itkonto Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Witam! Mam zainstalowanego na lapku mysql server 5 z możliwością dostępu ze zdalnej maszyny. Zaznaczyłem sobie tą opcje podczas konfiguracji serwera. Moje pytanie brzmi: Co mam dalej zrobić, żeby dostać się do bazy z innego kompa (lokalnie)? Jeszcze tego nigdy nie robiłem a chciałbym się nauczyć. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi lub ewentualne linki to tutoriali. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 a próbowałeś chociaż się dostać? Serwer musi być udostępniony na jakimś porcie i firewall nie może go blokować - taka jest moja teoria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Przeciez połaczenie zdalne wygląda identycznie jak lokalne. Problem mozna miec chyba tylko nie wiedząc w ogóle jak się łączyć z bazą danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 nie zawsze, nie wiem jak mysql ale mssql można zmusić aby nie pracował po sieci - chociaż tak jest defaultowo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Kwesta jednej blokady, ale to nie zmienia tego ze zdalne łączenie wygląda identycznie jak lokalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
itkonto Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Sprawa rzeczywiście wygląda tak, iż nie wiem czym mam się połączyć z kompem na którym jest mysql serwer. Czy muszę zainstalować to samo na innym kompie i jakich poleceń powinienem użyć? Tak na poza tematem to próbowałem zainstalować ten sam pakiet instalacyjny mysql serwer na innym kompie i niestety z niepowodzeniem. Proces instalacji zatrzymał się na starcie serwisu a jako błąd podało "The servis could not be started. Error:0". System jest taki sam czyli XP SP2 prof mam wyłączonego firewalla i nie wiem o co biega. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 ale jak czym... Jeśli nawiązujesz połączenie z bazą danych to podajesz w parametrach połączenia serwer do którego się łączysz. Jeśli łączysz się na serwer na tym samym kompie to masz tam wpisane zapewne localhost, który jest mapowany jako 127.0.0.1 - adres twojego komputera. Jeśli serwer stoi na komputerze mietek006 to podajesz IP tego komputera w połączeniu lub nazwę \\mietek006. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...