Skocz do zawartości
Gość drapi13

Windows Vista Home Premium

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy kupuje nowego kompa za jakieś 4000 zł i w 90% do gier ale nie wiem jakiego windowsa wybrać czy 32 bity czy 64 bity proszę o poradę i wyjaśnienie czym one się różnią za odp z góry dziękuję!!! :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32-bitowy obsluguje maksymalnie tylko cos kolo 3gb ramu...natomiast 64-bitowy juz potrafi obsluzyc 4gb i wiecej...

tyle, ze w 64bitowym moga byc problemy z dostepnoscia sterownikow lub tez programow pod 64bit...takze decyzja nalezy do Ciebie...ja mam na lapciaku 32bity a na stacjonarnym 64bity...przed zakupem sprzetu dobrze by bylo bys sie zorientowal czy wszystko co chcesz poinstalowac itd bedzie dzialac pod 64bitowym systemem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli kolega ma instalować nowe gry - będzie działać.

Problem może być, gdy zainstalujesz aplikację, której rozwój już "wygasł" (nie są wydawane patche) - gra może się nie uruchomić albo będzie wywalała artefakty.

Mimo wszystko brałbym 64-bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka punktow do przemyslenia:

czy uzywaja jakiegos specjalistycznego softu z drogimi licencjami - wtedy koniecznie sprawdzic trzeba kompatybilnosc z wersja 64

czy uzywaja starych gier - tam moga byc problemy z vista w ogolnosci przy czym z 32 ciut mniejsze

czy uzywaja jakiegos dziwnego softu o watpliwej jakosci kodu - np koreanskie mmo itp :) wtedy 32

Problemow z driverami do mainstremowego sprzetu nie ma i na jednym i na drugim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi