Skocz do zawartości
corran

Problem Z Raid0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z macierzą RAID0. Po restarcie komputera rozłączył mi się RAID i nie wiem czy da się go połączyć jeszcze raz bez utraty danych. Macierz została utworzona na Intel ICH10R 64bit z dwóch dysków Seagate ST3640323AS 640GB sATA II 32MB.

Konfiguracja komputera

Asus P5Q Pro s.775 P45

Intel Core 2 Duo E7200

2x KingMax DDR2 2GB 800

Gainward 4850 512MB 256bit

I mam jeszcze jedno pytanie. Na tej płycie głównej są specjalne dwa sloty SATA do utworzenia RAID0 lub 1 nazwane Drive Xpert. Na początku robiłem za ich pomocą macierz ale wydajność się nie zwiększyła. Czy ktoś może wie dlaczego? Utworzona została na pewno macierz Super Speed czyli Raid0.

p.s. Mam nadzieje że w dobrym dziale pisze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z macierzą RAID0. Po restarcie komputera rozłączył mi się RAID i nie wiem czy da się go połączyć jeszcze raz bez utraty danych.

Rozłączył w sensie że masz nadal włączony tryb RAID kontrolera, ale kontroler nie widzi macierzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyskakuje status RAID failed i jest pokazane że jeden z dysków jest podłączony do macierzy a drugi już nie. Są dostępne tylko dwie opcje tz. Skasuj macierz i rozłącz dyski do non-raid i w każdej z tych opcji jest napisane że po wykonaniu danej operacji wszystkie dane na obu dyskach zostaną skasowane.

W sumie nie chodzi mi o dane bo dopiero co instalowałem system i wszystkie najważniejsze dane mam na starej 250GB, ale jeśli coś takiego mi się stało teraz to pewnie zrobi się w przyszłości jak już zbiorę ważne dane na nowych dyskach i chciałbym widzieć jak uratować wtedy dane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyskakuje status RAID failed i jest pokazane że jeden z dysków jest podłączony do macierzy a drugi już nie. Są dostępne tylko dwie opcje tz. Skasuj macierz i rozłącz dyski do non-raid i w każdej z tych opcji jest napisane że po wykonaniu danej operacji wszystkie dane na obu dyskach zostaną skasowane.

Czyli odpiął Ci się jeden z dysków. Coś podobnego było już na forum dyskutowane, 3106136[/snapback]

W sumie nie chodzi mi o dane bo dopiero co instalowałem system i wszystkie najważniejsze dane mam na starej 250GB, ale jeśli coś takiego mi się stało teraz to pewnie zrobi się w przyszłości jak już zbiorę ważne dane na nowych dyskach i chciałbym widzieć jak uratować wtedy dane.

Ważnych danych nie trzyma się na RAID0, chyba że masz żyłkę hazardowca i nawyk codziennego backupu. Do ważnych danych to jest RAID1, RAID0 to praktycznie tylko dla systemu i gier, czyli coś co nie będzie bolało jak macierz się rozsypie. To był m.in. powód dla którego mam płytę z Intel Matrix Storage - mam możliwość stworzenia na jednej parze dysków zarówno RAID0 jak i RAID1, szybkość i bezpieczeństwo w jednym :-)

Edytowane przez katoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@katoda

To był m.in. powód dla którego mam płytę z Intel Matrix Storage - mam możliwość stworzenia na jednej parze dysków zarówno RAID0 jak i RAID1, szybkość i bezpieczeństwo w jednym icon_smile2.gif

to jesteś w wielkim błędzie a co jak ci padnie jeden HDD fizycznie nic ci to nie da za miałeś i Raid 0,1 na 2 dyskach

@corran

owego czasu miałem P5k pro....

1. obecnie większość MB ma dwa rodzaje SATA jedne kontrolowane przez ICH9/10R a drugie zazwyczaj inny kolor natywny kontroler 1x ide i 2x sata

aktualnie mam X48DS5 i postawiłem właśnie Raid0na ICH9R i działa do 30% szybciej jak na drugim kontrolerze w moim wypadku gigaraid

2. wracają do tego jak miałem P5k pro tez miałem problem z tym ze po restarcie zazwyczaj znikał jeden dysk Failed przyczyną była wina OC coś z czymś się gryzło

gdzieś tez o tym pisałem to zarzucono mi ze jak się nie zna na OC to najlepiej zrzucić na winę płyty g.

proponuje ustawienia domyślne dla procka i ram i postaw nowego raid i zobacz czy to coś da

Edytowane przez seku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@katoda

to jesteś w wielkim błędzie a co jak ci padnie jeden HDD fizycznie nic ci to nie da za miałeś i Raid 0,1 na 2 dyskach

Jak mi padnie fizycznie jeden dysk to zostaje drugi dysk z połową RAID0, naturalnie do wyrzucenia, oraz z pierwszą częścią macierzy RAID1 (czyli lustrzaną kopią RAID1 z padniętego dysku), do której mogę się bezproblemowo dobić podłączając dysk do dowolnego kontrolera SATA. Na tej macierzy mam wszystko to, co chcę żeby było chronione w przypadku padu jednego z dysków. Gdzie widzisz problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym ze nie wiadomo nigdy który padnie dysk np.

A jakie to ma znaczenie który? :blink: Przecież RAID1 polega w dużym skrócie na trzymaniu dwóch identycznych kopii danych na dwóch dyskach, nie ma w tym momencie znaczenia który z nich pada, bo na drugim jest dokładna i 100% kopia tego, co było na pierwszym dysku.

dlatego uważam ze nie warto robić Raid 0i1 na 2 hdd

A ja uważam że nie rozumiesz na czym polega Intel Matrix Storage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym ze nie wiadomo nigdy który padnie dysk np.

i nigdy nie masz 100% pewności tak jak to jest w przypadku Raid1,5

dlatego uważam ze nie warto robić Raid 0i1 na 2 hdd

To dobrze że masz własną opinię , szkoda tylko że nie masz zielonego pojęcia o czy mówisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi