Skocz do zawartości
Yeti 666

Win2K Defragmenataryzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Też mam 2K na Fat32; nie uznaje NTFS.

Co do długości procesu defragmentacji, to niewiele możesz poradzić...nie wiem, czy w speed disku 2003 pod win2k jest taka opcja, jak "verify writes"; jeśli jest, i jest włączona, to wyłączenie jej znacznie skaraca proces defragmentacji, ale chyba rozumesz, kosztem czego?

Pod systemy NT-kowe jest program O&O Defrag, który ma kilka metod defragmentacji, część z nich jest stosunkowo szybka, ale trzeba je często powtarzać.

Właśnie w celu uniknięcia tego typu problemów u mnie system jest na partycji 3GB i defragmnetuje go często, co zajmuje jakieś 15 min. Na partycji 9GB mam gry i progsy, i ją defragmentuje rzadziej, trwa to około 45min. I napartycji około 25GB mam filmy, mp3 etc., i tego nie defragmentuje, bo po co?

Najszybszy sposób defragmentacji wymaga niestety przestrzeni dyskowej co najmniej równej tej, jaką defragmnetujesz, najlepiej na innym dysku, na innym kanale IDE. Po prostu przerzucasz wszysto na drugi dysk a następnie z powrotem. Czasem tak robie z filmami i mp3, jak akurat mam jakiś dysk pożyczony. Przy ata 100 25GB przelatuje w obie strony w jakąś godzinkę, może mniej....

Aha. Łączę się z Tobą w bólu, Yeti, też szukam pracy na gwałt :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi