TheNaturaT Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) Ahoj... :P Nastal taki czas, ze trzeba kupic new pc. Chetnie wyslucham wszelkie opinie z tym zwiazane. Pc planuje kupic w Krk w Apollo, prawdopodobnie po niedzieli:) Część podzespolow zaczerpnięta z zestawienia Miguela :) Buda: NZXT Alpha CPU: C2D e8400 oem Mobo: i tutaj mam wątpliwosci. Czy wybrać plyte z nowego zestawu Miguela - czyli MSI P45 Neo2-FR czy tez moze ktoras plyta z serii P5Q xxx. Zaznaczam ze zestaw z checia wpadnie pod O/C, a w przyszlosci chce dokupic 2ga GPU na xfire. HDD: Samsung 320GB F1 (zastanawiam się jeszcze nad 640GB wersją... ) RAM: Tutaj tez mam watpliwosci, co bedzie lepsze - 2x 1gb na 1066, czy moze 2x 2gb na 800? Poki co celowalem w 2x1GB PC8500 1066MHz OCZ... Czy tez moze zostac na 2gb 1066 co powinno wystarczyc w nowych grach a w przyszlosci dokupic kolejne GB Cooler: Bez watpliwosci Pentag Karakorum zasilka: Antec EarthWatts 650W EC GPU: PowerColor HD4870 (w przyszlosci moze dokupie jeszcze jedna gpu :) ) Licze na rady, ktore z elementow ewentualnie zmienic. PC do pracy i game'ingu. Zastanawiam sie nad dobra plyta glowna zarowno do OC jak i do xfire w przyszlosci, a zarazem nad wyborem "rodzaju" RAMu. Na caly zestaw chce wydać ok 2500-2600zł. Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez TheNaturaT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 E3110 P5Q-E A Data 2x2GB EE 800 Samsung F1 640 GB zasilacz dobry, ew. Pentagram CAV 500W GPU ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 e3110 porownywalny z 8400 z tego co czytalem. Z tym ze nie wiem czy jest az tak duzy skok z OC dla tego pierwszego, zeby sie uganiac po miescie za jego poszukiwaniami. Generalnie ciezko zlapac tego procka, a jesli juz to troche trzeba czekac na dostawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Pozatym A-Daty sa niedostepne w Apollo ;) Mam ten sam dylemat ale chyba OCZ 1066 zamiast 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Jeżeli nie chcesz długo czekać, to weź w esc.pl - magazyn pełny, błyskawiczna wysyłka. Na części z Apollo czekałem ponad 8 dni roboczych... Bez odzewu ze strony sklepu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) Ale jak ktos jest z Krakowa to ma na miejscu i sprzet i serwis itp. Wole brac od reki sprzet i poczekac kilka dni niz liczyc ze mi go kurier nie rzuci w aucie kilka razy zanim to dojdzie z Gdanska? A w razie padniecia czegos to juz wogole, chyba lepiej miec serwis na miejscu niz odsylac cos na drugi koniec Polski?;) Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez trafiq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 No dokladnie. Poczatkowo bylem nastawiony na ESC ale doszedlem do wniosku ze oszczedze na calym zestawie moze max 50-100zł w stosunku do apollo, a tak mam sprzet na miejscu i w razie czego blisko do sklepu przy ewentualnej awarii jakiegos sprzetu. Co do samego kupowania - osobiscie to zawsze osobiscie, zawsze mozna sie potargować o te 100-200zł. Mysle nad ramem. Jakos nie mam przekonania do Visty, a wole XP. Z tym ze XP nie korzysta w pelni z 4GB, a chyba lepiej wziac te 2gb na 1066 z zamierzeniem na przyszlosc. Co myslicie o mobo?? Ktora lepiej wybrac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sos Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) Z tego co wyczytałem to płytka DFI DK P35-T2RS (Blood Iron ma nieco większe problemy) posiada lepsze właściwości OC rzędu nawet 4,5GHz na e8400/e3110 ale będziesz musiał się przyzwyczaić do pewnych niedogodności: - ręczne i trochę irytujące resetowanie biosu podczas OC gdy podasz za duże wartości (gdy komp przestanie wstawać), - sporadyczna niekompatybilność urządzeń na PCI (na PCI-e wszystko śmiga), - niemożliwość aktualizacji BIOSu z poziomu Windowsa (Winflash się zawiesza w trakcie aktualizacji BIOSu i płyta musi jechać do serwisu bo ma wlutowaną kość biosu) - sterowanie tylko wentylatorem CPU - nie ma podobno odpowiedniego układu aby sterować innymi wentylatorami podpiętymi pod płytę Osobiście sam się zastanawiam nad tym mombo bo o Abicie IP35 Pro prawie nikt nie słyszał a wszyscy dookoła polecają Asusa P5Q ;) Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez sos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 dzieki za obfita wypowiedz :) Po tym troche mi spadlo zdanie o tym mobo DFI. W takim razie ktora P5Q bedzie najlepsza???? Dobre O/C i 2x pci x16 pod grafe byc musi - mysle:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 P5Q Pro wystarczy, jak chcesz możesz dołożyć do P5Q-E - ale ma wysokie radiatory, pamietaj o tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Tja, czytalem o tym ze wersja "E" ma wysokie grzejniki i sa problemy z montowaniem chlodzenia. Zwlaszcza typu "tower". Kwestia - czy karakorum sie zmiesci miedzy radiatory:/ Mysle ze zamowie wersje E, a jesli sie nie uda montaz to szybka zamiana na Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Mnie się Mugen [Pentagram jest mniejszy] mieści, ale z zamocowaniem była batalia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Jezeli chodzi o montaz chlodzenia na P5q-e to karakorum sie miesci u mnie choc z montazem bez wyjecia z obudowy nie ma mowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...