sebakPL Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Witam ostatnio podkręciłem sobie procka do około 3,5 Ghz. Co za tym idzie temp. w budzie troszkę wzrosły. Na chłodzonych podzespołach (głównie chodzi mi o proc) jest wszystko ok. Niestety problemem jest mostek północny. :/ Grzeje się jak głupi nawet do 70 stopni. Macie jakieś pomysły jak zbić tą temperaturę? Zmiana pasty na Zalmana ZM-STG - 1 obniży temp? Nie stracę gwarancji, gdy zmienię pastę na NB? Jakie chłodzenie było by chiche i wydajne? No i jest jeszcze jeden problem... Na procesorze mam Thermalrighta Ultra 120A... Wiele się pod nim nie zmieści. Płyta to MSI P35 Neo3... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejP4 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Polecam ZALMAN Możesz w nim dowolnie powyginać listki, tak że wszędzie się zmieści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Tiaa Zalman :rolleyes: Jeden lepszy od drugiego. Pierwsze - Nie ten dzial. Jest Co kupic?-Chlodzenie konwencjonalne (Zaraz przeniose) Drugie - Skad ta temperatura? Odczyt zewnetrzny jeszcze uwierze. Soft raczej nie ^^ Trzecie - Wymiana standardowego chlodzenia na tego Zalmana jest IMO bezsensowne. Albo Noctua NC-U6 albo HR-05 IFX ( lepsze mocowanie niz standardowy na kolki ). Inne jest wyrzuceniem hajsu w bloto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebakPL Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 SpeedFan... Tzn? Znaczy że na prawdę jest wyższa? Cholender już złożyłem ofertę na tego zalmana... :/ No a czy ta Noctua się mi tam zmieści? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 1. Pokaz mi w ktorym miejscu Speedfan wskazal ta wartosc. 2. Wez pod uwage ze malo ktora plyta glowna posiada czujnik mierzacy temperature chipsetu. Wiekszosc zamieszcza go w okolicach mostka. Czyli az za blisko karty graficznej. Testujac u siebie FurMark ktory dobrze rozgrzal chlodzenie na GPU zobaczylem 50*C na sensorze odpowiedzialnym za System... Przez 90% czasu podczas gier odczyt waha sie miedzy 43 a 45 stopni C 3. Zamowienie mozesz anulowac. 4. Holender. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebakPL Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 1. Pokaz mi w ktorym miejscu Speedfan wskazal ta wartosc. 2. Wez pod uwage ze malo ktora plyta glowna posiada czujnik mierzacy temperature chipsetu. Wiekszosc zamieszcza go w okolicach mostka. Czyli az za blisko karty graficznej. Testujac u siebie FurMark ktory dobrze rozgrzal chlodzenie na GPU zobaczylem 50*C na sensorze odpowiedzialnym za System... Przez 90% czasu podczas gier odczyt waha sie miedzy 43 a 45 stopni C 3. Zamowienie mozesz anulowac. 4. Holender. Zamówienia mi nie anulowali, na szczęście ktoś przebił. Tu jest screen. Aktualnie temperatura jest niska, bo nie chce mi się rozgrzewać kompa teraz Orthosem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 To jest najczęściej temperatura procesora. I u Ciebie tak właśnie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...