Skocz do zawartości
nana

Przyszłość

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem innego miejsca, więc napiszę tutaj. Sprawa jest taka, że na razie mój komputer mi wystarcza. Wkrótce jednak stary 15-calowy monitor CRT wyzionie ducha i pora będzie przejść na LCD. Marzy mi się coś pokroju 22 cali, z matrycą MVA. Zakładam, że monitor wytrzyma jeszcze parę miesięcy i nowy kupię po świątecznej zwyżce cen (styczeń/luty 2009). Wtedy mój sprzęt będzie już całkiem do wymiany, więc w planie jest kupno całego zestawu.

Teraz pytanie z ciekawości- co do tego okresu może się wydarzyć na rynku sprzętowym? Gdybym miał teraz wybierać sprzęt, to nie byłoby problemu, ale nie znalazłem zbyt wielu informacji o planowanych nowych produktach.

Możecie mi napisać na co zwrócić uwagę? Wiem, że to wróżenie z fusów, wiem, że wiele może się zdarzyć, wiem, że sensowność podawania takich przypuszczeń jest mocno wątpliwa. Dlatego bardziej to proszę potraktować jako zabawę. Chciałbym jednak wiedzieć jakie produkty śledzić.

Na razie tyle wiem

Monitor: MVA, 22 cale. Jest w planach jakaś nowa technologia? Zakładam, że ceny MVA będą mniejsze

Procesor : Core2Duo (nic się nie zmienia), Core2Quad (w przypadku gdy aplikacje i gry na większą skalę zaczną korzystać z wielu rdzeni), Core i7 (o ile to nie za wcześnie- nowe procesory intela okazują się być hitem). Ze strony AMD chyba tylko czekanie na 45 nm procesory (deneb, propus, itd.). Coś już wiadomo na ten temat?

Płyta Główna : P45, X58, lub AM3

RAM : DDR2, 4 GB (zakładam, że DDR3 nadal nie zdobędą zbyt dużej przewagi, słusznie?)

Karta Graficzna : radeon/geforce, w zależności kto wygra wyścig zbrojeń. Nie mam pojęcia co nowego jest w planach

HDD : bez zmian

Karta Telewizyjna: ktoś wie jak tam wprowadzanie telewizji cyfrowej?

Napęd : nagrywarka DVD SATA, tu się chyba nic nie zmieni

Coś jeszcze ciekawego się szykuje? :)

edit: Gdybym teraz miał wybierać, to w granicach 3000 zł za komputer + 1500 monitor, zestaw powinien sobie radzić z nowymi grami. Tak, że bez przesady ;)

Edytowane przez nana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki. Bez złośliwości, odpowiedź że jest to niemożliwe wystarczy. Chociaż dziwne, że wielkie firmy, tak czy tak planując produkcję nowych technologii w perspektywie półrocznej/rocznej, nie chwalą się swoimi osiągnięciami.

Tym samym EOT z mojej strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi