Skocz do zawartości
Miguel707

Tv Lcd 42" Fullhd

Rekomendowane odpowiedzi

Sygnał będzie z kablówki, choć TV HD nie jest w przyszłości wykluczona (dlatego LCD, a nie plazma).

Ja tam wolę co prawda LCD ale w tym przypadku (cena i 42") skłaniał bym się do Panasonic TH-42PY8 (kosztuje ~3200, FullHD 1920x1080, 100 Hz, 4096 odcieni gradiacji, kontrast statyczny 20 000:1). Jeśli musi być LCD to 100 Hz, 10 bit zapis barw ... a to oznacza raczej ponad 4K. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do modelu Philipsa, to podam, jak zajadę do Avans (bo tam jest właśnie w promocji za 2888 zł).

Sygnał będzie z kablówki, choć TV HD nie jest w przyszłości wykluczona (dlatego LCD, a nie plazma).

Mozesz rozwinac ta mysl? Pod wzgledem jakosci obrazu plazmy na razie jeszcze bija LCD, nie wspominam juz o obrazie z kablowki (sygnal SD). Ojciec ma 46" FullHD Sharp a kumpel plazme Panasonica 37" PV80. Ja na swieta bede kupowac telewizor i majac mozliwosc obejrzenia w akcji tych dwoch TV wybieram plazme mimo, ze od "zawsze" bylem za LCD. Po prostu obraz z plazmy mnie zauroczyl, naturalnosc i duzo lepsze radzenie sobie z kiepskim jakościowo sygnalem. FullHD to tylko magia liczb, ktora wszyscy lykaja, bo zeby docenic faktycznie zalety 1920x1080 (i zobaczyc roznice miedzy 720p a 1080p) to trzeba miec naprawde albo duzy ekran (projektor) albo siedziec bardzo blisko. W 95% przypadkow warunki do 1080p sa niespelnione co oznacza, ze spokojnie mozna kupic tanszy (720p), ale z dodatkowymi funkcjami (np. 100Hz), ktore dadza w sumie duzo wiecej. LCD dla mnie maja sens jesli ktos bedzie czesto podlaczal komputer do TV, w kazdym innym przypadku (dvd, kablowka) lepszym wyborem jest plazma. Pomijam juz kwestie cen, bo tutaj zdecydowanie lepiej wypadaja ekrany PDP. Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z wpływem na oczy - plazma, czy LCD ?

Jak 50 Hz pazma to omijać z daleka (są ludzie co mówią że nie widzą jak pulsuje albo udaja że nie widzą).

Co do plazm vs. LCD ... z plazmami nie jest tak różowo ... banding, dithering ... aż się dziwie że o tym się nie mówi. Jeśli plazma to najlepiej 1920x1080 aby piksele były jak najmniejsze (mniej widoczny dither)

http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=30717

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi