Skocz do zawartości
whi

Upgrade Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie, mialem maly problem z wyborem odpowiedniego dzialu, bo sa to podstawowe zagadnienia, ale jednak maja wplyw na to co kupie, wiec zdecydowalem sie postnac tutaj.

Mam zamiar odswiezyc moj juz mocno przestarzaly sprzet i mam w zwiazku z tym 2 pytania, ale pokolei.

Korzystajac z "zestawow na wrzesien" zlozylem taki o to low-endzik:

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum

Płyta Główna : Gigabyte P35-DS3L

RAM : A-Data 2x1GB 1066MHZ Extreme Edition

Karta Graficzna : Gainward Radeon HD4850 512MB/Sapphire Radeon HD4850 Toxic 512MB

Zasilacz: Pentagram Silent Force CAV-500-A12S

Jak widac ze starego kompa planuje zostawic obudowe(chieftec mx-01sl-d) i dysk twardy(deskstar 7k250 120gb sata 150), ktore maja juz pale lat, ale poki co nie ma z nimi problemow i wlasnie w zwiazku z nimi mam 2 pytania:

1. Czy standard ATX przechodzil jakies zmiany? Czy mobo i zasilacz nie beda mialy problemu z wejsciem do tej budy(i pozostaniem w niej :rolleyes:)?

2. Z tego co widze wszystkie nowe plyty maja interfejsy sata 300, co oczywiscie pozwala miec nadzieje, ze tak, ale wole sie upewnic czy ma miejsce tutaj tak ladnie zwana kompatybilnosc wsteczna? Krotko mowiac: czy dysk ten nie bedzie mial problemow z praca na tej plycie glownej?

Sporo szukalem, ale na te 2 pytania nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi, jesli juz to w druga strone(dysk sata II, plyta sata I).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do drugiego pytania to zlacze ATA i SATA I/II to dwa rozne typy zlacza, a SATA I (150) i SATA II (300) roznia sie tym, czym rozni sie ATA-100 od ATA-133 czyli szybkoscia. Dysk ATA podlaczasz pod ATA, a SATA I lub II pod zlacze SATA - po prostu bedzie wolniej lub szybciej, nie ma problemow z kompatybilnoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200

...

Płyta Główna : Gigabyte P35-DS3L

...

Bios do obsługi E5200 w tej płycie by się przydał ale jak dotąd

Gigabyte nic takiego nie udostępnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi