Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam wszystkich. Mam zamiar niedługo wymienić wszystkie bebechy swojego starego kompa, zastanawiałem się nad poniższą konfiguracją (cena około 1700zł): CPU Intel Core 2 Duo E7200 MBR Asus P5Q PRO RAM A-Data DDR2 2x1024MB 1066MHz+ GPU Sapphire Radeon HD4850 Toxic 512MB HDD Samsung F1 640GB oprócz tego w kompie będzie tylko nagrywarka DVD i teraz kilka pytań: Najważniejsze, czy zasilacz 400W(chieftec GPS-400AA-101A) uciągnie powyższy zestaw? Zaznaczam, że nie mam zamiaru bawić się w OC, dopóki nie uzbieram kasy na silniejszą skrzynkę, w tej chwili po prostu mnie nie stać na wymianę na porządny i cichy model. Zastanawiałem się również nad dorzuceniem paru groszy i kupieniu C2D 8400, tylko tu znowu pojawia się kwestia słabego zasilacza - mój chieftec musi wytrzymać na tej konfiguracji jakieś pół roku ;) Co do płyty głównej - nie mam zamiaru używać CF - a więc czy zostać przy tym modelu, czy zaoszczędzić i zmienić go na coś tańszego? Na koniec pytanie odnośnie pamięci - czy 1066MHz nie zmarnują się przy tych prockach i nie lepiej wziąć 800MHz? P.S.: Prawie bym zapomniał... wiecie może jak z głośnością chłodzenia na tym radku? Zależy mi aby komp był w miarę cichy. Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Bilut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zasilacz spokojnie wystarczy. Zamiast pamięci 1066 wziąłbym 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 O zasilacz sie nie martw ;) Mam dokladnie ten sam model i ciagnie bez problemow takiego kompa: E2180 @ 3,5ghz radeon hd4850 2x1gb ram 2 dyski 2 nagrywarki Nawet pod duzym obciazeniem calego kompa zasilacz sie wcale nie robi cieplejszy i dmucha zimnym powietrzem ;) i to z wymienionym wiatrakiem ktory kreci sie najwyzej 800rpm E7200/E8400 chyba duzo mocniejszego zasilacza nie potrzebuja tymbardziej ze sa w 45nm a moj 65nm i to po OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 No to z tym zasilaczem mi się upiekło :) Już się martwiłem, że mi zbojkotuje zakup kompa. Jeśli taka konfiguracja na nim śmiga, to u mnie również nie powinno być problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...