Marodziej Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Witam! Zamierzam zupgradować nieco swój komputer. Chciałbym przeznaczyć na to kwotę ok. 900 zł. Chcę wymienić procesor, płytę główną i pamięć. Obecnie mam P4 531 3 GHz na Asus P5LD2 SE, 4x 512 ddr2 (2x533 2x667), GeForce 8800Gt 512mb (grafiki nie chcę zmieniać). Wymarzyłem sobie Intel Core 2 Due E8400 (raczej nie zamierzam go podkręcać, a jak już to niewiele). I teraz prośba do Was. Moglibyście mi doradzić jakąś płytę główną i pamięć do tego? Dodam, że chciałbym jak najmniej wydać na płytę główną (najlepiej ok. 250 zł.), aby zamiast 2gb ramu mieć 4gb (jeśli będzie konieczne mogę zwiększyć limit wydatków o ~50 pln). Myślałem o Gigabyte EP35-DS3 /intel P35/ i do tego GoodRam 2GB (2x1GB) PC800 CL5, a jeżeli udałoby się oszczędzić na płycie głównej to kupić pamięć GoodRam 4GB (2x2GB) PC 800 CL5. I mały offtopic... Czy ktoś mógłby orientacyjnie powiedzieć ile mógłbym dostać za mój obecny procesor, płytę i pamięć? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rick Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 A ja wymarzylem sobie i7 xD Sluchaj niema co kupowac nowego kompa tylko dla proca. Lepiej zmodernizuj stary. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 A ja wymarzylem sobie i7 xD Sluchaj niema co kupowac nowego kompa tylko dla proca. Lepiej zmodernizuj stary. pozdro. O czym ty gadasz, przy tym p4 karta graficzna wykorzystuje moze polowe swoich możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rick Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 no to w takim razie mozesz dokupic cos z serii Pentium Extreme Edition. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XvAK Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 no to w takim razie mozesz dokupic cos z serii Pentium Extreme Edition. I tak to nic nie da ... I tak karta graficzna nie wykorzysta swoich możliwości. E8400 ~ 460zł Gigabyte GA-EP45-DS3L ~ 280zł A-DATA DDR2 4GB (2x2GB) 800MHz BOX ~ 200zł === 940zł Więc w 950zł się zmieścisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marodziej Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Dzięki za odpowiedź. A czy Gigabyte EP43-DS3L będzie dużo gorsza niż EP45-DS3L dla E8400? Rozumiem, że polecana jest EP45-DS3L ale może moglibyście jeszcze zasugerować jakaś płytę godną uwagi w cenie bliższej 250 zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Przy płytach za 250zł musowa będzie aktualizacja BIOS-u.Ponieważ MoBo może nie obsługiwać takiego proca,trochę jest problemów z E8400. Może być nawet ASUS P5K Epu. Nie chcę Ci psuć planów,ale kup dobre 2x1gb RAM-u i kiedyś dokup 2x2gb.RAM będzie coraz tańszy ze względu na wdrażanie DDR3. Moja propozycja A-Data 2gb Vitesta EE 800mhz CL4. Dodam,że jak jest 800mhz CL5 to pamięć jest kaszana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 RAM będzie coraz tańszy ze względu na wdrażanie DDR3. heh... skad ta pewnosc??? gdy ddr2 staly sie popularne ddr1 podrozaly teraz sytuacja moze sie powtorzyc... P.S. ja bym jednak zostal przy P5Q pro porzadna plytka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 P.S. ja bym jednak zostal przy P5Q pro porzadna plytka Się wie,że porządna.Cena też porządna... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...