Skocz do zawartości
Sobota

Zasada Doboru Kapilary

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procesor Celeron 2,4Ghz rdzeń Nortwood. Wiem że jego mocniejsza wersja 2,8Ghz ma współczynnik TDP na poziomie 89W. Planuje budowę SS na bazie kompresora Danfoss NL9F który według producenta chodzi na gaz R134a, ja planuje użyć gazu LPG (mieszanina R-600 R-290) oraz kapilary średnicy 6 mm. Znam wzór na dobór kapilary ale nie uwzględnia on mieszanek gazów. I nie wiem czy podana zasada stosunku długości kapilary do ilości wydzielanego ciepła dotyczy ciepła wydzielanego przez podkręcony CPU czy przez normalnie taktowany? Mógłby mi ktoś podać długości kapilary dla mojego procka :D

Pod spodem zamieszczam fragment tekstu pobranego chyba z Pc areny:

"Co do długości kapliary istnieją pewne wzory z których możemy obliczyć ile będziemy potrzebowali. Do takich obliczeń potrzebne jest nam parę danych : średnica kapliary , moc jaką będzie musiał odprowadzić układ chłodzenia oraz typ gazu jaki będziemy używać. Np. dla gazu r404a/r507 i obciążenia procesora rzędu 150W będziemy potrzebować 3m kapliary średnicy 0.7mm Z każdym dodatkowym obciążeniem wielkości 15W należy skrócić ją o 30cm ,natomiast dla każdego mniejszego obciążenia o 15W wydłużamy ja o 30cm. Przykładowo dla obciążenia 175W już będziemy potrzebować nie 3m a 2.7m ,zaś dla 135W 3.3m. Dla gazów R22/R290 zasada jest ta sama tylko ze przy takich samych właściwościach układu z gazem R404a/R507 układ z gazem R22/R290 wymaga kapliarę krótszą o 30cm. Tak wiec stosując gaz R22 przy 150W obciążenia potrzebujemy 270cm kapliary 0.7mm zaś dla 200W obciążenia potrzebne nam 170cm średnicy 0.7mm. Przy innych średnicach wewnętrznych kapliary rozmiar również się zmienia ,powyżej podane długości są danymi dla kapliary o ID 7mm gdy używamy średnicy 0.6mm mnożymy wynik przez *0.7 a gdy używamy średnicy ID 8mm mnożymy *1.6. Przykładowo przy 150W obciążenia i gazie R404a/R507 powinniśmy użyć 4.8m kapliary ID 0.8mm lub 2.1m kapliary ID 6mm. "

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agregat mozna stroic na 3 sposoby :

Skaracanie-wydłuzanie kapy.

Ilosc gazu w układzie.

Regulacja nawiewu na skraplacz ( róznica 1-2C np went puszczony na 12V temp parownika 10 C went puszczony na 6V -11.7C )..

Cpev itp zaworki ....

tu masz PDF agregatu :

http://rc.danfoss.com/TechnicalInfo/litera...5_ed401q102.pdf

Nawet jak miałbys load 150-170W to i tak bedziesz miał wiecej niz -20C ..

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi