Skocz do zawartości
R.E.D.

Gigabyte Ep43-ds3l

Rekomendowane odpowiedzi

cena: okolo 240zl

plyta wg specyfikacji niczym sie nie rozni od drozszej ep45-ds3l. gdzies wyczytalem, ze 45 sie lepiej podkreca, ale niestety nie mialem jeszcze okazji sprawdzic mozliwosci chipsetu p43 :wink:

Strona producenta

niestety znalazlem tylko taki tescik jak na razie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Specifications

CPU

1. Support for an Intel® Core™ 2 Extreme processor/ Intel® Core™ 2 Quad processor/Intel® Core™ 2 Duo processor/ Intel® Pentium® Dual-Core processor/Intel® Celeron® processor in the LGA 775 package

(Note) This motherboard is designed with VRD11.1 power phase, and cannot be compatible with VRD10 designed CPU. Please refer to "CPU Support List" for details.

2. L2 cache varies with CPU

Front Side Bus

1. 1600(O.C.)/1333/1066/800 MHz FSB

Chipset

1. North Bridge: Intel® P43 Express Chipset

2. South Bridge: Intel® ICH10

Memory

1. 4 x 1.8V DDR2 DIMM sockets supporting up to 16 GB of system memory

2. Dual channel memory architecture

3. Support for DDR2 1200+/1066/800/667 MHz memory modules

(Go to GIGABYTE's website for the latest memory support list.)

Audio

1. Realtek ALC888 codec

2. High Definition Audio

3. 2/4/5.1/7.1-channel

4. Support for S/PDIF In/Out

5. Support for CD In

LAN

1. Realtek 8111C chip (10/100/1000 Mbit)

Expansion Slots

1. 1 x PCI Express x16 slot

(The PCI Express x16 slot conforms to PCI Express 2.0 standard.)

2. 4 x PCI Express x1 slots

3. 2 x PCI slots

Storage Interface

South Bridge:

1. 6 x SATA 3Gb/s connectors supporting up to 6 SATA 3Gb/s devices

JMicron 368 chip:

1. 1 x IDE connector supporting ATA-133/100/66/33 and up to 2 IDE devices

iTE IT8718 chip:

1. 1 x floppy disk drive connector supporting up to 1 floppy disk drive

USB

1. Integrated in the South Bridge

2. Up to 12 USB 2.0/1.1 ports (8 on the back panel, 4 via the USB brackets connected to the internal USB headers)

Internal I/O Connectors

1. 1 x 24-pin ATX main power connector

2. 1 x 4-pin ATX 12V power connector

3. 1 x floppy disk drive connector

4. 1 x IDE connector

5. 6 x SATA 3Gb/s connectors

6. 1 x CPU fan header

7. 2 x system fan headers

8. 1 x power fan header

9. 1 x front panel header

10. 1 x front panel audio header

11. 1 x CD In connector

12. 1 x S/PDIF In header

13. 1 x S/PDIF Out header

14. 2 x USB 2.0/1.1 headers

15. 1 x parallel port header

16. 1 x serial port header

17. 1 x power LED header

18. 1 x chassis intrusion header

Back Panel Connectors

1. 1 x PS/2 keyboard port

2. 1 x PS/2 mouse port

3. 1 x coaxial S/PDIF Out connector

4. 1 x optical S/PDIF Out connector

5. 8 x USB 2.0/1.1 ports

6. 1 x RJ-45 ports

7. 6 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out/Rear Speaker Out/Side Speaker Out/Line In/Line Out/Microphone)

I/O Controller

1. iTE IT8718 chip

H/W Monitoring

1. System voltage detection

2. CPU/System temperature detection

3. CPU/System/Power fan speed detection

4. CPU overheating warning

5. CPU/System/Power fan fail warning

6. CPU/System fan speed control

BIOS

1. 2 x 8 Mbit flash

2. Use of licensed AWARD BIOS

3. Support for DualBIOS™

4. PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.4, ACPI 1.0b

Unique Features

1. Support for @BIOS

2. Support for Q-Flash

3. Support for Virtual Dual BIOS

4. Support for Download Center

5. Support for Xpress Install

6. Support for Xpress Recovery2

7. Support for EasyTune

8. Support for Dynamic Energy Saver Advanced

9. Support for Time Repair

10. Support for Q-Share

Bundle Software

1. Norton Internet Security (OEM version)

Operating System

1. Support for Microsoft® Windows® Vista/XP

Form Factor

1. ATX Form Factor; 30.5cm x 21.0cm

FAQ:

1.obsluga ahci w windows xp:

niestety nie udalo mi sie zalaczyc instalacji w tym trybie, wiec jedyny sposob to zainstalowanie windowsa xp w normalnym trybie i wlaczenie ahci w pozniejszych krokach. jak to wyglada? ano tak:

-sciagamy ze strony intela Intel® Matrix Storage Manager i np zapisujemy na pulpicie

-uruchamiamy wiersz polecen, wchodzimy na pulpit (cd pulpit), i uruchamiamy plik z dopiskiem -a (w moim przypadku plik byl w wersji 8,5, wiec nalezalo wpisac iata85enu.exe -a) - teraz zawartosc powinna sie wypakowac do katalogu program files/intel/

-kopiujemy plik iastore.sys do katalogu windows/system32/drivers/

-tworzymy nowy plik z rozszerzeniem .reg i taka zawartoscia:

Windows Registry Editor Version 5.00[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\CriticalDeviceDatabase\pci#ven_8086&dev_3a22&cc_0106]"Service"="iaStor""ClassGUID"="{4d36e96a-e325-11ce-bfc1-08002be10318}"[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor]"Type"=dword:00000001"Start"=dword:00000000"Group"="SCSI miniport""ErrorControl"=dword:00000001"ImagePath"="system32\\drivers\\iaStor.sys""tag"=dword:00000019"DisplayName"="Intel AHCI Controller"[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Parameters]"queuePriorityEnable"=dword:00000000[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Enum]"0"="PCI\\VEN_8086&DEV_3A22&SUBSYS_B0051458&REV_00\\3&13c0b0c5&1&FA""Count"=dword:00000001"NextInstance"=dword:00000001
-dodajemy do rejestru plik .reg uruchamiajac go

-uruchamiamy ponownie komputer

-wchodzimy do biosu i w dziale integrated peripherals zmieniamy dwie pierwsze opcje na enabled oraz zapisujemy zmiany

-po ponownym uruchomieniu wyskakuje komunikat o wykrytym nowym urzadzeniu. mozna skorzystac wowczas z "automatyki" lub recznie naprowadzic system na sterownik, ktory wczesniej wypakowalismy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam chipset sie rozni kilkoma rzeczami, min obsluga 2 slotow pcie, ale te dwa modele gigabyte akurat niczym sie praktycznie nie roznia.

temat jest o roznicach i zalozylem go zanim kupilem plyte ;-) a ten juz po zakupie. niestety nie widze opcji skasuj, wiec chyba w sprawie tego starego bede sie musial zwrocic do admina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety EVGA nie zostala naprawiona, zaproponowano mi zwrot kasy lub wymiane na inna plyte, tego Gigabyte dostalem jako rezerwowy sprzet na czas naprawy, bylem zadowolony wiec zostal.

Plusy Gigabyte w stosunku do EVGA 650i:

Bardzo chlodna

Nie piszcza cewki

Obsluguje 45nm quady

Pobiera mniej energii elektrycznej od EVGA

Wiecej portow USB (12)

Wiecej zlacz SATA

Lepszy zintegrowany dzwiek

Lepsze OC pamieci

System Windows teraz widzi cale 3GB RAM, a nie 2.75GB jak na EVGA

Port LPT

Dual BIOS

Minusy Gigabyta wzgledem EVGA:

Prawdopodobnie nizsze FSB (nie sprawdzone)

Gorszy rozstaw elementow na PCB (zlacze IDE)

Durne wylaczanie calego kompa przy zmianie czestotliwosci CPU

Tylko 4 fazy zasilania

Ja wyciagnalem 415(niestabilne) ale to mozliwe, ze moje pamieci nie ida wyzej(mam 667MHz) na EVGA nie dzialaja na 800MHz nawet, a tu na Gigabyte tak. Jednak jedna kosc ponoc wedlug sprzedawcy osiagala 900MHz...

Hehe co to nie mowic, ale P43 jest niezlym chipsetem, posiedzialem i przekonalem sie, ale P31 juz za nic nie wzialbym ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe co to nie mowic, ale P43 jest niezlym chipsetem, posiedzialem i przekonalem sie, ale P31 juz za nic nie wzialbym ;D

Super, a więcej szczegółów mógł byś zapodać? Ile da się szynę podkręcić, jakie kondensatory? Z jakim prockami sprawdzałeś? Miał ktoś może tą płytę z E5200 albo E8400?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kreci sie ta plyta?

Jakie udalo sie Wam max fsb osiagnac?

Mam ja od niedawna, jest raczej bezproblemowa, ale 420MHz osiagnac nie moge... (moze to pamieci)

Plyta duzo lepsza od p31-ds3l, wyprzedza ja o lata swietlne.

Jak się nie da osiągnąć 420FSB to raczej nie wyprzedza pod tym względem o lata świetlne :P Jestem ciekaw jak wypada w innych rzeczach, może ktoś się pochwali swoimi dokonaniami na tej płycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, a więcej szczegółów mógł byś zapodać? Ile da się szynę podkręcić, jakie kondensatory? Z jakim prockami sprawdzałeś? Miał ktoś może tą płytę z E5200 albo E8400?

ja mam z 5200 i jak na razie 350 to osiagnalem, wiec zadnych rewelacji. wlasnie sflashowalem na f9a i zaczynam sie bawic napieciami wiec moze cos sie polepszy w tym kierunku.

wie moze ktos jakie sa nominalne napiecia e5200? chodzi mi nie tylko o vcore, ale tez o pozostale (pll, termination, reference) i czy ich podnoszenie tez cos pomoze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużego fsb do e5200 nie trzeba więc ta płytka starczy wsam raz. W sumie to jak przeznaczenie głównie pod tego proca to i p31 by styczło bo tańsza jest. Jak później będziesz planował coś z serii Q albo E8400 to może ci przybraknąć fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam problem z tą płytą (Gigabyte ep43s3l). Otóż jak chcę podkręcić procesor, to system reaguje na zmiany mnożnika ale na zmiany CPU Host Frequency już nie. Poniżej w kolejności chronologicznej dokonywane zmiany:

1. Jak pierwszy raz wszedłem zakładkę M.I.T to było:

- mnożnik 10

- cpu host freq 266

2. zmieniłem freq na 300 (chyba) - nic, żadnego wzrostu wydajności w superpi, cpu-z pokazuje to samo cały czas

3. dokonałem jeszcze paru zmian, nie ruszałem mnożnika

4. reset biosu bateryjką (gdzieś przeczytałem, że to niby ma pomóc)

5. wchodzę w M.I.T. a tam zaskoczenie:

- mnożnik 13

- cpu host freq. 200

zaskoczenie bo wcześniej było 10 i 266

6. pokombinowałem z mnożnikiem i cpu host freq ale cpu-z i superpi reagowały tylko na zmiany mnożnika, w cpu-z cały czas jest bus speed 200.

Nie chcę sam nic zepsuć, to moja pierwsza zabawa z o/c dlatego piszę tutaj. Mam nadzieję, że w dobrym wątku. pozdrawiam, i z góry dzięki za odpowiedź.

edit: nic nie napisałem o reszcie sprzętu:

cpu intel e5300 2.6ghz

ram ocz 800mhz

płyta j/w

Edytowane przez jahulen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinno pomoc wgranie nowszego biosa, mialem to samo na EP35

Niestety nie pomogło. Mam wersje f9b, wcześniej miałem f7. Jakieś inne pomysły? Cały czas mogę zmieniać mnożnik, na zmianę fsb nie reaguje

EDIT:

Nikt nic nie wie? :(

Gdzie może leżeć problem, w procku czy w płycie? Czytałem gdzieś tutaj że 5300 się słabo kręcą no ale on nie chce ani o mhz na bus speed podskoczyć.. mi zależy na 3ghz, chyba powinno się dać z tych 2.6, nie? Szczególnie, że temperatury na prime95 nie przekraczają 50-paru stopni. A jak płyta to możliwe, żeby wszystko działało oprócz zmiany bus speed? Mnożnik się zmienia. Może w biosie trzeba coś jeszcze zmienić o czym ja nie wiem? Ja tylko zmieniłem na manualną kontrole bus speed (no i potem zmieniałem bus speed oczywiście)

EDIT2:

Jeszcze pomyślałem, że może zasilacz za słaby? Ale be quiet streight power 350W chyba powinno dać rade z lekkim oc.

Edytowane przez jahulen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam płytę GA-P43-ES3G (rev. 1.0) dostałem ją na wymiane za spalonego asrocka p35.

Mój problem polega na tym, że jak jestem w biosie, i np. chcę wyłączyć/włączyć kartę sieciową (to tylko przykład z każdą funkcją tak się dzieje oprócz podkręcania) to zapisuje zmiany i za każdym razem ciągle wydaje pisk jak by był jakiś błąd. Dopiero po 2x włączeniu komputera, bios jak by się restartował i zapisywał moje ustawienia, źle ustawione botowanie ? Czy o co mu chodzi.

Bios najnowszy F8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi