MatroX13 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Witam, Mam dylemat przy wyborze GPU. Waham się miedzy Radeonem 2x4850, Radeonem 4870, GeForce GTX260. Po przeczytaniu recki na ppc jak miałbym wybierać między Radeonem 4870 a GTX260 wybrałbym Radeona 4870. Jest troche tańszy od GTX260, i różnica między kartami 1-2fps na korzyść jednej z kart. Ale waham się głównie między 2x4850 i 4870. Odstraszają mnie problemy z CF 2x4850 ze w jednej grze działa dobrze CF, w jednej grze trzeba wogóle karte wyciągnąć żeby odpalić gre, zerowy przyrost FPS itd... Konfiguracja: CPU: E8400@4200MHz Mobo: Asus Rampage Extreme RAM: Diablo 2x2GB DDR3 2000MHz HDD: 2x250GB Seagete RAID, 250GB Seagete PSU: Enermax 525W Modu82+ Dodam, że nie jestem fanboyem żadnej z firm. Proszę o pomoc w wyborze gpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Jeżeli GTX 260 odpada to brałbym raczej na Twoim miejscu jednego 4870, gdyż o ile dobrze pamiętam rdzenie w CF słabo się skalują czy cuś takiego no i nie wiem jakby było zasiłką czy wytrzymałaby 2x4850. Zapewne tak ale warto dopytać. Choć ja osobiście poczekałbym na tego odświeżonego GTX'a 260 - ma on niedługo się pojawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Widze ze mój temat nie cieszy się dużą popularnością. Szkoda. Jak rozmawiałem z sprzedawcą Zenfistu jak kupowałem zasilacz mówił ze pociągnie ten zasilacz spokojnie nawet 2x4870 i SLI GTX280 (ale tutaj miałbym pewne wątpliwości) bo chciałem kupić 625W. Nie napisałem ze GTX260 odpada ale dokładać ponad 100zł żeby mieć w jednej grze 1-2fps więcej od radka w niektórych grach to raczej się nie opłaca. Kiedy ma wyjść odświeżony GTX260? Szukałem informacji na polskich stronach ale nie umiem nic znaleźć. Czekam na inne sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Bierz 4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fernando Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 4870. Będzie najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekH1964 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Wybieraj 4870 i będziesz zadowolony. Sam mam 50 tke i jest OKI. Zresztą na Twoim konfigu której z tych kart byś nie zapodał będą smigac jak dziki łoś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Jak rozmawiałem z sprzedawcą Zenfistu jak kupowałem zasilacz mówił ze pociągnie ten zasilacz spokojnie nawet 2x4870 i SLI GTX280 (ale tutaj miałbym pewne wątpliwości) bo chciałem kupić 625W.I dobrze Ci powiedzial. 600W to juz raczej tylko jesli masz mocny sprzet chlodzony woda, a 700W suchym lodem albo azotem. 550W wystarczy do 2x HD4870 lekka reka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Tymbardziej że ten Enermax jest bardzo mocny i myśle że CF z 4850 spokojnie pociągnie. Ja bym brał jednak jednego HD 4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Weź też pod uwagę w jakie gry grasz. Radki mają po 512vram i nie wiem czy nawet ddr5 da rade w grze ktora czasem sięga po więcej. Np. u mnie po zapakowaniu Stalkera modami Riva Tuner wykazywał zużycie vram sięgające max na 8800GT w tym też czasie gra przycinała. To samo tyczy się Age of Conan (tylko nie wyjeżdżajcie zaraz, że gra zabugowana) mając 50-60fps potrafiło przyciąć do <10, gdzie znajomi na trochę słabszych grafach, ale z większą ilością vram nie mieli tego problemu. pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Czyli polecacie Radeona 4870 a 2x4850 nie zaprzątać sobie nimi głowy? Więcej problemów niż pożytku? Weź też pod uwagę w jakie gry grasz. Radki mają po 512vram i nie wiem czy nawet ddr5 da rade w grze ktora czasem sięga po więcej. Np. u mnie po zapakowaniu Stalkera modami Riva Tuner wykazywał zużycie vram sięgające max na 8800GT w tym też czasie gra przycinała. To samo tyczy się Age of Conan (tylko nie wyjeżdżajcie zaraz, że gra zabugowana) mając 50-60fps potrafiło przyciąć do <10, gdzie znajomi na trochę słabszych grafach, ale z większą ilością vram nie mieli tego problemu. pzd Czyli polecasz GTX260? Jakie gry gram Crysis, CS:S, GRID, DIRT i wiele innych gier. Jakieś nowości godne uwagi też pogram. Jeszcze mam pytanie czy orientujecie kiedy ma wyjść odświeżony GTX260? Szukałem informacji na polskich stronach ale nie umiem nic znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) Nie, nie polecam, raczej sam jestem ciekaw jak to wygląda, bo sam chętnie bym zmienił moją 8800GT (ostatni gwizdek imo, żeby sprzedać za rozsądną cene), a gry nie zaczną przecież zajmować mniejszej ilości pamięci, więc... Nowa 260'ka ma być dostępna jeszcze we wrześniu (teoretycznie miała wyjść w połowie, ale realnie pewnie pod koniec będzie dostępna). pzd Edytowane 6 Września 2008 przez jurek911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Nie podałeś najważniejszego - rozdzielczości, w jakiej grasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Nie podałeś najważniejszego - rozdzielczości, w jakiej grasz. Chwilowo mam LCD 17"(gram na nim w rozdzielczości 1280x1024) ale razem z kartą chce zakupić LCD 20" i natywną rozdzielczością monitora to 1680x1050 i w takiej rozdzielczości chciałbym grać lub mniejszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 roznice miedzy 260 a 4870 sa czasami wieksze . i ogolnie gtx260 jest minimalnie szybszy , ale tez racja za nie jest to warte 100zl wiecej. lecz jak juz pisal kolega 260 jest bardziej przyszlosciowy bo ma prawie giga ramu a radek tylko 512 . no i gtx sie nie grzeje tak jak radek :) . ogolnie forza GTX !!!!!:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...