napiecia z niczym nie zwiazane terza jak core mam na 1.7v to:

-12v +1.87v

-5v +0.9v

masz racje,plyta nie odczytuje tych napiec, to sandra sobie je wymysla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...