Gość drapi13 Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Koledzy kupuje nowego kompa za jakieś 4000 zł i w 90% do gier ale nie wiem jakiego windowsa wybrać czy 32 bity czy 64 bity proszę o poradę i wyjaśnienie czym one się różnią za odp z góry dziękuję!!! :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 32-bitowy obsluguje maksymalnie tylko cos kolo 3gb ramu...natomiast 64-bitowy juz potrafi obsluzyc 4gb i wiecej... tyle, ze w 64bitowym moga byc problemy z dostepnoscia sterownikow lub tez programow pod 64bit...takze decyzja nalezy do Ciebie...ja mam na lapciaku 32bity a na stacjonarnym 64bity...przed zakupem sprzetu dobrze by bylo bys sie zorientowal czy wszystko co chcesz poinstalowac itd bedzie dzialac pod 64bitowym systemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Jeżeli kolega ma instalować nowe gry - będzie działać. Problem może być, gdy zainstalujesz aplikację, której rozwój już "wygasł" (nie są wydawane patche) - gra może się nie uruchomić albo będzie wywalała artefakty. Mimo wszystko brałbym 64-bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Kilka punktow do przemyslenia: czy uzywaja jakiegos specjalistycznego softu z drogimi licencjami - wtedy koniecznie sprawdzic trzeba kompatybilnosc z wersja 64 czy uzywaja starych gier - tam moga byc problemy z vista w ogolnosci przy czym z 32 ciut mniejsze czy uzywaja jakiegos dziwnego softu o watpliwej jakosci kodu - np koreanskie mmo itp :) wtedy 32 Problemow z driverami do mainstremowego sprzetu nie ma i na jednym i na drugim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...