Skocz do zawartości
axl2000

Warto Wymieniać Grafikę?

Rekomendowane odpowiedzi

Komp w sygnaturce, procek @ 3,36Ghz (1,475v) a zasilacz to Tacens Valeo 480W wiec nie wiem ile jeszcze wytrzyma. Karta to 8800GT @ 666/1966Mhz, ale powoli przestaje mi wystarczać, jest sens nie zmieniajac zasilacza wymieniac na 8800GTS 512MB albo na 9800GTX+ ? Bo wydaje mi sie ze GTX260 to juz za duzo dla tego zasilacza przy takim procku i ilosci ramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma sensu zysk będzie mizerny... zyskasz moze ze dwie klatki w grach...mowa o wymianie 8800GT na GTS a 9800GTX plus to to samo co GTS tylko lekko podkrecone i w nowym wymiarze tech. co sie wcale nie przekłada na wyniki w grach moze na tempy tylko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX260 na tym PSU dałby radę... 280 już nie... z tym physx to czadu nie ma szczrze ci powiem masz kilka gier które to obsługują a i tak nie ma do końca ścisłosci jak to z tym jest w praktyce.. teraz sie spekuluje ze to oszukaństwo i nvidai zwala na procesor czesc obliczeń..itd.... sam posiadam 8800GT tylko troche mocniej podkrecone bo 770/1860/2100 i to mi starcza do kazdej obecnie gry... zastanów się bo de facto nie ma w co grać obecnie.... ja bym poczekał na twoim miejscu na albo mocną obniżkę cen 260tek i 280tek albo na coś nowego... nie znalazłem obecnie a gram w 1600x1200 zazwyczaj zadnej gry prócz crysisa, która by sie cięła na 8800GT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz masz mocny a więc możesz włożyć nowszą kartę. Po co wymieniać na 8800GTS skoro 8800GT jest mocniejsza od niej (przynajmniej tak muwią niektóre testy kat graficznych). 9800GTX jest trochę mocniejsza od 8800GTX, parę klatek różnicy w grach, ja bym na nią nie wymieniał. Masz za słaby procek do 260 GTX nie wiem czy uciągnie ją zasilacz, jak chcesz wiedzieć wejdż na nextmag.pl/u/94 jest tam prosty kalkulator.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez przymiezalem sie do zmian ale po kalkulacji wynika iż nie oplaca mi sie zmieniac samej karty. Raczej poczekam jeszcze pare miesiecy i wymienie proca plyte pamiec zasilke i karte.

Dysk zapakuje teraz 750 i styknie pozbede sie wreszcie ATA B-)

Zas co do twojej zmiany to uwazam ze nie jest zbyt oplacalna, chyba ze masz kupca na swoja karte i nie musisz sporo dolozyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp w sygnaturce, procek @ 3,36Ghz (1,475v) a zasilacz to Tacens Valeo 480W wiec nie wiem ile jeszcze wytrzyma. Karta to 8800GT @ 666/1966Mhz, ale powoli przestaje mi wystarczać, jest sens nie zmieniajac zasilacza wymieniac na 8800GTS 512MB albo na 9800GTX+ ? Bo wydaje mi sie ze GTX260 to juz za duzo dla tego zasilacza przy takim procku i ilosci ramu?

Jak najbardziej jest sens zmieniać, odczujesz przyrost wydajności, będzie w budzie chłodniej i ciszej.

Oczywiście jeśli miałbyś dopłacać więcej niż 100-50zł to nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jeśli miałbyś dopłacać więcej niż 100-50zł to nie ma sensu.

Popieram, wiecej nie warto dokladac....

8800GT/GTS = 9800GT a nie 9800GTX+ jesli mial bys juz na cos wymieniac to wlasnie na GTX+ w tej cenie, tylko ciezko bedzie ja dostac w okolicach 530-540pln + wysylka, bo jakos szybko znikaja ze sklepow w takiej cenie, a w hurtowniach niestety ciagle ich brakuje...

Twoja grafe nie wiem czy w okolicach 350 uda sie sprzedac, wiec rachunek jest prosty, doliczajac wysylke musial bys 200pln dolozyc wiec to juz troszki nie za rewelacyjne i nie oplacalne rozwiazanie. Do tego wzrost wydajnosci odczuwalny byl by dopiero w nieco wiekszych rozdzielczosciach niz moze wyrobic ta 19 z siga.

Ja bym przeczekal az GTX260/280 pojawia sie w wersji nieco poprawionej i po obnizonej cenie, przez jakies 2-3 miesiace jeszcze dal bym sobie spokoj z wymiana.

Ja zakupilem 9800GTX+ teraz, ale przesiadalem sie z 7900GT wiec w moim przypadku to nieco bardziej uzasadnione, do tego zdechal mi karta w kompie dziewczyny i nie bardzo oplacalo mi sie sprzedawac mojego starego 7900, wiec jej go wsadzilem a sam nabylem nowa karte.

Gdybym mial 8800GT przez najblizsze pol roku nie zmienial bym nic.

Mysle ze lepszy przyrost wydajnosci, jesli oczywiscie chodzi o komfort pracy na kompie, dalo by dokupienie jeszcze jednego identycznego HDD i puszczenie go w RAID, tez tak zrobilem i jestem dosc milo zaskoczony jak to pracuje teraz, choc jedynym mankamentem w moim przypadku sa nie do konca dorobione sterowniki do mojego kontrolera adapteca, niedorobione oczywiscie pod XP32bit, pod 64bit, vista i 2k3/2k8 serwer pracuje to bardzo przyjemnie.

W wymiany pamieci (zmiana z 4GB na 8 nie jest za bardzo zauwazalna w gierkach) i procka (6400 po delikatnym OC tez spokojnie bedzie dawal rade, raczej nie bedzie waskim gardlem dla grafy) tez jest troszki bezcelowa, tak ze po prostu spokojnie bym poczekal na nowe rewolucje cenowe i kolejna wojne cenowa miedzy AMD/ATI a Nvidia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam się, bo właśnie chciałbym to wszystko zwodować w tym tyg, a fullcover to wydatek. Chyba wezmę gtx 280 i zwoduje już nową.

W takim razie warto...

Ja kupilem 9800GTX+, bo wczesniej dosc tanio, a nawet baardzo tanio, zakupilem na nia fullcover :)

Tak na dobra sprawe to moglem jej wcale nie zmieniac, bo starej karty az tak nawet nie wykorzystywalem, ale chec wsadzenia grafy z fullcoverem do WC przewyzszyla potrzeby :)

W kazdym badz razie 9800GTX jest w tej chwili warte w okolicach 450-500pln, wiec dokladanie na nia fulcovera za 350 to troszke kiepski pomysl, zwlaszcza ze na GTX280 kosztuje podobnie, z tym ze masz wieksza szanse go sprzedac, 9800GTX/GTX+ malo kto woda chlodzi, bo woli chocby 260 wsadzic, wiec krotko mowiac sprzedal bys go max za 100-120pln, za to na GTX280 jest sporo wieksza szansa na odsprzedaz gdyby sie znudzil w ciagu roku nawet :)

Tak ze jesli palnujesz wodowac grafe fullcoverem to juz lepiej nowszego cos. 9800GTX jeszcze mozna niezle sprzedac, fullcover wyjdzie Cie w podobnej cenie, i niewiele dokladajac mozesz przesiasc sie na GTX260 nawet, a ze blok bedzie kompatybilny tez z 280 i nowszymi poprawionymi wersjami najprawdopodobniej tez pozniej bedzie mozna jeszcze jakas mala zmoane grafy zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi