Paolo Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 (edytowane) Potrzebuje taniego kompa, ktory w chwili obecnej bedzie wykorzystywany jedynie do internetu, kompresji filmow dvd i grania w jedna leciwa juz gre - Guild Wars. Moja wymagania [podane w nieprzypadkowej kolejnosci] : 1. Przede wszystkim chce wydac mozliwie jak najmniej, choc nie podaje tez zadnej sztywnej granicy cenowej 2. Za 2 lata ma wyjsc Diablo III i Guild Wars 2. Z racji iz sa to kolejne czesi kultowych dla mnie gier to chcialbym sobie w nie jeszcze pograc. Planowany upgrade bedzie polegal na wymianie karty graficznej, na to co bedzie w tamtym czasie w podobnym segmencie cenowym co dzis 8800gs/hd3850, dokupieniu dodatkowego 2gb ramu, i byc moze zmianie procka 3. komputer ma byc cichy, szczegolnie podczas pracy w 2d chcialbym aby pracowal bardzo kulturalnie 4. chcialbym aby podor pradu byl niski, szczegolnie w idle, gdyz komputer bedzie czesto pracowal 24h/dobe [ p2p i te sprawy ] Pytanie brzmi ktora platforme tutaj wybrac? AMD czy Intel? Gdybym bral amd to zapewne zestaw wygladalby dzis podobnie do tego za 800 proponowanego przez miguela, a wiec: Procesor : AMD Athlon X2 5000+ Brisbane 65nm - 179 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Płyta Główna : Gigabyte MA78G-DS3H - 225 zł RAM : A-Data Extreme Edition 2x 1GB 800Mhz - 135 zł Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 90 zł HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 140 zł Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 85 zł Buda: Sharkoon Rebel 9 - 130 zl Do tego 3 wentylki od acutake - 45zl razem = 1108 zł I niby wyglada to fajnie: mobo z dobrym, nowoczesnym chipsetem, milutkie funkcje oszczedzania energii ktore oferuje AMD, ponoc jedna z najwydajnieszych zintegrowanych grafik, procesor ktorego wydajnosc w zupelnosci by mi na dzisiaj wystarczyla. Pytanie tylko czy: 1. ta integra uciagnie Guild Wars w rozdzielczosci 1680x1050? 2. czy nowe procesory od amd w technologii 45nm beda dzialac na plytach z "socketem am2+" ? 3. Czy nowa generacja Phenomow bedzie wreszcie godna konkurencja dla produktow intela? [wiem, to nie do was pytanie :D ] Druga opcja, komp na intelu: Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 259 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Płyta Główna : Gigabyte P31-DS3L - 169 zł RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 99 zł Karta Graficzna : no wlasnie, jaka? Myslalem o czym takim. Wystarczy? Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 90 zł HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 140 zł Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 85 zł Buda: Sharkoon Rebel 9 - 130 zl Do tego 3 wentylki od acutake - 45zl razem ~1180 zl Tutaj sprawa wyglada troche inaczej - od razu bede mial dosc mocny procesor, ale z racji tego iz intel skazal juz socket 775 na wymarcie to w przyszlosci raczej nie bede go na nic wymienial. Tak wiec planowany upgrade ograniczylby sie do zakupu dodatkowego ramu i grafiki. Ktore rozwiazanie byloby lepsze w mojej sytuacji? Zaprszam do dyskusji. Edytowane 3 Września 2008 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AppleX Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 hmm karta powinna starczyć do gw a i bierz intela zestaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 (edytowane) co do AMD - jeden model procka wyjdzie na tą podstawkę - możesz o tym przeczytać w dziale o mobo ....s939/AM2/AM3 ;] teraz będą jeszcze Kumy w 65nm. IMO jak nie jesteś fanem AMD to polece intela - tylko bym dołożył do jakiegoś lepszego mobo np na p35, bo do tej p31 nawet ramu nie dołożysz ;/ za jakiś czas możesz brać jakiś wyższy nr c2d bądź kład ;] (bo z amd nigdy nie wiadomo .. ja jakoś nie licze na ogromny skok wydajnosci w grach ) - http://forum.purepc.pl/temat/socket-754-93...-shared/269514/ Edytowane 3 Września 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Na P31 Ram dołoży - ten Goodram 2GB, to w jednej kości jest, więc 2x2GB może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 zaraz zaraz, myslalem ze zarowno p31 ds3l jak i p35 ds3l nie obsluguja wiecej niz 2 kosci dwustronnych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 zaraz zaraz, myslalem ze zarowno p31 ds3l jak i p35 ds3l nie obsluguja wiecej niz 2 kosci dwustronnych? zle myslales :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 p35 ds3l obsluguje 4 kosci dwustronne - ja tak mam i smig bez zajakniecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Potrzebuje taniego kompa, ktory w chwili obecnej bedzie wykorzystywany jedynie do internetu, kompresji filmow dvd i grania w jedna leciwa juz gre - Guild Wars. Moja wymagania [podane w nieprzypadkowej kolejnosci] : 1. Przede wszystkim chce wydac mozliwie jak najmniej, choc nie podaje tez zadnej sztywnej granicy cenowej 2. Za 2 lata ma wyjsc Diablo III i Guild Wars 2. Z racji iz sa to kolejne czesi kultowych dla mnie gier to chcialbym sobie w nie jeszcze pograc. Planowany upgrade bedzie polegal na wymianie karty graficznej, na to co bedzie w tamtym czasie w podobnym segmencie cenowym co dzis 8800gs/hd3850, dokupieniu dodatkowego 2gb ramu, i byc moze zmianie procka 3. komputer ma byc cichy, szczegolnie podczas pracy w 2d chcialbym aby pracowal bardzo kulturalnie 4. chcialbym aby podor pradu byl niski, szczegolnie w idle, gdyz komputer bedzie czesto pracowal 24h/dobe [ p2p i te sprawy ] ... Możliwe że wystarczy integra GF 8300 do tej gry ale pewnie to zależy od rozdzielczości monitora. http://www.guildwars.pl/?art=215 Jeśli komputer ma być energooszczędny cichy i tani to lepiej gdyby ta integra starczyła. CPU X2 4850E Płyta Asus M3N78 pro Chłodzenie CPU na początek BOX (jęśli się trafi głośny to dopiero wtedy zakup innego chłodzenia) Zasilacz Enermax 385W pro82+ (wysoka sprawność czyli energooszczędność i cichy ) W przyszłości będzie można wstawić do zestawu kartę graficzną pokroju 9800GT mogącą działać w trybie Hybrid Power (pozwoli to na zachowanie energooszczędności i ciszy gdy mocna grafika nie będzie konieczna) http://www.silentpcreview.com/article855-page5.html Co do zestawu z E5200 to płyta powinna mieć przynajmniej bios na stronie producenta który obsłuży E5200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...