Skocz do zawartości
Gość

Składam Sobie Zestaw... Podpowiedzi Mile Widziane :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam zamiar niedługo wymienić wszystkie bebechy swojego starego kompa, zastanawiałem się nad poniższą konfiguracją (cena około 1700zł):

CPU Intel Core 2 Duo E7200

MBR Asus P5Q PRO

RAM A-Data DDR2 2x1024MB 1066MHz+

GPU Sapphire Radeon HD4850 Toxic 512MB

HDD Samsung F1 640GB

oprócz tego w kompie będzie tylko nagrywarka DVD

i teraz kilka pytań:

Najważniejsze, czy zasilacz 400W(chieftec GPS-400AA-101A) uciągnie powyższy zestaw? Zaznaczam, że nie mam zamiaru bawić się w OC, dopóki nie uzbieram kasy na silniejszą skrzynkę, w tej chwili po prostu mnie nie stać na wymianę na porządny i cichy model.

Zastanawiałem się również nad dorzuceniem paru groszy i kupieniu C2D 8400, tylko tu znowu pojawia się kwestia słabego zasilacza - mój chieftec musi wytrzymać na tej konfiguracji jakieś pół roku ;)

Co do płyty głównej - nie mam zamiaru używać CF - a więc czy zostać przy tym modelu, czy zaoszczędzić i zmienić go na coś tańszego?

Na koniec pytanie odnośnie pamięci - czy 1066MHz nie zmarnują się przy tych prockach i nie lepiej wziąć 800MHz?

P.S.:

Prawie bym zapomniał... wiecie może jak z głośnością chłodzenia na tym radku? Zależy mi aby komp był w miarę cichy.

Edytowane przez Bilut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O zasilacz sie nie martw ;)

Mam dokladnie ten sam model i ciagnie bez problemow takiego kompa:

E2180 @ 3,5ghz

radeon hd4850

2x1gb ram

2 dyski

2 nagrywarki

Nawet pod duzym obciazeniem calego kompa zasilacz sie wcale nie robi cieplejszy i dmucha zimnym powietrzem ;) i to z wymienionym wiatrakiem ktory kreci sie najwyzej 800rpm

E7200/E8400 chyba duzo mocniejszego zasilacza nie potrzebuja tymbardziej ze sa w 45nm a moj 65nm i to po OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to z tym zasilaczem mi się upiekło :) Już się martwiłem, że mi zbojkotuje zakup kompa. Jeśli taka konfiguracja na nim śmiga, to u mnie również nie powinno być problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi