MaciekCi Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Witam. Szukam laptopa za cenę do 5000zł może ciut mniej/więcej (w zależności co będzie oferował). Priorytetem jest żywotność baterii i łatwość kupna dodatkowej w razie wyczerpania pierwszej. :) Początkowo myślałem o Toshibach Qsmio czy jak tam one ;) i fajnie byłoby mieć Full HD 18" , jednak za duże, za ciężkie i raczej nie energooszczędne. ;) To co bym chciał : -Mega żywotność baterii. -Duży dysk (co najmniej 320GB). -No tak, żeby mi czasem Test Drive Unlimited na low detalach poszedł. :P -Koniecznie Vista (najchętniej Ultimate ale Home Premium też może być). -Chyba z racji wagi i małych rozmiarów ... Jakaś śliczna 15 calówka, z podwyższoną rozdzielczością ( WXGA+). Laptop będzie używany jako podręczny komputer wyjazdowy. Głównie przechowywanie i przeglądanie zdjęć, Photoshop, odtwarzanie filmów, wiadomo od czasu do czasu zagrać w jakąś gierkę. :P Mile byłyby widziane dobre podstawowe głośniczki, chociaż i tak używam słuchawek to czasem ficzer w postaci głośniczków Harman/Kardon będzie wykorzystany. No i jeszcze koniecznie bluetooth (połączenie z telefonem) i sieć bezprzewodowa aby połączyć się z Liveboxem TP. ;P P.S. Laptop będzie czasem na gorącej Saharze, wilgotnej Amazonce czy chłodnej Norwegii, dlatego chciałbym aby laptop (a zwłaszcza dysk) wytrzymał dużo. ;) Obchodzę się delikatnie ze sprzętem więc tytanowy to on być nie musi, ba nawet nie może bo musi być lekki. :D Edytowane 8 Września 2008 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Talen Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Witam. Szukam laptopa za cenę do 5000zł może ciut mniej/więcej (w zależności co będzie oferował). Priorytetem jest żywotność baterii i łatwość kupna dodatkowej w razie wyczerpania pierwszej. :) Początkowo myślałem o Toshibach Qsmio czy jak tam one ;) i fajnie byłoby mieć Full HD 18" , jednak za duże, za ciężkie i raczej nie energooszczędne. ;) To co bym chciał : -Mega żywotność baterii. -Duży dysk (co najmniej 320GB). -No tak, żeby mi czasem Test Drive Unlimited na low detalach poszedł. :P -Koniecznie Vista (najchętniej Ultimate ale Home Premium też może być). -Chyba z racji wagi i małych rozmiarów ... Jakaś śliczna 15 calówka, z podwyższoną rozdzielczością ( WXGA+). Laptop będzie używany jako podręczny komputer wyjazdowy. Głównie przechowywanie i przeglądanie zdjęć, Photoshop, odtwarzanie filmów, wiadomo od czasu do czasu zagrać w jakąś gierkę. :P Mile byłyby widziane dobre podstawowe głośniczki, chociaż i tak używam słuchawek to czasem ficzer w postaci głośniczków Harman/Kardon będzie wykorzystany. No i jeszcze koniecznie bluetooth (połączenie z telefonem) i sieć bezprzewodowa aby połączyć się z Liveboxem TP. ;P P.S. Laptop będzie czasem na gorącej Saharze, wilgotnej Amazonce czy chłodnej Norwegii, dlatego chciałbym aby laptop (a zwłaszcza dysk) wytrzymał dużo. ;) Obchodzę się delikatnie ze sprzętem więc tytanowy to on być nie musi, ba nawet nie może bo musi być lekki. :D Na Sahare taki bym polecal, tylko musialbys troche dolozyc :) http://www.awnet.pl/product_info.php?products_id=5769 Co prawda nie ma az takich mocnych parametrow ale nie popsuje sie Tobie tak jak inne w wyzej wymienionych klimatach.. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 1. http://www.allegro.pl/item433300825_dell_p...rofx_wuxga.html - duży, ale ta obudowa, no i wydajność - http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-...300.8144.0.html - recka mówi sama za siebie. Bateryjka też mocna. 2. http://www.mm-notebooks.pl/konfigurator/169.html - grafa słabiutka, ale TDU pójdzie. Brać tylko z większą baterią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Na Sahare taki bym polecal, tylko musialbys troche dolozyc :) http://www.awnet.pl/product_info.php?products_id=5769 Co prawda nie ma az takich mocnych parametrow ale nie popsuje sie Tobie tak jak inne w wyzej wymienionych klimatach.. pozdrawiam Nie no, nie przesadzajmy, nie aż tak. :) Tak jak mówiłem - musi być 15" i lekki, ten Dell jest spoko a zna ktoś coś jeszcze ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Talen Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 1. http://www.allegro.pl/item433300825_dell_p...rofx_wuxga.html - duży, ale ta obudowa, no i wydajność - http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-...300.8144.0.html - recka mówi sama za siebie. Bateryjka też mocna. 2. http://www.mm-notebooks.pl/konfigurator/169.html - grafa słabiutka, ale TDU pójdzie. Brać tylko z większą baterią. Nie warto przeplacac, polecam cos z Toshiby albo HP Dell jest duzo drozszy i ma design zryty, a toshiba i HP w zadnym stopniu od niego nie odstaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Nie warto przeplacac, polecam cos z Toshiby albo HP Dell jest duzo drozszy i ma design zryty, a toshiba i HP w zadnym stopniu od niego nie odstaja. Mam ochotę na Toshibę Qosmio tą 15" , Jak tam jest z baterią ? Według Siriusa 1.7h Satellite A300D-158 2.5h pracy na baterii, ale w spoczynku czy obciążeniu ? Qosmio F50-10K Zastanawiam się czy warto dopłacać ... EDIT : Może Lenovo? Albo pogodzić się z 17" i kupić to Asus Edytowane 9 Września 2008 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Jeśli chodzi o czas pracy na baterii - gdybym ja sprzedawał, to napisałbym maksymalny możliwy czas (czyli rezygnujemy z szybkości na rzecz energooszczędności). Lenovo odpada - z TDU będzie ciężko. Asus wytrzymuje niby do 3,5h - a Dell Precisiom M6300 prawie 6h. Co do Toshiby - lakierowana obudowa = ślady paluszków. Kolejny atut Della - matowa matryca. No, ale 17", czyli sprzęcik spory. Masa nie jest tak odczuwalna, jeśli się nosi lapka w plecaku. Z 17" można jeszcze zobaczyć HP 8710P - http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-Co...10p.4427.0.html Lenovo byłby dobry, ale http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenov...61p.4415.0.html - niestety jest on sporo droższy i mniej wytrzyma na akumulatorze, niż Dell. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) najwazniejsze to zebys kupil cos z intel centrino 2. bardziej energooszczedne procki plus bajer z dwoma grafikami(jak nic nie robisz to lecisz na intelu x4500, a jak grasz to sie wlacza np. geforce 9600) nie wiem czy sa juz w sprzedazy samsungi na centrino 2, ale gdyby juz byly to bym bral cos takiego. bardzo ladne i lzejsze niz u konkurencji Edytowane 9 Września 2008 przez dzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 R560 jest już w sprzedaży - na max obciążeniu wytrzymuje krótko, na min - jeszcze nie widziałem info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IVI Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Hej wszystkim :-) dziś zakupiłam kompa hp dv5-1020ew i może ktos z was jest posiedaczem też takiego kompa bo mam pytanie... Czy trzeba formować baterie przy pierwszym użytkowaniu? bo słyszałam różne opinie i chciałabym zapytać już doświadczonych użytkowników :wink: ahha i jeszcze chciałabym wiedzieć czy baterie przy kompie podłaczonym do zasilania zew lepiej jest wyjać czy to nie ma większego znaczenia... bardzo prosze o pomoc i z góry dziekuje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 wydaje mi sie ze producent czy model nie maja nic do rzeczy jezeli chodzi o czas pracy na baterii. po prostu najwazniejsze sa komponenty. wystarczy zamontowac taka sama baterie jak w tym wielkim dellu i 6h nie bedzie problemem dla szajsunga. Maciek daj glos. W pierwszym poscie piszesz ze lapek ma byc mobilny, a ja tu widze ogromnego 4 kilogramowego della. ocb? @IVI jedni mowi ze formowac, inni ze nie. jedni i drudzy maja racje. jak sformatujesz to bedzie dobrze. jak tego nie zrobisz tez bedzie dobrze. co do drugiego to jezeli mialby byc non stop podlaczony do pradu przez dluzszy okres czasu to dobrze by bylo rozladowac baterie do odpowiedniego poziomu(nie pamietam, ale bylo to podawane - poszukaj) i ja wyciagnac. w innych przypadkach to nie ma sensu. a tak wogole to czego w tym temacie pytasz sie o takie rzeczy? co takiego bylo w tym temacie, a nie bylo np. w "Laptop- Do 4000zł, Do Wszystkiego (w Tym Do Grania) " ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 wydaje mi sie ze producent czy model nie maja nic do rzeczy jezeli chodzi o czas pracy na baterii. po prostu najwazniejsze sa komponenty. wystarczy zamontowac taka sama baterie jak w tym wielkim dellu i 6h nie bedzie problemem dla szajsunga. Maciek daj glos. W pierwszym poscie piszesz ze lapek ma byc mobilny, a ja tu widze ogromnego 4 kilogramowego della. ocb? Daję. ;) Gdzie widzisz tego ogromnego Della ? Jestem zdecydowany, że chcę 15 calówkę z dużą rodzielczością i około 3kg wagi (najlepiej 2.x kg). I tak sprzętu fotograficznego mam już pewnie łącznie z 8kg, więc każdy dodatkowy gram to już przesada, w podróże pakuję jeszcze przecież picie , jedzenie itp, więc w sumie z 10kg taszczę , więc każdy dodatkowy gram musi być rozważnie "kupiony". ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Ja wrzucałem tego "ogromnego Della". Duży i ciężki, ale ma chyba najlepszy stosunek długości czasu pracy na baterii do wydajności. Chcesz długo pograć na akumulatorze, czy np. tylko móc wrzucać zdjęcia itd., a grać głównie na zasilaczu? Można rozważyć inną opcję - notebook + 2 akumulatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IVI Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Super dzięki:) pytałam tu bo wiedziałam ze znajdę odp od konkternych osób :wink: dzięki :wink: i sie nie pomyliłam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...