Skocz do zawartości
mordred4

Do 2200, Poradźcie Proszę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szykuję się do kupna nowego kompa. Będzie służył do wszystkiego po trochu (gry, filmy hd, photoshop, c/c++ itd itp) Problemem jest oczywiście kasa: aktualnie mam 2200, wiec wiecej nie da rady wydać. (komputer muszę kupić jak najszybciej, najlepiej jeszcze we wrześniu, więc czekanie na styczeń odpada) Aczkolwiek planuję rozbudowę na następnych wakacjach.

Procesor

[775] Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 6MB BOX - 485zł

Płyta główna

[iNT][775] Płyta Asus P5Q-E - 439zł

Grafika

Palit Radeon HD4850 Sonic - 520zł

Pamięć

Pamięć DDR2 2x1GB PC8500 1066MHz OCZ SLI Ready EPP CL5 OCZ2N1066SR2GK - 165zł

Dysk

Jakiś 250-320 GB który szybko nie padnie :) (w granicach 160zł)

Obudowa

[ATX] Obudowa Sharkoon Rebel9 Eco Black - 135zł

Inne

Zasilacz Chieftec GPS-500AB-A 500W BOX - 199zł

monitor - 1440x990 i stary dobry dvd benq dw1640

1. W związku z planowaną rozbudową teraz kupię tylko 2GB ramu, z nadzieją że do wakacji cena pójdzie mocno w dół

2. na wakacjach dojdzie kolejny radek w CF lub jakaś nowość

3. Czy ten zasilacz uciągnie dwa 4850 w CF? (wiem wiem, płyta nie ma dwóch x16. będzie x8/x8)

4. Co do dysku: potrzebuję jakiegoś w miarę cichego, (żeby dało się spać :P) i nie awaryjnego ofc :)

5. zestaw będzie lekko kręcony - bez większego podnoszenia napięć - tak żeby dawał radę. większy oc i chłodzenia - na wakacjach.

6. Czy na pewno opłaca się ten hd4850 sonic? Rozważałem Gainwarda golden sample, ale ludzie mają problemy z nimi.

części najlepiej z apollo, żeby oszczędzić na przesyłce (oprócz karty, bo wybór mają słaby ;/). Sprawdzałem ceny w esc.pl ale tam troszkę drożej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TUTAJ masz to co mi sie udalo zlozyc za niecale 2200zl. Rozumiem ze Ty monitor posiadasz i zmiany nie planujesz, wiec masz dodatkowe 750zl na podzespoly. Zmienilbym:

- buda -> Antec Three Hundred (ja kupilem za 179zl) - IMO duzo lepsze rozwiazania niz w Sharkoonie (mimo ze Sharkoon to tez dobra buda w swojej cenie)

- zasilacz -> BeQuiet Straight Power 450W (ok. 260zl) - cisza, stabilne napiecia, zanizona tabliczka, oddzielne sterowanie wentylami w budzie, duzio kabelkow ^^

Zreszta obejrzyj sobie co ja kupilem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.dysk samsung F1 320/640gb (nie bież seagate, samsung jest wydajniejszy...sporo)

.pamięć 2x2gb adata vitesta - ciut drozej ale o wiele wiecej pamięci

.obudowe i zasiłke już ci polecono(ten sharkoon też jest spoko)

.proc moze 8200 - wystarczy go lekko podkrecic i masz osiagi 8400, a kosztuje mniej

dodaj do tego do obudowy jakiś wentylator wolnoobrotowy 12cm, pwm

i chyba ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za rady. dostałem maila "...322HJ to jest to już EOL (end of line) i nie będzie już dostępny" więc wziąłem barrkę (z testów wynika że też dobra).

Ram z Heatpipe jest obecnie na promocji, to czemu nie wziąć :)

Szukałem na forum wzmianek o hd4850 top i nie znalazłem postów z problemami, więc mam nadzieję że karta jest rzeczywiście bezproblemowa.

a więc padłoby na to:

1. Pamięć DDR2 2x1GB PC8500 1066MHz OCZ Reaper EPP HeatPipe CL5 OCZ2RPR10662GK 166.00

2. Zasilacz Chieftec GPS-500AB-A 500W BOX 199.00

3. [775] Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 6MB BOX 485.00

4. [ATX] Obudowa Antec Three Hundred 190.00

5. [iNT][775] Płyta Asus P5Q-E 439.00

6. [PCIE] Karta Radeon HD4850 Asus 512MB TOP EAH4850 TOP/HTDI/512M/A 569.00

7. [sATA2] Dysk Seagate Barracuda 7200.11 320GB 16MB ST3320613AS 164.00

suma: 2212.00

jeżeli jeszcze jakieś sugestie, to proszę :) w piątek będzie zakup.

pozdrawiam

ps. niektórych podanych przez Was części nie mają w apollo, więc automatycznie odpadają :(

Edytowane przez mordred4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie samsung 320gb to weź nowego WD3200AAKS. Wśród nowych dysków Seagate niestety już nie jest najlepszy. Zdarzały się walnięte egzemplarze, a głośnością i wydajnością seria 11 też odstaje od nowych WD i Samsungów. Ja zdążyłem wziąć 322HJ i jest cichszy w stelarzu niż seagate barca 9 był na gąbce. i podobny do wd 1600ajs na gąbce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi