Skocz do zawartości
Szulik

Radek, Tv-out i czarno-biały obraz na TV...

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem na forum, ale to co znalazłem nie pomogło w moim przypadku.

Mam Radka 9000 VIVO i podłczyłem go za pomocą SVHS do przejściówki na Euro i dalej do TV. Obraz na TV jest wyraźny ale brak kolorów. Przełączyłem na PAL, odłaczyłem antenę TV (tak jak proponowano w innych wątkach) a obraz nadal pozostaje czarno-biały.

Bardzo proszę o propozycje rozwiązania tego problemu.

Mój system to XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź kabel. A jak i to nie pomoże... możliwe, że będzie konieczny kabel S-video (SVHS) > scart (euro) z konwerterem sygnału. Zerknij tutaj: http://www.svideotorca.com/svideoscart.html

Kabel jest OK, sprawdziłem na innym i efekt ten sam. Kabel jest podłączony do złacza euro poprzez dokładnie takie urządzenie jak w tej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=11758027.

Czy to trzeba jkiś inny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką samą przejściówkę i kolor w tv out jest. Podłączyłeś do euro tylko s-video? Jak podłączam samo s-video, to też nie mam koloru. Kolor leci u mnie przez composite. We wszystkich PAL-ach. :)

Połącz composite + s-video > euro. Samo composite > euro daje gorszą jakość.

Co do koloru tv in się nie wypowiem, bo u mnie to wejście niestety nie działa. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm nie wiem czy pomoge ale...

domyslam sie ze koloru nie masz przy ustawieniu AV na telewizorze.

U mnie jest to samo (kabel svideo -> scart), tyle ze w moim staruchnym Elemisie na programie 0 jest S-VIDEO i tu kolor jest. Wiec moze tego sproboj.

Ps. U mnie wina ze nie ma koloru na AV jest sposob podlaczenia kabelkow do scart'a. Jak sam robilem sobie kabel to kolor byl we wszystkich opcjach, a ten "kupny" dziala tylko na 0

Jesli chodzi o wejscie to zmien w opcjach skad ma byc zrodlo sygnalu, czy composite czy svideo. Ta zmiana powinna przywrocic kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z podłączeniem komputera do TV poprzez kable SVHS i Composite nie próbowałem na razie bo nie mam pod ręką kabla composite. Wydawało mi się jednak, że jeden kabel powinien wystarczyć. W ostateczności spróbuję kupić taki kabel.

Jeśli chodzi o wejście to obraz odbieram tylko przy ustawieniu SVHS, gdy przełączę na composite to obraz znika (wydaje mi się, że to normalne)

Mój telewizor nie jest taki stary. Ma ok. 3 lata, Philips, 28". Ma wprawdzie tylko jedno złacze euro ale miałem nadzieję, ze wszystko będzie działać OK...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm nie wiem czy pomoge ale...

domyslam sie ze koloru nie masz przy ustawieniu AV na telewizorze.

U mnie jest to samo (kabel svideo -> scart), tyle ze w moim staruchnym Elemisie na programie 0 jest S-VIDEO i tu kolor jest. Wiec moze tego sproboj.

U mnie w TV kanał 0 to AV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zminiłem dzisiaj konwerter SVHS/composite -> Euro i... obraz nadal jest czarno-biały.

Doprawdy nie wim co robić?

Może karta jest uszkodzona?

Co to znaczy, że zmieniłeś konwerter? Samą przejściówkę, pozostając tylko przy kablu s-video?

Jeżeli masz przejściówkę z czterema wyjściami (s-video, composite, 2xchincz audio), to podłącz kable do wszystkich wejść. Najprawdopodobniej przy takiej przejściówce chrominancja w euro połączona jest z wyjściem composite. Czyli samo s-video nie da koloru.

Natomiast przy przejściówce z trzema wyjściami (s-video + 2xchinch audio) chrominancja i luminancja powinny iść do s-video i wystarcza jeden kabel wideo.

Jeżeli ktoś ma podłączenie zaprzeczające tej teorii, to proszę mnie poprawić. :)

A może chciałeś powiedzieć, że połączyłeś composite (zamiast s-video) > euro i koloru nadal nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy, że zmieniłeś konwerter? Samą przejściówkę, pozostając tylko przy kablu s-video?

Jeżeli masz przejściówkę z czterema wyjściami (s-video, composite, 2xchincz audio), to podłącz kable do wszystkich wejść. Najprawdopodobniej przy takiej przejściówce chrominancja w euro połączona jest z wyjściem composite. Czyli samo s-video nie da koloru.

Natomiast przy przejściówce z trzema wyjściami (s-video + 2xchinch audio) chrominancja i luminancja powinny iść do s-video i wystarcza jeden kabel wideo.

Jeżeli ktoś ma podłączenie zaprzeczające tej teorii, to proszę mnie poprawić.  :)  

A może chciałeś powiedzieć, że połączyłeś composite (zamiast s-video) > euro i koloru nadal nie ma?

Zmieniłem przejściówkę. Jest ona tego samego typu co poprzednia - ma 1x svhs i 3x chinch (w tym dwa to audio).

Koleś w sklepie elektronicznym powiedział mi, że sam kabel svhs musi wystarczyć do pełnego przekazu obrazu. Wydaje mi się, ze tak powinno być. O lie przy TV out może i faktycznie da się wysyłać obraz równocześnie przez composite jak i svhs (zresztą jutro po twoich radach mam zamiar zaopatrzeć się w kabel composite) o tyle podczas odbioru sygnału TV na komputerze mam do wyboru Svhs lub composite. Z tego wnioskuję, że kabel svhs powinien wystarczyć.

Ponadto, koleś w sklepie powiedział mi, że nie ma większej róznicy w jakości obrazu między Svhs, a composite. Czy to prawda?

Puściłem obraz przez tuner Sat i efekt taki sam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na Twojej karcie nie ma czasem jumpera (w okolicy gniazd) ustalającego tryb pracy karty PAL -NTSC ?

Słusznie, tę ewentualność też trzeba wykluczyć. Ale na moim Sapphirze przestawienie zworki na NTSC niczego nie zmieniło. Nadal można było zmieniać PAL-e (i uzyskiwać kolor).

Szulik: Oczywiście, że kabel s-video powinien wystarczyć -- o ile ma się s-video w TV. ;) Przy euro nie jest tak łatwo, bo... nie wszystkie koty są czarne. :lol:

Co do jakości obrazu: s-video daje lepszy obraz niż composite. Wynika to z tego, że kabel s-video przekazuje sygnały chrominancji i luminancji osobno, a composite razem (więc jakość trochę spada). Jak będziesz miał oba kable, to sam porównasz. To nie jest jakaś porażająca różnica, ale widać ją, jak popatrzysz na małe obiekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem kartę dokładnie i nie znalazłem na niej ani jednego jumpera. Na gnieździe, z którego wychodzi rozdzielacz kabli (bo jest to VIVO) jest przyklejona naklejka z napisem PAL.

Czy jednak normalne jest to, że w ustawieniach karty, podłączony TV jest opisany tak: max. rozdzielczosć 1024x768 i max częstotliwosć 60Hz? Przecież to jest częstotliwość NTSC. A może tak ma być?

A może podmiana BIOSu coś da?

Dziękuje za dotychczas udzieoną mi pomoc i proszę o dalsze sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny problem na geforce. kiedys pamietam ze nie bylo tego problemu ale obecnie mam tylko czarno bialy obraz. najlepsze jest to ze cos kombinowalem i udalo mi sie uzyskac kolorki, ale po 4 miesiacach nieuwaznie zmienilem 1 ustawienie i juz kolorkow nie ma (a powrot do poprzednich ustawien nie przywrocil kolorkow). ja kozystam chincha i podobnej przejsciowki do tv na euro (3 chinche w tym 2 audio). wczesniej jest jeszcze magnetowid ktory b ladnie wzmacnia mi sygnal (porownywalem jak wyglada bez magnetowidu i byla roznica). problem u mnie musi byc tylko i wylacznie programowy. ja moge sobie dowolnie zmieniac na ntsc i pal bo na kazdym mam podobny obraz (na niektorych jest mniejszy albo widac polowe tylko) tylko ze czarno bialy :(

najgorsze jest to ze tv mam w innym pokoju i jak kombinuje to po 10 minutach biegania juz mi sie odechciewa :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem informacje zawarte w BIOSie karty:

bulit-in initialization TV standard: PAL

runtime TVs: NTSC, PAL

inittime TVs: NTSC, PAL

ponadto w dumpie biosu są jakieś błędy CRC.

Ale wygląda na to, że karta jest nastawiona na PAL...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może przejściówka z svideo na composite.

Te standardy svhs sa przez kazdego producenta inaczej interpretowane.

Ja na stojej TNT2 z VIVO mam już tylko VI bo VO sie spaliło po spotkaniu z grundikiem...

A po compozycie to po kompozycie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kupiłem kabel Composite HQ i wszystko gra!!! Jak podłącze dodatkowo svhs to jakosć obrazu się minimalnie polepsza. A na samym composicie jest naprawdę OK (może to zasługa dobrago kabla?).

W sklepie powiedzieli mi, że jest to na 99% wina tego, że TV posiada "niepełne Euro".

Dziękuję wszystkim za pomoc. Dzięki temu doświadczeniu mogę napisać książkę o ustawianiu Radka, kombinowaniu z Biosem itd... :D

Jeszcze pozostało mi pokombinować z PowerDVD bo coś zwęża obraz na TV, ale to już inna para kaloszy... (inne playery wyświetlają OK)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kupiłem kabel Composite HQ i wszystko gra!!!

No i świetnie. :lol:

A teraz ja mam do Ciebie prośbę. Skoro chodzi u Ciebie wejście wideo, to czy mógłbyś podać, co masz wypisane w Kontrolerach dźwięku, wideo i gier? W sterownikach WDM wymienione jest 6 rzeczy i zastanawiam się, czy któreś z nich nie dotyczą wyłącznie All-in-Wonder. Ale może również dla VIVO powinny być wszystkie. U mnie są tylko dwie i z video in nici. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz ja mam do Ciebie prośbę. Skoro chodzi u Ciebie wejście wideo, to czy mógłbyś podać, co masz wypisane w Kontrolerach dźwięku, wideo i gier? W sterownikach WDM wymienione jest 6 rzeczy i zastanawiam się, czy któreś z nich nie dotyczą wyłącznie All-in-Wonder. Ale może również dla VIVO powinny być wszystkie. U mnie są tylko dwie i z video in nici.  :(

Po pierwsze: gdziesz czytałem, że do kart VIVO przy instalacji driverów trzeba zacząć od zainstalowania WDM. Nie wiem czy jest to konieczne ale ja tak zrobiłem i nie było problemów.

Po drugie: w Kontrolerach dźwięku i wideo mam dwie pozycje WDM: ATI WDM Rage Theater Video oraz ATI WDM Specialized MVD Codec. O ile pamiętam system (XP) wykrywał jakieś nowe urządzenia ale nie potrafił ich dokładnie określić. trzeba było ręcznie wskazac miejsce i wybrać te dwa urządzenia (inne się nie chciały zainstalować).

Jeśli znasz język rosyjski to mogę ci zapodać link do stronki o Radeonach wraz z obszernymi i łopatologicznymi opisami, instrukcjami. http://www.radeon2.ru/ - szkoda, że po polsku czegoś takiego nie ma...

Obraz z TV odbieram za pomocą dowolnego programu do odbioru obrazu: Video In z pakietu ATI Multimedia Center, czy też za pomocą iuVCR - szczerze polecam. Jakość idealna, mnóstwo ustawień (wymagany Win 2k lub XP).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: gdziesz czytałem, że do kart VIVO przy instalacji driverów trzeba zacząć od zainstalowania WDM. Nie wiem czy jest to konieczne ale ja tak zrobiłem i nie było problemów.

Ta informacja jest choćby przy sterownikach WDM, tak robię i to nic nie daje.

Po drugie: w Kontrolerach dźwięku i wideo mam dwie pozycje WDM: ATI WDM Rage Theater Video oraz ATI WDM Specialized MVD Codec. O ile pamiętam system (XP) wykrywał jakieś nowe urządzenia ale nie potrafił ich dokładnie określić. trzeba było ręcznie wskazac miejsce i wybrać te dwa urządzenia (inne się nie chciały zainstalować).

Wow, i to jest bardzo przydatna informacja, dzięki. U mnie te dwa cuda instalują się bez problemu, to reszty nie można wymusić. No to teraz wiem, że nie w instalacji reszty tkwi problem.

Mam niestety ME i nie mam jak sprawdzić pod XP albo 2000, ale skoro wykrywa sprzęt...

Obraz z TV odbieram za pomocą dowolnego programu do odbioru obrazu: Video In z pakietu ATI Multimedia Center, czy też za pomocą iuVCR - szczerze polecam. Jakość idealna, mnóstwo ustawień (wymagany Win 2k lub XP).

Tylko że ATI MMC wywala na wstępie, że w systemie nie ma urządzeń do przechwytywania wideo. Zresztą zgodnie z tym, co jest w Panelu sterowania (a raczej: czego tam nie ma :D ).

Jeśli znasz język rosyjski to mogę ci zapodać link do stronki o Radeonach wraz z obszernymi i łopatologicznymi opisami, instrukcjami. http://www.radeon2.ru/ - szkoda, że po polsku czegoś takiego nie ma...

Nu, ja tiepier pajdu iskać, ili ja zdies' najdu szto-eta. Spasiba. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem także kartę TV i znam ten problem. Przy podobnych problemach robiłem tak: usuwałem wszelkie urządzenia związane z odbiorem sygnału, czyściłem rejestr za pomocą jakiegokolwiek programu (np. Norton Ulilities/WinDoctor), reset, wykrywało nowe urządzenia, wskazywałem na pliki ze sterami, wybierasz te dwa urządzenia co podałem wcześniej i powinno hulać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grrhg, mam już dość tych kombinacji. Problemem nie są sterowniki Radeona, tylko systemu.

Ciekawe informacje o vfwwdm32.dll z http://www.radeon2.ru/konkurs/video_capture.html w niczym nie pomogły. System, ATI MMC i Virtual Dub są zgodne: "no capture driver".

A jaka jest dobra wiadomość? PowerDirector ma to w nosie i radzi sobie we własnym zakresie. Obraz jest i zgrywać można. Wniosek: testować programy wykorzystujące różne sterowniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...