Tomo666 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) Witam mam zamiar kupić chłodzenie wodne i nie wiem co wybrać żeby się zmieścić w 600zł tyle mogę wydać bez bólu. Zestaw będzie chłodzić komputer: CPU: Q6600 GO docelowo 3.7-3.8 Ghz Płyta: Asus P5B DELUXE GPU: GF9600 GT Sonic ( w przyszłości też chce go chłodzić wodą) Aktualne chłodzenie: Thermaltake SilentTower 4 in 1 (1 wiatrak 90mm) bez OC 1 rdzeń w idle 44C (mierzone core temp) :mur: Upatrzyłem parę części które też podaje poniżej: Blok na CPU – Swiftech Apogee GTZ 228zł tutej wyboru raczej nie zmienie chyba że na wydajniejszy w tej samej lub niższej cenie jak ktoś wie o takim Blok NB - MNP Channel Pro V3 NK12 89zł może coś innego ? Pompka - Swiftech MCP350 12V (Laing DDC 1T) 219zł Chłodnica - Black Water Advanced 123 rev.3.0 149zł Wąż UV Blue 8/10 – PUR 3metry 24zł Zbiornik z wodą wykonam sam Jaki płyn ? a może woda destylowana ? Koszt to ok. 700zł Pytanie na czym tu zaoszczędzić ? A. chłodnica np. z kadeta czy nie będzie mniej wydajna? (nawet 2 z kadeta wyjdą taniej) B. Pompka jakiś Atman też nie wiem czy nie stracę na wydajności ? Co sądzidzie o takim zestawie VS COOLIT FREEZONE za 237$ ? Dodam że cisza w tej chwili nie jest moim priorytetem nie wiem czy hałas Atmana przebije tego GF za pierwszym razem jak go odpaliłem to myślałem że się rozleci i nogi mi urwie ;p Włosy można nim suszyć pod windą zwalnia obroty ale i tak go słychać... Edytowane 6 Października 2008 przez Tomo666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) jak juz chcesz kadeta lub atmana kupować to zamiast bloczka lepiej byloby kupic d-teka z drugiej reki (i tu oszczedzisz stówke a roznica bardzo mala w wydajnosci) blok na nb mysle ze mcw30 daje rade i mozna wyrwać taniej niz te 89zł, wąż moze być chociaz ja uzywałem jakiegoś noname z ogrodowego i miedzy nim a 5x drozszym innovatekiem praktycznie roznicy nie było Edytowane 6 Października 2008 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo666 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) Jakiego d-teka masz na myśli ? wolałbym już na tej chłodnicy zaoszczędzić mało wydam przy zmianie na porządniejszą mniej stracę... ale nie wiem czy stracę jedynie miejsce w obudowie czy też wydajnościowo będzie kicha. Gdyby tu zaoszczędzić 100zł i nie stracić na wydajności to reszta tego zestawu by została i myśle że starczyła by na długo, serce zestawu pompka i blok cpu już by nie wymagały wymiany w przyszłości a to największy wydatek. Możę to ? golf passat Edytowane 6 Października 2008 przez Tomo666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 jeżeli wydajność to temperatura więc oszczędzać możesz na czym chcesz byle nie na chłodnicy i nawiewie do niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 http://allegro.pl/show_item.php?item=456936093 wc goscia z tego forum (manhunt) moze poza allegro jeszcze cosik wytargujesz i tak juz z dobrej ceny czyli 420zł dokupujesz do tego 3x120 chlodnice i za 550zł masz superwydajne pierwsze WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo666 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 już zamówiłem: Black Water Advanced 123 rev. 3.0 149.00PLN 2x Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta 12.00PLN MNP Channel Pro V3 Intel SM8/10 89.00PLN Swiftech pompa MCP355 12V (Laing DDC 1T + ) 228.99PLN Swiftech Apogee GTZ 228.99PLN 2x Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta 12.00PLN Feser One 1L UV Green 49.00PLN Black Water wąż 8x10mm Przezroczysty 22.50PLN 2x Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta 12.00PLN Na rez Niestety wyszło więcej niż chciałem wydać będzie trzeba się finansowo podreperować w następnym miesiącu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Black Water wąż 8x10mm Przezroczysty 22.50PLN Ten wąż ma same negatywne opinie bo jest gów***ny a co chwila znajduje sie ktos kto go kupuje do pierwszego zestawu. LUDZIE, NIE KUPUJCIE WĘŻA BLACK WATER, JEŚLI NIE BĘDZIECIE KUPOWAĆ TO MOŻE WRESZCIE ZAPRZESTANĄ PRODUKCJI. :dontfeedtrolls: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo666 Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Witam wszystko już mam zamontowane za wyjątkiem bloku na NB. Na chłodnicy są 3 wiatraki a bebechy kompa leżą luzem nie są w obudowie. Temperatura wygląda tak pytanie brzmi co kłamie core temp czy soft z płyty ? Edytowane 21 Listopada 2008 przez Tomo666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Zawsze core temp pokazuje 10-12 stopni więcej... Czy to jest prawdziwa temp. rdzeni nie wiem, ale zawsze lepioej brać pod uwagę gorszy scenariusz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Zawsze core temp pokazuje 10-12 stopni więcej... Czy to jest prawdziwa temp. rdzeni nie wiem, ale zawsze lepioej brać pod uwagę gorszy scenariusz.... To tempy w idle, tak? Mozesz napisac ile masz w stresie i ile miales na ac i jakim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo666 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 chciałem dać jakieś porównanie tem. w idle i w stresie ale nie umiem wyłączyć speedstepa :/ mam już go wyłączonego w biosie nawet mnożnik dany z auto na 9x i dalej core temp pokazuje raz 2,4 - 1,6GHz :/ co jest grane ? Teraz jest tak przy tem. pomieszczenia 18C w idle Core temp 34C Asus prube 19 Vcore 1.128V ( cpu-z) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Patrzymy a nie widzimy … masz temperaturę płyty głównej =40`C co znaczy, że masz źle wentylowaną obudowę co przekłada się na złe temperatury, zwłaszcza, że czujniki programowe zlokalizowane są na płycie głównej (no bo jak inaczej) i dlatego wskazują temp. średnią - bliższą temp. płyty niż rzeczywistym np. procesora. 1/ w biosie … Advanced->CPU Configuration->C1E Suport [Disabled] 2/ w biosie (tam gdzie zmiany napięć) Ledline Calibration na [Enabled] – dla quada wskazane bardzo 3/ CoreTemp dla 65nm procesorów pokazuje dobrze 4/ wskazań Tcpu wg PC Probe nie patrz (żle pokazuje) 5/ zdaje mi się że pasta słaba-ciekły metal najlepszy ale dobrze rozprowadzony np. kartą bankomatową cieniutko po całości 6/ masz niskie VID=1,25v co wskazuje że możesz pokusić się o 3,8-4GHz na co dzień (max VCPU=1,45v) i najlepiej 1:1 z RAMem, np. FSB 450mhz –dlatego Ramy nie muszą być super. Edytowane 23 Listopada 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo666 Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 "Na chłodnicy są 3 wiatraki a bebechy kompa leżą luzem nie są w obudowie." o wentylowaniu niema co pisać ;p co do pasty to może być racja jest posmarowane tak jak pisałeś ale zwykłą pastą za 6 zeta ...żeby taka różnica była ... W biosie mam tylko takie opcje : CPU ratio setting C1e support max cpuid value limit vanderpoof technology cpu tm function execute disable bit speedstep nigdzie nie doszukałem się"Ledline Calibration" :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) Rozumiem, że obudowa spoczywa swobodnie, ale to nie oznacza, że jest wentylowana. Pastę zmień (tak, róznica nawet 10`C), w biosie pisałem-przeczytaj uważnie. podpowiedź.. Edytowane 27 Listopada 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo666 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) "bebechy kompa leżą luzem nie są w obudowie" to znaczy ni mniej ni więcej moja płyta główna leży na stole tak jak i dyski i cała reszta obudową to tu jest teraz mój pokój :P mam go wentylować jakie wiatraki polecasz :) No a tej opcji szukałem tylko w biosie cały bios przegrzebałem chyba że u mnie inaczej się to zwie. Wiem że pisałeś żę tam gdzie zmienia się V na proca ale tam to już nic niema ;p dlatego napisałem co mam ... Napiszcie mi co i jak ustawić żeby uzyskać 3,8Ghz chodzi mi o napięcia na SB NB CPU na SB mam tylko radiatorek niema nawet wiatraczka to też nie wiem czy konieczne jest dowoltowanie wolałbym go zostawić w spokoju. to będzie chyba dobre ? ARCTIC COOLING MX-2 30g. AAB To moja płyta: Chłodzenie NB jest połączone z chłodzeniem mosfetów (pod którym jest jakaś guma). Czy jak to ściągnę to będę musiał chłodzić te mosfety czymś ? Niby z płytą dostałem wiatraczek na tą część nad nimi ( zalecane przy chłodzeniu wodnym) ale nie umiem tego oddzielić od chłodzenia NB ktoś wie jak ? bo już to pogiołem a dalej się trzyma :/ Mam to teraz po prostowane trochę i założone na płycie ale jutro przyjdzie pasta i chce z tym wszystkim już porobić. Proszę o szybką odpowiedz Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Tomo666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...