Skocz do zawartości
Sly

Lcd & Karta Graficzna. Kalibracja Kolorow.

Rekomendowane odpowiedzi

Szukac programu, ktory pozwalalby na konfigurowanie barw wyswietlanych na monitorze, tak jak to jest w IrfanView (pikczer), czyli z podzialem na RGB. Najlepiej gdyby oferowal wszystkie opcje okna po lewej.

No i jest jeszcze cos takiego jak zarzadzanie profilami kolorow we wlasciwosciach ekranu. Czym mozna spreparowac taki plik profilu?

Model grafiki i monitora na obrazku.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna zabawka ... ale nadal nie pozwoli Ci stworzyć poprawnego profilu dla monitora ("na oko").

nawet pisze (a właściwie jest napisane ..... już za chwilę by mnie jakiś polonista poprawiał :P ):

*Requires color profiles with embedded color gamma table information, such as those produced by custom monitor calibration tools available from ColorVision, GretagMacbeth, X-Rite, and other vendors. Compatible profiles are shown with an asterisk (*) inside the tool.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie wygoglowalem, ze jest to urzadzenie. I to tego jest to dosc kosztowna zabawka. Kyle, dzieki za rade, ale chce tylko naniesc drobne korekty w kolorystyce - ograniczyc ilosc czerwonego. Do zburzenia scianki dzialowej nie potrzebuje buldozera, czy rakiet z glowicami burzaco-kumulacyjnymi, wystarcza proste narzedzia :)

mensir67pl, sprawdzilem ten podlikowany program. Niestety do moichzastosowan bezuzyteczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak po prostu chcesz ograniczyć ilość czerwonego to po co używać jak sam to nazwałeś "Do zburzenia ścianki działowej buldożera" ? Nie wystarczy odjąć R w sterownikach lub menu monitora ? ... a próbowałeś załadować profil swojego monitora ? (ściągnij od producenta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sterownikach nie mam podzialu RGB (co widac na obrazku).

... a ja na obrazku w lewej części widzę pod rozwijaną opcją "3D" kolejną opcję "Color" ... w której wybierasz przy korekcji kanał czerwony, zielony, niebieski i każdy korygujesz. Swoją drogą .... nie wolisz polskiego menu w Catalyst Control Center ?

ps. w menu OSD monitora nie masz dodatkowo tej opcji ?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, tam nie ma rozdzielenia gammy na rgb. W OSD ma chyba kazdy monitor, ale chce rozwiazanie programowe. Co do CC, wczesniej jakbys zapytal jaka mam wersje, to bym nie wiedzial, ze ENG. Bez znaczenia, ja tam prawie wcale nie zagladam.

No to ja na Radeon X1950PRO mam a Ty nie (a masz 48xx) ? ... popatrz że dokładnie ... mam nadzieję że nie będę musiał obrazkowej instrukcji do sterowników ATI Tobie robić :unsure: Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi