Sly Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Szukac programu, ktory pozwalalby na konfigurowanie barw wyswietlanych na monitorze, tak jak to jest w IrfanView (pikczer), czyli z podzialem na RGB. Najlepiej gdyby oferowal wszystkie opcje okna po lewej. No i jest jeszcze cos takiego jak zarzadzanie profilami kolorow we wlasciwosciach ekranu. Czym mozna spreparowac taki plik profilu? Model grafiki i monitora na obrazku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Czym mozna spreparowac taki plik profilu?Kolorymetrem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Kyle, a cos wiecej na ten temat? Bezposredni link do programu? Czy w profilu mozna ustawiac tez jasnoc i kontrast? Wydaje mi sie, ze riva tuner chyba mial gdzies takie opcje... Zaarz obadam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Mierzysz kolorymetrem charakterystykę barwową monitora i program na podstawie danych pomiarowych tworzy odpowiedni profil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Kolorymetremto sprzętowo a możne coś programowo .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 (edytowane) to sprzętowo a możne coś programowo ....Na oko ? Na oko to nawet punktu bieli dobrze nie ustawisz a co dopiero profile i zakres barwny :blink: (a dokładnie zakres barwny w profilu) Edytowane 2 Października 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Na oko ? Na oko to nawet punktu bieli dobrze nie ustawisz a co dopiero profile i zakres barwny :blink: http://www.microsoft.com/prophoto/download...lorcontrol.aspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 (edytowane) http://www.microsoft.com/prophoto/download...lorcontrol.aspxFajna zabawka ... ale nadal nie pozwoli Ci stworzyć poprawnego profilu dla monitora ("na oko"). nawet pisze (a właściwie jest napisane ..... już za chwilę by mnie jakiś polonista poprawiał :P ): *Requires color profiles with embedded color gamma table information, such as those produced by custom monitor calibration tools available from ColorVision, GretagMacbeth, X-Rite, and other vendors. Compatible profiles are shown with an asterisk (*) inside the tool. Edytowane 2 Października 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 No wlasnie wygoglowalem, ze jest to urzadzenie. I to tego jest to dosc kosztowna zabawka. Kyle, dzieki za rade, ale chce tylko naniesc drobne korekty w kolorystyce - ograniczyc ilosc czerwonego. Do zburzenia scianki dzialowej nie potrzebuje buldozera, czy rakiet z glowicami burzaco-kumulacyjnymi, wystarcza proste narzedzia :) mensir67pl, sprawdzilem ten podlikowany program. Niestety do moichzastosowan bezuzyteczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Jeśli tak po prostu chcesz ograniczyć ilość czerwonego to po co używać jak sam to nazwałeś "Do zburzenia ścianki działowej buldożera" ? Nie wystarczy odjąć R w sterownikach lub menu monitora ? ... a próbowałeś załadować profil swojego monitora ? (ściągnij od producenta) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Mam profil producenta. W sterownikach nie mam podzialu RGB (co widac na obrazku). Tzn. jest "czesciowy", niezadowalajacy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 (edytowane) W sterownikach nie mam podzialu RGB (co widac na obrazku).... a ja na obrazku w lewej części widzę pod rozwijaną opcją "3D" kolejną opcję "Color" ... w której wybierasz przy korekcji kanał czerwony, zielony, niebieski i każdy korygujesz. Swoją drogą .... nie wolisz polskiego menu w Catalyst Control Center ? ps. w menu OSD monitora nie masz dodatkowo tej opcji ? Edytowane 2 Października 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Nie, tam nie ma rozdzielenia gammy na rgb. W OSD ma chyba kazdy monitor, ale chce rozwiazanie programowe. Co do CC, wczesniej jakbys zapytal jaka mam wersje, to bym nie wiedzial, ze ENG. Bez znaczenia, ja tam prawie wcale nie zagladam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 (edytowane) Nie, tam nie ma rozdzielenia gammy na rgb. W OSD ma chyba kazdy monitor, ale chce rozwiazanie programowe. Co do CC, wczesniej jakbys zapytal jaka mam wersje, to bym nie wiedzial, ze ENG. Bez znaczenia, ja tam prawie wcale nie zagladam.No to ja na Radeon X1950PRO mam a Ty nie (a masz 48xx) ? ... popatrz że dokładnie ... mam nadzieję że nie będę musiał obrazkowej instrukcji do sterowników ATI Tobie robić :unsure: Edytowane 2 Października 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Wiec slepy jestem, bo nie widze :) Mam RGB, ale tylko dla pulpitu. Dla "3D fullscreen" jest tylko "all channels". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Wiec slepy jestem, bo nie widze :) Mam RGB, ale tylko dla pulpitu. Dla "3D fullscreen" jest tylko "all channels".To działa i dla pulpitu i dla gier 3D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Sprawdzilem, nie dziala. To wplywa tylko na 2D. Zaraz jeszcze sprawdze ww RivaTuner. Btw. jest juz AtiTrayTools obslugujacy nowe radki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Sprawdzilem, nie dziala. To wplywa tylko na 2D. Zaraz jeszcze sprawdze ww RivaTuner. Btw. jest juz AtiTrayTools obslugujacy nowe radki?hmmm ... a u mnie działa (sprawdzone w Need For Speed Underground) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...