Skocz do zawartości
amigo00

Komputer Do Pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mamy w pracy nowy, bardzo złożony program księgujący.

Mogę wydać ok 6000 na nowy komputer i monitor ( najlepiej 20,1 / 22 cale ).

Teraz mam jakiegoś mizernego laptopa, ale wiem, że na komputerze : proc. c2d e4300; 2 gb ram 800mhz, grafika gf 7600gs program się ciął i często zwieszał, więc przydałby się ok 2x lepszy niż ten, oczywiście proszę o pomoc, przy wyborze jak najlepszego sprzętu. Mogę wydać całą kwotę bez mrugnięcia okiem ( w końcu to nie moje pieniądze).

Co poradzicie?

PS. Wiem, że to dziwne kupować komputer do firmy, w której jest się pracownikiem, ale to bardzo mała firemka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Mamy w pracy nowy, bardzo złożony program księgujący.

...

Sprawdź ile rdzeni potrafi wykorzystać ten program

oraz ile RAM maksymalnie potrzebuje.

Ile potrzeba miejsca na HDD do instalacji i danych oraz kopii zapasowych.

Z jakim systemem operacyjnym to działa ?

Jakie są peryferia (przykładowo drukarka USB czy LPT ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno trzeba sprawdzić w tym programie.

Jakie jest obciążenie CPU podczas "cięcia się" bo może być

bardziej potrzebny szybki system dysków niż szybkie CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten program wymaga 4 rdzeni do stabilnego działania, więc pewnie to jest przyczyna złego działania na tamtym komputerze.

Zalecane jest posiadanie 2gb ramu, ale im więcej tym lepiej :wink:

Bezwzględnie muszę pracować na systemie operacyjnym MS Windows Vista, ponieważ zobowiązuje mnie do tego umowa z dostawcą.

Po instalacji program zajmuje ok 30 gb, dane są co miesiąc archiwizowane na serwerze, więc nie potrzebuje za dużo miejsca na nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten program wymaga 4 rdzeni do stabilnego działania, więc pewnie to jest przyczyna złego działania na tamtym komputerze.

Zalecane jest posiadanie 2gb ramu, ale im więcej tym lepiej :wink:

Bezwzględnie muszę pracować na systemie operacyjnym MS Windows Vista, ponieważ zobowiązuje mnie do tego umowa z dostawcą.

Po instalacji program zajmuje ok 30 gb, dane są co miesiąc archiwizowane na serwerze, więc nie potrzebuje za dużo miejsca na nie.

Nadal nie wiemy ile rdzeni potrafi wykorzystać (może być komputer z 8 rdzeniami przykładowo)

Trzeba sprawdzić jakie jest obciążenie CPU podczas tego przycinania oraz ile fizycznie RAM

wykorzystał program oraz system w tym momencie.

Stwierdzenie że do stabilnego działania wymagane są 4 rdzenie jest co najmniej dziwne

bo każdy program powinien działać stabilnie nawet z jednym rdzeniem tyle że wolniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi