Skocz do zawartości
orange

Laptop Nowy Czy Używany?

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka

Sprawa jest następująca. W niedługim czasie wyjeżdżam na 6 miesięcy z Polski. Chciałbym mieć komputer, abym mógł komunikować się z rodziną i znajomymi w Polsce. Ponieważ 2 miesiące temu kupiłem nowy komputer, więc niechcę go sprzedawać i kupować laptopa, bo wolę PC-ty. Myślę o jakimś używanym laptopie tak do 400 zł. Jednak za 300 zł więcej mogę kupić nowego : http://www.ceneo.pl/1289587 , http://www.ceneo.pl/1602496.

Laptop (nowy czy używany) musi spełnić moje wymagania :

- obsługiwać Windows-a 2000, XP lub Ubuntu

- mieć wbudowaną kartę Wi-Fi *

- mieć dwa porty USB

- conajmniej 128 MB pamięci

* w przypadku, gdyby laptop niemiał karty Wi-Fi, musi conajmniej 3 porty USB

Laptop będzie mi w czasie wyjazdu służył do przeglądania stron WWW, przeglądania poczty oraz używania komunikatora AQQ. Po powrocie z wyjazdu, laptop przez większość czasu będzie leżał na półce, czasami będę z niego korzystał, gdyby mi się niechciało wstać z łóżka a chciałbym poprzeglądać strony itp.

Aha, podobnoż słyszałem, że w tych małych notebookach jak się korzysta z niego więcej niż 30 min. to strasznie oczy zaczynają boleć. Czy to prawda? I proszę o podanie jakiś używanych notebooków z allegro w mojej kategorii oraz podpowiedź czy lepiej kupić używanego czy nowego laptopa

Bardzo proszę o pomoc :)

Edytowane przez orange

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy - gwarancja. Odnośnie małych laptopków - http://forum.purepc.pl/temat/laptopy-noteb...-ogolna/244788/ (jest dużo newsów i przypuszczeń, ale ciekawe informacje też się znajdzie). Miałem trochę styczności z Eee w akcji (z ekranem 9") - oczy mnie nie bolały, ale jeśli już mają boleć, to chyba dlatego, że ekran jest sporo mniejszy, niż w typowych notebookach. Co do wad - małe wymiary lapka = małe klawisze. Na pewno na początku trzeba będzie się przyzwyczajać. Ale do rozwiązań typu net + filmy, sprzęcik bardzo fajny.

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wyglądało to tak:

Zeszły piątek - Pula 1500zł.

Lapek miał służyć do kontaktu z domem po wyjeździe za granice. Nie ukrywam że przydałoby się troche pograć.

Z nowych brałem pod uwage

HP 6720S Core2Duo T5470(1.6) 512MB 80GB 15.4WXGA DVD+/-RW(DL) WIFI BT GR775ES

Cena niecałe 1500zł

http://www.gral.pl/preview/Hewlett_Packard...GR775ES_10.html

Niby nówka, dwa rdzenie, pamięci mało ale to nie problem akurat. Przeraziła mnie integra x3100 intela.

Na początku brałem też pod lupe Asus EEE, ale jednak wydaje mi się troche za wolny nawet do starszych gier

Postanowiłem rozejrzeć się co dostanę z używek w tej cenie.

I tak w jednym sklepie gościu proponował mi, abym po weekendzie przyszedł i będzie miał IBM'a z "tych nowych" za jakieś 1200-1300zł, mówi że sprzęt nie do zdarcia. No ale jak usłyszałem p4 2.0 (raczej grzejnik) no to mi się troszkę oczy otworzyły.

Podjechałem do innego sklepu z "używkami". Pan mówi żebym przyszedł w poniedziałek za 1200zł będzie fajny Dell.

Pomyślałem ok i dodał że w sumie ma coś fajnego teraz ale bateria do wymiany.

A było to:

Toshiba Tecra a4

Proc: Intel centrino pentium m 2ghz 2mb cache (od razu mi się spodobał)

ram: 1x1gb ddr2

dysk: 80gb sata

karta graficzna w tym momencie pokazywała się radeon xpress 200m.

Cena wyjściowa 1100zł. No ale jak mówiłem bateria walnięta.

Gościu spuścił cene do 1000zł z tego powodu, no i wypisał mi gware na 3miesiące (dla mnie bomba)

Uradowany wróciłem do domu i zaczołem od przeinstalowania systemu.

Zdziwienie moje jednakże było wielkie, kiedy okazało się że niema tego modelu z radeonem xpress 200m.

Jak się okazało po przeinstalowaniu sterów w lapku siedział radeon x700 mobile z własną pamięcią 128mb :D

W powrotnej drodze wstąpiłem do sklepu dokupując kolejny 1gb ramu (rozszerzyłem do 2gb) w cenie 55zł :D

No i maszynka wyszła mnie 1055zł+bateria 200zł której na razie nie potrzebuje.

Myślę że to lepszy wybór od wskazanego przeze mnie HP na samej górze, jeśli chodzi o gry, to Stalker, pes6, fifa09, gt legends. Testowałem i oprócz stalkera (dopiero na statycznym oswietleniu płynnie ale za to wysokie detale) wszystko na max płynnie i to wszystko w 1280x800 px !

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi