klami85 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Witam! Z przyczyn niezależnych jestem zmuszony do wymiany moich 2x 250GB ST3250410AS. (jednotalerzowe). Dyski pracowały w RAID0, a pojemność 500GB w pełni mi wystarczała do pracy. Teraz chcę zakupić 2x320GB - koniecznie jednotalerzowe z uwagi na ich większą prędkość. (gęstość zapisu 320GB na talerz). Większa pojemność mi nie potrzebna. Do wyboru 2x Barracuda 7200.11 - 322zł 2x Samsung F1 -318zł Głównie zależy mi na ciszy. Wiem, że można je znaleźć trochę taniej, ale te mam na miejscu w Kielcach. Czy jest jeszcze jakiś dysk, który mogę wziąć pod uwagę, a który nie ustępuje wydajnością tym 2 powyżej? Co byście polecali jako lepszy wybór? Minimalne różnice w wydajności są dla mnie pomijalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 (edytowane) Witam! Z przyczyn niezależnych jestem zmuszony do wymiany moich 2x 250GB ST3250410AS. (jednotalerzowe). Dyski pracowały w RAID0, a pojemność 500GB w pełni mi wystarczała do pracy. Teraz chcę zakupić 2x320GB - koniecznie jednotalerzowe z uwagi na ich większą prędkość. (gęstość zapisu 320GB na talerz). Większa pojemność mi nie potrzebna. Do wyboru 2x Barracuda 7200.11 - 322zł 2x Samsung F1 -318zł Głównie zależy mi na ciszy. Wiem, że można je znaleźć trochę taniej, ale te mam na miejscu w Kielcach. Czy jest jeszcze jakiś dysk, który mogę wziąć pod uwagę, a który nie ustępuje wydajnością tym 2 powyżej? Co byście polecali jako lepszy wybór? Minimalne różnice w wydajności są dla mnie pomijalne. samsungi... ST3250410AS to imho ostatni taki dobry i cichy model Seagate'a (przynajmniej jak narazie) Edytowane 22 Września 2008 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Swego czasu- w maju, montowałem kilka zestawów również z 2x 320gb i zastanawiałem się między seagatem a samsungiem. Powiem Ci, że w testach seagate wypada gorzej, jednak w normalnym użytkowaniu nie odczułem żadnej różnicy- porównywałem czas ładowania różnych programów i różnicy praktycznie nie było! Co do głośności, to seagate może i jest głośniejszy, jednak wydawało mi się, że samsung wpada w większe wibracje- jeżeli masz obudowę z grubą blachą to się nie przejmuj, poza tym są różne patenty żeby wibracje wytłumić. Jak widać oba dyski są niczego sobie, a w Raidzie zasuwają jak głupie. Mam jednak problem z Samsungami- na mobasie foxconna p35a-s czasem nie bootuje się jeden dysk, a jak wiadomo OS bez tego nie wstanie. Oczywiście po chwili zabawy w biosie, dysk już działa i wszystko wraca do normy, jest to jednak upierdliwe. Na tę chwilę rozwiązania nie znalazłem, ale po kilku testach uważam, że jest to wina jednego konkretnego dysku. Co więcej, mam wrażenie, że samsung jest nieco bardziej awaryjny- takie niczym niepoparte odczucie z siedzenia na forum. Najważniejsze: na Seagate'a masz 5 lat gwarancji, na Samsunga 3. Szczerze mówiąc kierowałbym się tym rozróżnieniem, chyba że testy w hdTachu do Ciebie bardziej przemawiają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 3 lata gwarancji to i tak długo jak dla mnie. Pewnie w pod koniec przyszłego roku przesiądę się na SSD. Dyski mam w w czymś takim: 3103883[/snapback] Mam jednak problem z Samsungami- na mobasie foxconna p35a-s czasem nie bootuje się jeden dysk, a jak wiadomo OS bez tego nie wstanie. Właśnie to się dzieje z moim dyskiem, nie bootuje, kiedy ustawiony jest tryb RAID lub AHCI. Jak ustawie IDE to śmiga, ale co z tego? Działał w RAID przez rok, a teraz mu się odechciało. Najlepsze jest to, że wszystkie programy mówią, że jest sprawny! Te zestawy montowałeś na jednotależowej Barracudzie 7200.11 lub Samsungu F1? Bo tylko ta seria mnie interesuje, a nie porównanie innych produktów. Czy SEAGATE był dużo głośniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Rozważ jeszcze WD 320GB AAKS (ale uważaj są wersje z jednym i dwoma talerzami ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Szczerze polecam samsungi f1, bardzo dobre dyski i ciche. Jak widać po sogu posiadam i wiem co mówię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...